Työ- ja liikuntasaumat

Betonilattioiden työsaumat luokitellaan yleensä jäykiksi ja liikkumattomiksi. Saumausta varten työsaumat avataan n. 5 mm leveiksi ja 10 mm syviksi kulmahiomakoneella. Avattu sauma pohjustetaan ja saumataan esim. liuotteettoman epoksilakan ja kuivan hiekan seoksella. Tämän jälkeen saumat voidaan massata.

Liikuntasaumat saumataan yleensä massauksen jälkeen elastisella saumausmassalla. Tällöin saumat avataan vasta massauksen jälkeen. Liikuntasaumat vahvistetaan usein kulmateräksin.
 

Massauksen lopetus muihin materiaaleihin

Pinnoitus- ja massaustöiden yhteydessä massauksen lopettaminen teräsrakenteisiin kuten lattiakaivojen teräskehikoihin tulee usein kysymykseen. Kun massaus päättyy teräsrakenteisiin, voidaan tämä huomioida jo rakennusvaiheessa siten, että teräsosat ovat massakerroksen paksuuden verran ylempänä lattiatasosta. Mikäli teräsrakenne on samassa tasossa betonipinnan kanssa, on liityntä tehtävä siten, että teräksen vierestä riistetään betonia pois ja ura täytetään massauksen yhteydessä massalla.

Nurkkapyöristykset ja jalkalistat

Lattian ja seinän välisen kulman pyöristyksen sekä jalkalistan tekoon käytetään liuotteettoman epoksilakan ja hiekan seosta, joka tehdään valumattomaksi paksunnosjauheella. Massa pursotetaan seinälinjalle "makkaraksi" ja tasoitetaan  kulman pyöristysraudalla, pullolla tai pyöreällä muoviputkella, jonka halkaisija on n. 10 cm. Hiertomassalattioissa pyöristykset tehdään samasta hiekkaseoksesta kuin itse lattiakin käyttämällä jäykempää seosta.

Jalkalistat tehdään samoin kuin nurkkapyöristyksetkin, mutta tällöin pyöristys jää pois.

on lisätty muistilistalle.
on poistettu muistilistalta.
fi