Hirsipintojen käsittelyt sisätiloissa

Hirsipinnat sisätiloissa ovat useimmiten pyöröhirttä, höylähirttä, liimahirttä tai hirsipaneelia. Pyöröhirsi ja höylähirsi halkeilevat usein ajan saatossa, kun taas liimahirsi ja hirsipaneeli pysyvät paremmin halkeilemattomina.

Hirsipinnan pintakäsittelyvaihtoehtoina ovat lakat, suoja-aineet, maalit, öljyt ja vahat ja ne antavat kukin erilaisen vaikutelman puun pintaan.  Hirsipinnoilla käytetään enemmän kuultavia käsittelyjä eli lakkoja, paneelisuojia, öljyjä ja vahoja. Maaleja käytetään harvemmin, koska etenkin pyörö- ja höylähirsien halkeilu saattaa näkyä haittaavasti maalatulla pinnalla.

Hirsipintojen käsittelyt sisätiloissa

Öljyt, vahat ja suoja-aineet imeytyvät puuhun, jolloin niistä ei jää kalvoa puun pintaan. Maalit ja lakat jättävät puun pintaan kalvoa ja tekevät pinnasta sitä kautta tiiviimmän. Mitä vähemmän puun pinnassa on pintakäsittelyainetta, niin sen paremmin puun hyvä ominaisuus huoneilman kosteutta tasaavana materiaalina säilyy. Lakoista ja maaleista on saatavilla useita kiiltoasteita ja mitä kiiltävämpi tuote on, niin sen tiiviimpi tulee lopputuloksesta.

Kuultavat sävyt

Kuultaviin käsittelyihin on mahdollisuus saada sävyjä Tikkurilan Kuultavat sisävärit-värikartan mukaan. Sävytetty tuote suojaa puuta paremmin auringon UV-säteilyn tummentavalta vaikutukselta kuin sävyttämätön, kirkas tuote. Kirkkaita öljyjä käytettäessä on hyvä huomioida, että öljyt syventävät puun omaa väriä.

Kuultavien tuotteiden sävy puupinnalla riippuu mm. puun huokoisuudesta, käytetystä tuotteesta, käsittelykerroista ja käytetystä ainemäärästä. Sekä öljyjä että sävytettyjä kuultavia tuotteita suositellaan testattavan pienelle huomaamattomalle koealueelle ennen koko alueen käsittelyä, jotta voidaan varmistua siitä, että lopputuloksesta tulee halutunlainen.

 

on lisätty muistilistalle.
on poistettu muistilistalta.
fi