Lastenhuone, jossa työpöytä, roosa tehosteseinä sekä sateenkaari

Lapsuuden värit

Lastenhuone on perheen pikkuväen ikioma valtakunta, jossa lapsuuden muistot syntyvät.

Lastenhuoneen sävyt kuvittavat lasten unelmia ja värittävät lapsuuden muistot. Kun lapsi varttuu, voidaan lapsen kanssa yhdessä suunnitella lastenhuoneeseen värejä, teemoja ja tunnelmia – jotka saavat mielikuvituksen liikkeelle ja säilyvät lapsen muistoissa aina.

Vauvanhuone, tummanharmaa seinä, pinnasänky ja valkoiset paidat seinällä

Ensimmäinen oma huone

Yksi ikimuistoisimmista valmisteluvaiheista tuleville vanhemmille on lastenhuoneen laittaminen. Myös huone odottaa uutta tulokasta, ja ihmeellinen odotus konkretisoituu usein nimenomaan lastenhuoneessa. Vauvan tulo saa miettimään huoneen tunnelmaa ihan uudesta näkökulmasta – mikä rauhoittaisi pienen iltaisin, mikä taas saisi jokeltelemaan innokkaasti? Vauvan huoneen väripaletin suunnittelu on antoisaa valmistautumista. Maalataanko seiniin iloisia värejä ja rauhoitetaanko pinnasängyn ympäristö pehmeillä sisustuselementeillä – vai valitaanko seiniin pehmeämmät värit ja tuodaanko vauvalle katseenvangitsijoita muuhun sisustukseen? 

Pienen silmät rakastavat värejä

Sopisiko seinille esimerkiksi puuterinen vaaleanpunainen kuten Y411 Pirtelö, raikas mintunvihreä kuten G371 Kristalli, aurinkoinen keltainen kuten J302 Banaani? Vai etsitkö kenties raikasta lilaa tai rauhoittavaa vaaleansinistä? X344 Menuetti kaunis vaalea lila, joka on yhtä aikaa värikäs mutta rauhallinen valinta lastenhuoneeseen. Lempeän vaaleansinisen Y354 Cumuluksen keskellä lapsen mieli varmasti lepää ja rauhoittuu. Vai kallistutko maanläheiseen beigeen kuten F485 Damasti, tunnelmalliseen harmaaseen kuten 1959 tai valkoisen eri sävyihin kuten S503 Lumikko

On toiveena mikä tahansa sateenkaaren väreistä – tai harmaan eri sävyistä – Tikkurilan laajoista värikartoista lempivärille löytyy varmasti sopiva sävyvastine. Kurkkaa sävyvaihtoehtoja lempiväreille esimerkiksi Tunne Väri -värikartan sävyistä tai rauhoittavia harmaan sävyjä Deco Grey -värikartasta.
 

Lastenhuone, sänky verhopäädyllä, vaaleanpunainen tehoste seinä sävyllä Pirtelö
Lastenhuone, vihreä tehostseinä sävyllä Serpentiini, valkoinen kerrossänky, päärynänmallinen säilytyskori

Lapsi kasvaa ja lastenhuoneen värit muuttuvat

Kotona lastenhuone on se paikka, joka ilmentää lapsen kehitysvaihetta, heijastelee kiinnostuksen kohteita ja tukee hänen identiteettiään. Vauvan huone on ensimmäinen versio lapsen omasta huoneesta, ja se kannattaa rakentaa vauvan kehitysvaiheen ehdoilla. Vauvan huoneessa suositaan usein isoja kuvioita, joihin vauvan katse tarttuu, kuten sinisellä taivaalla aurinko, kuu ja pilviä. Vauvat myös rakastavat värejä ja reagoivat niihin uteliaasti.

Kun vauvasta aikanaan kasvaa ensin taapero ja sitten leikki-ikäinen – ja omia mielipiteitä alkaa löytyä lempiväreistä lähtien, voidaan huone päivittää taas käsillä olevaa kehitysvaihetta tukemaan. Taaperon ja leikki-ikäisen huone voi olla kuin suuri seikkailu täynnä vahvoja värejä ja teemoja, huonetta voivat hallita vaikka sabluunalla maalatut dinosaurukset. 

Lapsen persoonallisuus saa näkyä omassa huoneessa

Lastenhuoneessa saa hullutella ja revitellä väreillä – siellä saa näkyä, että huoneen valtias on lapsi. Inspiraatio seinien maalaamiseen löytyy usein lapsen persoonallisuudesta: onko hän tuleva astronautti tai ovatko yksisarviset vieneet sydämen? Vai asuuko kotona pieni vuorikiipeilijä-balleriina?

Lastenhuoneen ilme on varsin helppo uudistaa lapsen varttuessa seinien maalaamisella, ja siksi seiniä voi ja kannattaa maalata rohkeasti. Maalatut seinät on myös helppo päivittää myöhemmin. Kun lapsi kasvaa ja seinät alkavatkin hänen silmissään näyttää ”lapsellisilta”, on hyvä hetki maalata uudet värit ja kuviot. Lapsen kanssa suunnittelu ja värien miettiminen on hauskaa puuhaa, sillä lasten mielikuvitus on tarttuvaa! 

Tyttö kurkistaa vaatekaappiin lastenhuoneessa, moniväriset seinät, kirahvi-pehmolelu
Lastenhuone, sateenkaariseinä, pieni pöytä ja tuoli, vaalenapunainen säilytyslaatikko

Mikä väri lastenhuoneen seinälle?

Vaikka kodin muu väritys olisi hillitty, saavat värit räiskyä lastenhuoneessa – jos lapsi niin tahtoo. Usein lapsilla on hyvinkin selvä käsitys siitä, mitkä värit ovat yksinkertaisesti parhaita. Kun valinta tehdään vaistolla, se osuu usein oikeaan. Yksikin lapsen lempivärillä maalattu tehosteseinä piristää huonetta ja antaa sille uuden, lapselle mieluisan ilmeen. Väreistä on valittavana monta sävyä, joten niistä varmasti yhdessä löydetään jokin sisustukseen sopiva. Jos vaaleanpunainen on lempiväri, saattaa esimerkiksi pehmeä, vaalea roosa kuten X420 Neito olla varsin mieluisa variaatio väristä seinälle.

Lapset suhtautuvat usein väreihin estottomasti, ja heille värien luoma tunnelma on tärkeää. Perussäännön mukaan vaaleat värit laajentavat huonetta ja tummat puolestaan pienentävät. Silti tummia sävyjä ei ole syytä vältellä lastenhuoneessa, sillä niillä saadaan aikaan pesämäinen, turvallinen tunnelma. Monelle teini-ikäiselle tummat seinät voivat puolestaan ilmaista itsemääräämisoikeutta ja oman maun toteuttamisesta. 

Tyttö istuu piirtämässä lastenhuoneen pöydän ääressä, kirahvi-pehmolelu

Kaksivärisiä seiniä, kuvioita ja uusia maailmoja – lastenhuoneessa saa hullutella!

Lastenhuone on kodissa juuri se paikka, jossa mielikuvituksen voi antaa lentää vapaasti. Väreillä ja kuvioinneilla huoneeseen voi maalata vaikka pastellinvärisiä unelmia tai sirkusmeininkiä.

Asuuko kodissanne suloinen prinsessa tai uljas prinssi? Anna sen näkyä lastenhuoneessa maalaamalla linnan kuva seinälle tai kultaiset kruunut kuninkaallisten sängynpäätyihin.

Jos arastelee seinien maalausta, niin miten olisi keltainen sänky tai punainen pöytä? Laadukkaalla ja turvallisella Helmi-kalustemaalilla on helppo tuoda värejä kalusteisiin tai leikkikaluihin. Helmi-kalustemaalille on myönnetty Joutsenmerkki, ja valittavanasi on satoja värisävyjä, muun muassa Tunne väri -värikokoelmasta. 

Lastenhuone ja Liitu -liitumaalilla maalattu harmaa kuvioseinä, johon lapsi piirtänyt valkoisella liidulla

Nyt saa piirrellä seiniin ihan luvan kanssa

Mikäs sen mukavampi piirustusalusta kuin seinä! Jatkuvan kieltämisen sijasta kannattaakin yksi seinä tai alue seinästä antaa kokonaan pienten taidemaalarien käytettäväksi. Tikkurilan Liitu-liitutaulumaalilla teet seinästä liitutaulun, johon voi mielin määrin maalata liituväreillä. Seinä kestää toistuvaa pyyhkimistä, joten uusia taideteoksia pääsee maalaamaan aina kun inspiraatio iskee. Myös liitutauluseinän värillä voi leikitellä, sillä liitutaulumaali on sävytettävissä Tunne väri -värikartan laajaan värivalikoimaan. 

Onko lapsella runsaasti kivoja piirustuksia ja kuvia kiinnitettäväksi seinälle? Vaihtuvan taidenäyttelyn kokoaminen lastenhuoneen seinälle on näin helppoa: maalaa osa seinää Magnetic-erikoismaalilla, johon magneetit tarttuvat helposti. Jos haluat väriksi muun kuin harmaan, Magnetic-maalin päälle voit vielä maalata mieleisesi värisävyn. 

Kasvava lapsi ilmaisee itseään huoneensa sisustuksella

Koululaisen huoneessa näkyvät jo harrastukset, ja huone voikin muuttua vaaleanpunaiseksi ratsutalliksi tai sinisävyiseksi avaruusasemaksi. Teinille oma huone on rauhoitettu tila. Siellä vietetään aikaa kavereiden kanssa musiikkia kuunnellen, pelaillen ja vaikka Tiktok-videoita tehden. Teinin omaa tahtoa on tärkeää kunnioittaa huoneen väreissä ja kuvioissa – katso vaikuttava toteutus tummasta ja valuvasta seinästä.
 

Teinin huone, valuva seinä

Mitkä ovat sinun lapsesi lapsuuden värit?

Katso lisää innostavia ideoita lastenhuoneeseen >>

Colour Master -sovellus ja värimallit

Kokeile sävyjä sovelluksella ja varmista oikea sävy sävytestereillä ja A4-värimalleilla

Inspiraatiota eri värien sopivuudesta lastenhuoneeseen saa Tikkurila Colour Master -sovelluksesta. Lataa sovellukseen kuva lastenhuoneesta ja kokeile seiniin rajattomasti eri vaihtoehtoja. Turvallinen värileikki innostaa testailemaan virtuaalisesti yllättäviäkin värejä – ehkä juuri niistä löytyy se paras sävy?

Kun sävy on löytynyt, sen voi vielä varmistaa aidossa ympäristössä joko A4-kokoisten värimallien avulla tai koemaalamalla Colour It -sävytesterillä. Yhden tai kolmen sävyn testipurkeilla maalaat jopa neliömetrin kokoisen alueen lastenhuoneessa ja näet, miten väri toimii eri valaistuksissa. Jos et halua koemaalata, reilun kokoinen ja täsmällisesti sävyn toistava A4-värimalli puolestaan auttaa hahmottamaan sävyn paljon paremmin kuin pienemmät väriliuskat.

Tutustu Colour It-sävytestereihin >>
Tutustu A4-värimalleihin >>

Maalaa lastenhuone tutkitusti turvallisesti ja ympäristöystävällisesti

Tikkurilalla on useita sisäseinämaaleja, joille on myönnetty mm. Allergia- ja astmaliiton hyväksyntä sekä ympäristöystävällisen tuotteen Joutsenmerkki. Loistovalinta lastenhuoneeeen on esimerkiksi silkinhimmeän pinnan jättävä Joker. Myös Harmony ja Remontti-Ässä sopivat hyvin toisina vaihtoehtoina lastenhuoneen maalaamiseen. Harmonyllä saat seinään täyshimmeän pinnan, Remontti-Ässällä puolihimmeän.

Väreissä on niin ikään valinnanvaraa, sillä niin Jokeria, Harmonya kuin Remontti-Ässää voi sävyttää kaikkiin Tikkurilan peittävien sisävärikarttojen lukemattomiin sävyihin. Kurkkaa esimerkiksi Tunne väri- ja Deco Grey -värikarttojen vaihtoehtoja.

Harmony, Joker ja Remontti-Ässä sisustusmaalit
on lisätty muistilistalle.
on poistettu muistilistalta.
fi