Heidi Helkamo, tutkimuspäällikkö

Heidi Helkamo on viihtynyt PPG Tikkurilassa jo 26 vuotta. Hän toimii tällä hetkellä kansainvälisen sisämaaliryhmän tutkimuspäällikkönä Vantaalla. Tie vei PPG Tikkurilaan tutkijaksi heti Otaniemestä Teknillisestä korkeakoulusta kemian diplomi-insinööriksi valmistumisen jälkeen.

Heidi on ehtinyt olla PPG Tikkurilassa monissa eri rooleissa. ”Olin ensin tutkijana eri tuotetiimeissä. Aloitin ulkomaalitiimissä ja metalliteollisuustiimissäkin vierähti pari vuotta. Tutkimuspäällikkönä vedin ensin Suomen sisämaaliryhmää ja vuodesta 2015 alkaen kansainvälistä sisämaaliryhmää”, Heidi kertoo.

Työssä häntä kiinnostaa erityisesti työn monipuolisuus ja vastuullisuuteen liittyvät teemat.

”Vastuullisuus on ollut suurin liikkeelle paneva voima PPG Tikkurilan tuotekehityksessä alusta saakka. Vuosien varrella maalituotteista on saatu entistä suojaavampia ja ympäristöystävällisempiä. Vastuullisuus näkyykin jokaisessa tuotekehitysprosessin vaiheessa, mistä johtuen maalien päätyminen tuotekehityksestä myyntiin voi kestää jopa useita vuosia”, Heidi kertoo.

Kehittyvä lainsäädäntö, tiukentuvat ympäristökriteerit ja elinkaariajattelun mukainen tuotteiden ominaisuuksien kehittäminen ohjaavat tuotekehittäjän työtä. Sitä tekee vahvasti myös kestävän kehityksen ohjelma. ”Ohjelman mukaan haluamme muun muassa olla halutuin maalintuottaja vihreässä rakentamisessa.” 

Heidi antaa pari esimerkkiä työn monipuolisuudesta. PPG Tikkurilassa kuljetaan eturintamassa nyt biopohjaisissa sideaineissa ja funktionaalisissa ratkaisuissa. 

Biopohjaisissa sideaineissa osa fossiilipohjaisista sideaineista korvataan biopohjaisella sideaineella. Biopohjaisen sideaineen valmistuksessa käytetään raakaöljyn sijasta ympäristöystävällisiä raaka-aineita, kuten kasveja, siemeniä sekä erilaisia maatalouden materiaaleja. Vielä fossiilipohjaisia sideaineita ei pystytä korvaamaan kokonaan, mutta kehitystyö jatkuu.

”Mielenkiintoinen haaste tuotekehittäjälle on myös uusien funktionaalisten tuotteiden kehittäminen. Yksi esimerkki on liitutaulumaali, joka toimii maalin perinteisen tehtävän lisäksi liitutauluna. Tai valkoinen ”viileä kattomaali”, jonka ansiosta parhaimmillaan 80 % auringon säteilystä heijastuu takaisin avaruuteen. Tämän ansiosta viilennykseen käytettävää energiaa säästyy ja hiilidioksidipäästöt vähenevät”, Heidi kertoo.

Katso avoimet työpaikat

on lisätty muistilistalle.
on poistettu muistilistalta.
fi