Homeenpoistotabletti-liuoksen ruiskutus puutarharuiskulla

Irti homeesta - näin onnistut!

 

Mustat, harmaat tai ruskeat pilkut tai alueet pintakäsitellyillä ja käsittelemättömillä pinnoilla ovat usein hometta.

Homepilkut rakennuksen ulkopinnoilla ovat tavallinen näky. Ongelma on esteettinen ja yleensä home on poispestävissä kuin lika. Hometta ilmenee useimmiten pitkään kosteana pysyvillä pinnoilla, joihin kohdistuu vähän tai ei lainkaan suoraa auringonvaloa. Erityisen herkkiä homeelle ovat pohjoisseinät ja räystäiden alapinnat. Hometta voi esiintyä sekä puu- että kiviainesalustoilla, mutta myös lasi- ja metallipinnoilla.

Rakennuksen ulkopintojen homepilkut ovat esteettinen haitta, jota ei pidä sekoittaa lahovaurioihin tai sisäilmaongelmiin.

Valitulla pintamaalilla on merkitystä pinnan homehtumisherkkyyteen. Tämän päivän ilmastorasitukseen kehitetyt akrylaattimaalit säilyvät usein puhtaimpina

Mahdollinen syy

 • Kostea ja lämmin syksy ja talvi.

 • Pinnoilla on likaa, joka toimii kasvualustana homeitiöille.

 • Hometta ei ole poistettu alustalta tai vanhalta maalipinnalta ennen maalausta.

 • Rakenteelliset puutteet kuten liian matala sokkeli tai puutteellinen sadeveden ohjaus.

 • Lähellä oleva kasvillisuus kuten puut, joista valuu epäpuhtauksia pinnoille.

 • Puutteellinen pohjustus ennen maalauskäsittelyä.

mold

Toimenpiteet

 1. Jos maalipinta ei vaadi huoltomaalausta, pese home pois Tikkurilan Huoltopesulla etiketin ohjeiden mukaisesti. Jos pinta huoltomaalataan, pese homehtuneet pinnat ensin Tikkurilan Homeenpoistolla. Suojaa itsesi, kasvit, lasipinnat yms. pesuroiskeilta.
 2. Pinta kannattaa kastella ensin vedellä. Levitä pesuaineliuos sienellä tai pehmeällä harjalla, suurille pinnoille tehokkaimmin reppuruiskulla alhaalta ylöspäin. Näin vältyt raidoilta, joita voi esiintyä, jos työ tehdään vastakkaiseen suuntaan.
 3. Anna liuoksen vaikuttaa n. 1/2 tuntia. Älä päästä pesuainetta kuivumaan pinnalle.
 4. Huuhdo pinnat käsittelyn jälkeen huolellisesti puhtaalla vedellä ylhäältä alaspäin esim. harjaa apuna käyttäen ja anna pintojen kuivua. Toista tarvittaessa käsittely käyttäen vahvempaa pesuaineseosta.
 5. Pohjusta ja pohjamaalaa puupuhdas pinta ja pintamaalaa ohjeiden mukaan kohteeseen sopivalla Tikkurilan ulkotuotteella.
Levän ja homeen poisto puu- ja kiviainespinnoilta
on lisätty muistilistalle.
on poistettu muistilistalta.
fi