Palosuojaa puukerrostalolle
Palosuojaa puukerrostalolle
Vesiohenteinen Fontefire WF -palosuojamaali suojaa Joensuun korkeimman puukerrostalon julkisivuja.

Joensuun Penttilään valmistui keväällä 2017 ensimmäinen 6-kerroksinen puukerrostalo. Sen on rakennuttanut Karjalaisen Kulttuurin Edistämissäätiön omistama As Oy Joensuun Pihapetäjä. Säätiö haluaa vauhdittaa puurakentamista yhteistyökumppaneinaan Karelia-ammattikorkeakoulu ja Itä-Suomen yliopisto.

Hankkeen omien nettisivujen mukaan puurakentamisen kilpailukyky perustuu teolliseen esivalmistukseen, jonka avulla voidaan parantaa mittatarkkuutta ja muunneltavuutta sekä hallita rakentamisen laatua. Teollinen rakentaminen lyhentää merkittävästi rakentamisaikaa ja työmaakustannuksia perinteiseen rakentamiseen verrattuna.

Joensuun Pihapetäjän palosuojamaalaus on tehty Fontefire WF:llä. Ultra Pro -pintamaalin sävyt ovat tumman harmaa, lähes musta NCS S 8500-N ja hiukan sävytetty valkoinen NCS S 0500-N.

Yksiöitä ja kolmioita tilaelementeistä

Kohteen pääsuunnittelija on Arkkitehtuurin Finlandia -palkittu arkkitehti Anssi Lassila OOPEAA:sta. Projektiarkkitehtina toimii Juha Pakkala. Pääurakoitsija on Rakennustoimisto Eero Reijonen Oy.

– 40 vuokra-asuntoa käsittävän Joensuun Pihapetäjän rakennusjärjestelmä on tilaelementti, jonka kantavana runkona toimii massiivipuinen CLT-rakennuslevy. Osittain maan alla rinteessä sijaitsevan pohjakerroksen runko on betonia, Joensuun Pihapetäjän rakennuttajainsinööri Petteri Elonen kertoo.

Tilaelementit toimitti Pyhännän Rakennustuote Oy, joka valmisti ne Hartolan tehtaallaan. Palosuojaus tarvittiin vain kahteen ensimmäiseen kerrokseen.

– Julkisivut rakennettiin ulkoverhouspaneeleista, jotka Siparila Oy oli palosuojannut sekä pintamaalannut kertaalleen Tikkurilan Ultra Prolla. Toinen pintamaalaus tehtiin elementtitehtaalla levitysmäärän ollessa 110 g / m², kertoo Pyhännän Rakennustuotteen tuotantoinsinööri Tapani Toivonen.

Rakennustyömaa käynnistyi elokuussa 2016, ja silloin tehtiin ensimmäiset valutkin. Pohjakerros tehtiin paikalla. Jo marraskuussa alkoi tilaelementtien asennus. Yksiöt ja kolmiot muodostuvat kahdesta moduulista, jotka liitetään toisiinsa työmaalla. Asennus tapahtui väliaikaisten kattoelementtien suojassa.

– Elementit tuotiin Joensuuhun rekalla erikoiskuljetuksina ja nostettiin paikoilleen 220
tonnin autonosturilla. Tavoitteena oli asentaa yksi kerros viikossa, ja siinä aikataulussa suunnilleen pysyttiin, Petteri Elonen jatkaa.

– Viimeiset asennukset tehtiin viikolla 2, minkä jälkeen alettiin rakentaa käytäviä, vesikattoa jne. Viimeistelytyöt kuten paikkamaalaukset viivästyivät pitkään jatkuneiden pakkasten takia.

Sertifioitua palosuojamaalausta

Fontefire WF on kuumuudessa paisuva, eristävän vaahtokerroksen muodostava vesiohenteinen palosuojamaali, jonka ominaisuudet on optimoitu teolliseen pintakäsittelyyn. Ulkopuolinen, auktorisoitu tutkimuskeskus on hyväksynyt maalin puutuotteille korkeimpaan mahdolliseen paloluokkaan B-s1,d0.

Joensuun Pihapetäjän ulkoverhouspaneelit saivat palosuoja- ja pohjamaalauksen Siparilan Vaajakosken tehtaalla.

 – Esikuivatusta höylälaudasta valmistetut paneelit maalattiin Fontefire WF:llä kauttaaltaan. Levitysmäärä 350 g / m² vastaa 130 µm kuivakalvoa. Seuraavaksi käsiteltiin paneelien etupinta ja lappeet Ultra Pro -pintamaalilla levitysmäärän ollessa 100 g/m², kotimaan myyntijohtaja Olli Prättälä kuvailee prosessia.

Siparila on Suomessa yksi ensimmäisistä yrityksistä, joka on saanut CE-merkintäoikeuden palosuojatulle ulkoverhoukselle. Se on sisällyttänyt Tikkurilan Fontefire WF -palosuojamaalauksen osaksi omia palosuojamaalausjärjestelmiään. Näin voidaan taata, että palosuojamaalaus on suoritettu virallisesti hyväksytyillä tuotteilla, hallituissa olosuhteissa ja laadukkaasti.


Teksti: Arja Schadewitz, Tmi Editrix
Kuva: Mikko Matveinen

Lisätietoja: www.joensuunpihapetaja.fi

on lisätty muistilistalle.
on poistettu muistilistalta.