Maalattujen pintojen puhdistaminen

tikkurila_paint_surface_cleaning.jpg

 

Se miten paljon maali kestää fysikaalista kulumista tai veden vaikutusta riippuu maalin sideaineesta ja sen määrästä. Kun maalin kestävyysominaisuudet tiedetään, voidaan kyseiselle maalille määrittää sopivat hoito- ja huolto-ohjeet. Akrylaatti on sisämaalien sideaineista kestävin ja laadukkain, ja siksi akrylaattimaali on myös helpoin pitää puhtaana.

Maalien märkähankauskestävyydellä mitataan maalipintaan kohdistuvan jatkuvan fysikaalisen rasituksen kestokykyä (ISO 11998). Maalit jaetaan viiteen kestävyysluokkaan EN 13300 -standardin mukaan. Tämä testi korvaa vanhan kansallisen ns. pesunkestotestimenetelmän (SFS 3755). Hyvä remonttimaali, kuten Remontti-Ässä, kuuluu kestävyysluokkaan 2. Kestävyysluokka 1:een kuuluvaa Luja Pintamaalia on syytä käyttää, jos tarvitaan kovaa rasitusta kestävää maalia.
 

Kestävyysluokka SFS- EN 13300 mukaan Hankaus sykliä  Maalikalvon kuluma µm
Paras 1  200 0–5
2 200 5–20
3 200 20–70
4 40 < 70
Huonoin 5 40 > 70

      
Puhdistettaessa maalipintaa märällä tai kostealla siivousliinalla liinaan jää aina hieman väriä, joka on peräisin maalissa käytetyistä pigmenteistä. Vesi turvottaa sideainetta, jolloin pigmenttiä liettyy siivousliinaan maalikalvosta. On siis huomattava, että märkähankauskestävyys, entinen pesunkesto, ja pigmenttien liettyminen maalikalvosta puhdistuksen yhteydessä ovat kaksi eri asiaa.  Akrylaattisideaineen vesiherkkyys on pieni, jolloin myös liettyminen on vähäistä.
 

Maalipinnan puhdistaminen


Karkeana sääntönä maalipintojen puhdistamisessa on, että mitä kiiltävämpi ja kovempi maalipinta on, sitä helpompi se on puhdistaa ja sitä paremmin se myös kestää puhdistamista. Jos maalipinta on liitumainen ja siitä jää pyyhittäessä sormeen maalia, ei pintaa voi pestä. Tällöin on tyydyttävä kuivapuhdistukseen tai uudelleenmaalaukseen.
 

Sisäseinien puhdistusmenetelmät voidaan jakaa 4 luokkaan maalien kestävyyden mukaan (kuivapuhdistus, nihkeäpuhdistus, kosteapuhdistus ja märkäpuhdistus).


Kun puhdistat maalipintaa, pyri puhdistamaan koko seinä tai luonnollinen osa kerrallaan sen sijaan että pyyhit vain yhtä kohtaa. Puhdistaminen voi muuttaa hieman maalin kiiltoa, tai pigmenttiä voi liettyä siivousliinaan maalikalvosta, jolloin puhdistettu kohta erottuu muusta seinästä. Pyyhkimisjälki näkyy sitä selvemmin mitä himmeämpi maali on kyseessä. Vältä voimakkaasti emäksisiä tai happamia pesuliuoksia, vahvoja liuotteita tai naarmuttavia hankausaineita, hankaavia pesimiä, pitkäaikaista pesuliuoksen vaikutusta ja kuumaa vettä. Muista että maalipinta on saavuttanut lopullisen kestävyytensä noin 1 kk:n kuluttua maalaamisesta ja vältä puhdistuskäsittelyjä ennen tätä. Jos lika on vaikeasti poistettavissa, kuten nikotiini- ja nokitahrat, tussijäljet tai vesivahinkojen jäljet, seinä pitää maalata eristyspohjamaali Akrostopilla. Normaaleja seinämaaleja käytettäessä nämä jäljet pääsevät päällemaalatun maalikalvon läpi (ns. läpilyönti).

Tarkista tuoteselosteesta mikä puhdistusmenetelmä sopii juuri sinun käyttämällesi maalillesi. Tuoteselosteet löydät esimerkiksi Tikkurilan kotisivuilta www.tikkurila.fi/kotimaalarit. Myös Tikkurilan Maalilinja auttaa sinua tarvittaessa numerossa 020 191 2002 (ark. 8–19, pvm/mpm).

on lisätty muistilistalle.
on poistettu muistilistalta.
fi