Betonitiilikaton pinnoittaminen

Vertailu: Hyvin hoidettu vs. huonosti hoidettu katto

Hyvin hoidettu katto kestää pidempään ja nostaa rakennuksen arvoa. Myös asukkaat tai käyttäjät viihtyvät paremmin. Kun huollot tekee ajallaan, katto ei kaipaile mittavia remontteja ja investointeja ennen aikojaan. Siksi vuosittaiset tarkastukset, pesut ja puhdistukset sekä säännölliset huoltomaalaukset ovat tärkeitä.

1. Katon elinkaari pitenee

Sammalet ja muu lika kannattaa puhdistaa ja pestä pois tiili- ja huopakatoilta. Myös peltikatoille kertyy likaa ja joskus sammaltakin. Kaikki ylimääräinen kertyvä aines on huono asia katon kestävyyden ja teknisen toimivuuden kannalta. Jos sammalta ei poista ajoissa, se alkaa kerätä kosteutta. Sateen jälkeen katto pysyy paljon kauemmin märkänä sammaleen alla. 

Kosteus aiheuttaa ongelmia syyskeleillä, kun olosuhteet vaihtelevat vesisateesta pakkaseen. Vuorotellen sulava ja jäätyvä vesi nopeuttaa tiilikaton rapautumista, mutta tämä ilmiö ei ole hyväksi muillekaan kattomateriaaleille. Huoltomaalaus suojaa kattoa ja saa sen kestämään kauemmin. Uusi maalipinta on tasainen ja sileä, joten sen pinnalle ei niin herkästi tartu epäpuhtauksia tai muuta ylimääräistä.

Myös sinkitty teräskatto kaipaa kosteussuojaa. Jos pudonnut jääpuikko, oksa tai lumenpudottaja tekee pintaan halkeaman ja maalia lohkeaa pois, kosteuden määrä sinkin pinnassa kasvaa. Kosteus alkaa syödä sinkkiä pois, ja jossain vaiheessa pinta menee puhki. Huoltomaalaus antaa kosteussuojan sinkin päälle, mikä pidentää sen kestoikää huomattavasti – parhaimmillaan jopa vuosikymmeniä.

Katto kannattaa huoltaa ajoissa. Joskus riittää pelkkä pesu, toisinaan tarvitaan huoltomaalausta. Jos huollot jättää tekemättä, pahimmillaan edessä saattaa olla kattoremontti tai kokonaan uuden katon hankinta. Siksi säännöllinen huolto säästää pitkällä aikavälillä euroja. Jos huollot jättää tekemättä, katon rakenne tuhoutuu ennen aikojaan.

Hyvin hoidettu katto pidentää koko rakennuksen elinkaarta. Katto on sadesuoja: kun siitä pitää huolta, vettä ei pääse vuotamaan sisälle. Siksi kattorakenteista ja sadeveden poistosta huolehtiminen ovat ykkösasioita, jotta koko rakennus pysyy kunnossa. Esimerkiksi vanha lato saattaa näyttää vaikka kuinka rähjäiseltä, mutta se pysyy pystyssä niin kauan, kun katto on ehjä. Kun kattoon tulee ensimmäinen reikä, koko lato romahtaa nopeammin.

2. Katto nostaa rakennuksen arvoa

“Älä arvioi kirjaa kannen perusteella” on sanonta, joka ei pidä paikkaansa kattojen kohdalla. Ulkonäkö kertoo paljon katon kunnosta ja myös arvosta. Jos katto on huonosti hoidettu ja epäsiisti, se vaikuttaa taloyhtiön maineeseen ja kiinteistön arvostukseen ja arvoon. 

Otetaan esimerkki toisesta maailmasta: on paljon helpompi myydä kiiltävää ja hyvin huollettua autoa kuin likaista ja kasvustoa täynnä olevaan menopeliä, jonka moottori käy miten sattuu.

3. Asukkaat viihtyvät ja pysyvät terveinä

Hyvin hoidetulla katolla on myös psykologinen vaikutus. Kun katto näyttää hyvältä ja siistiltä, se vaikuttaa asukkaiden tai käyttäjien kokemuksiin. Talossa tai kiinteistössä on helppo viihtyä, eli se on käyttäjäystävällinen.

Kysymys ei ole kuitenkaan pelkästä käyttömukavuudesta. Jos vettä vuotaa rakennukseen sisään, siitä seuraa kosteusvaurio ja vuodon pitkittyessä homevaurio, josta koituu ihmisille terveyshaittoja. Kun vesikate on kunnossa, kosteus ei pääse riehumaan eikä homekasvusto villiintymään. Ja ihmiset pysyvät terveinä.
 

 

Hyvin hoidettu katto

Huonosti hoidettu katto

Elinkaari

Katto kestää pitkään, eikä sille tarvitse tehdä isoja remontteja

Katon rakenne pettää ennen aikojaan ja edellyttää korjauksia tai uuden katon hankintaa

Arvo

Siisti katto parantaa talon tai taloyhtiön mainetta ja arvostusta

Hoitamaton katto laskee talon tai taloyhtiön mainetta ja arvostusta

Käytettävyys

Käyttäjät viihtyvät paremmin ja pysyvät terveinä

Käyttökokemus on huono ja pahimmillaan aiheuttaa terveyshaittoja

 

Lue lisää Tikkurilan ratkaisuista vesikatteille

on lisätty muistilistalle.
on poistettu muistilistalta.
fi