Beige sävy boheemissa ruokailuhuoneessa

5 yleisintä haastetta seinien maalauksessa

Tiesitkö, että vanha maali voi vaikuttaa sisäilman laatuun?

Korona-aika on saanut ihmiset panostamaan kotien remontointiin ja sisustamiseen, mikä on näkynyt selvästi myös maalikaupassa. Tikkurilan tuotantomäärät kasvoivat vuoden 2020 aikana yhteensä 3,4 prosenttia, ja vesiohenteisten sisustusmaalien osuus myynnistä oli yli 80 prosenttia. Kuluttajan kannalta vesiohenteisten maalien käytöllä on paljon olennaisia hyötyjä. Helppokäyttöisten vesiohenteisten tuotteiden käytön lisäksi sisämaalaamisessa on syytä noudattaa muutamia keskeisiä ohjeita onnistuneen lopputuloksen saavuttamiseksi.

Tikkurila pyrkii ympäristötehokkaan tuotannon lisäksi tekemään jatkossa myös yhä kestävämpiä tuotteita. Tämä tarkoittaa muun muassa vesiohenteisten maalien tuotannon kasvattamista entisestään. Viime vuonna myydyistä kauppa- ja rakennusmaaleista 84 prosenttia oli vesiohenteisia, ja tavoitteena on, että vuoteen 2030 mennessä 99 prosenttia Euroopassa myytävistä sisustusmaaleista olisi vesiohenteisia. Tuotannossa panostetaan vahvasti vesiohenteisten maalien kehittämiseen ja valmistukseen kestävän kehityksen ja kuluttajille turvallisten sekä laadukkaiden tuotteiden varmistamiseksi.

Beige sävy boheemissa ruokailuhuoneessa
Miksi kannattaa käyttää vesiohenteista maalia

Vesiohenteisissa maaleissa on useita etuja verrattuna perinteisiin liuotinohenteisiin maaleihin. Liuotinpohjaisia maaleja valmistettaessa ilmaan vapautuu jonkin verran raaka-aineiden sisältämiä ja helposti haihtuvia orgaanisia yhdisteitä, eli niin kutsuttuja VOC-päästöjä. Tikkurilassa näitä päästöjä on pystytty vähentämään merkittävästi panostamalla nimenomaan vesiohenteisten tuotteiden valmistamiseen. Vesiohenteisissa maaleissa on ympäristöystävällisyyden lisäksi myös muita etuja: ne ovat miedon hajuisia, kestävät pidempään, kuivuvat nopeammin, peittävät paremmin ja ovat puhdistettavissa ilman kemikaaleja.

– Vesiohenteisten tuotteiden keskeisin raaka-aine on luonnollisesti vesi, joka on turvallinen vaihtoehto maalaajalle ja maalatussa kodissa asuville henkilöille. Vesiohenteisen maalin vähäpäästöisyyden takia sisäilman laatu säilyy parempana ja allergiariskit ovat selvästi pienempiä, sillä vesiohenteisista maaleista haihtuu ilmaan pääasiassa vain vettä. Vesiohenteisen maalin pinta säilyttää myös kiiltonsa ja värinsä pidempään, kertoo Tikkurilan Teknisen tuen päällikkö Rami Kuparinen.

beige sävy boheemissa työhuoneessa
Näin onnistut kodin sisäseinien maalaamisessa

Vesiohenteisilla maaleilla maalatessa on hyvä ottaa huomioon muutama lopputuloksen onnistumiseen vaikuttava seikka. Tikkurilan asiantuntija listasi vinkkejä maalaustyön onnistumiseen värinvalinnasta maalaamiseen.

Pintojen suojaus maalarinteipillä ennen maalausta

1. Oikean tuotteen ja värin valinta

Valitse seiniin pintamaali tilan ja vaadittavan kulutuksen mukaan. Vesiohenteisista sisäseinämaaleista täyshimmeät ja himmeät tuotteet sopivat hyvin olo- ja makuhuoneisiin, sillä ne toistavat värit pehmeinä, eivätkä korosta mahdollisia alustan epätasaisuuksia. Puolihimmeät tuotteet sopivat puolestaan toistuvaa pesua vaativien pintojen tiloihin, kuten keittiöön ja käytäville. Puolihimmeä pinta toistaa värit intensiivisinä. Värin valinnassa apuna kannattaa käyttää tarjolla olevia apukeinoja, kuten esimerkiksi Tikkurilan asiantuntijoiden luomaa Colour Master – mobiilisovellusta, jossa voi etukäteen testata, miltä eri värit näyttävät omalla seinällä.

2. Suojaaminen

Huonekalut kannattaa siirtää keskelle lattiaa riittävän vapaan työskentelytilan varmistamiseksi.

Suojaa lattia sellaisella pahvilla, joka estää märän maalin läpäisyn ja tahrat lattiassa. Jos pistorasioita, valokatkaisijoita ja listoja ei poisteta, suojaa ne tiiviisti laadukkaalla maalarinteipillä. Poista teipit rauhallisesti vetäen heti maalaamisen jälkeen, jottei maali kuivuttuaan repeydy teipin mukana. 

Valkoista maalia kaadetaan kaukaloon

3. Esikäsittelyt ja olosuhteet

Aiemmin maalatut seinäpinnat tulee puhdistaa ennen maalaamista seinänpesuaineella. Peseminen poistaa liat ja rasvat pinnoilta ja kuluttaa samalla vanhaa maalipintaa parantaen uuden tarttumista. Mahdolliset kolot ja naarmut saat paikattua helposti esimerkiksi Hole-in-1-erikoiskitillä. Anna kitin kuivua, hio kohdat ympäröivän pinnan tasoon ja poista hiontapöly. Pohjamaalaamalla pinnat 1-2 kertaa varmistat pintamaalin tarttumisen ja onnistuneen, tasaisen lopputuloksen. Jos maalattavissa tiloissa on korkea lämpötila ja kuiva ilma, se nopeuttaa maalin kuivumista huomattavasti. Jos mahdollista, käännä pattereita maalaustyön ajaksi pienemmälle.

4. Työvälineet

Seinämaalauksessa maalipinnan halutaan usein olevan tasainen ja huomaamaton, joten valitse telaksi lyhytnukkainen, esimerkiksi mikrokuituinen tela tai huopatela, joka on tarkoitettu sileille pinnoille ja takaa parhaan lopputuloksen. Kysy tarvittaessa apua maalimyyjältä sopivien ja laadukkaiden työvälineiden valitsemiseksi.

Seinää maalataan telalla

5. Maalaus

Rajaa ensin siveltimellä tai pienellä telalla nurkat ja jalkalistan reunat. Katon ja seinän rajapintaan sekä tehosteseinien nurkkiin saat siistin rajan joko rajaajatyökalulla tai maalarinteipillä rajaten. Teipin saa suoraan helposti vatupassin avulla. Rajaa ja maalaa yksi seinä kerrallaan, jotta rajaukset eivät ehdi kuivua. Maali telataan aina nurkasta alkaen koko huone takaisin alkupisteeseen kiertäen. Levitä maalia riittävästi vain pari telanleveyttä kerrallaan edestakaisin vedoin lattiasta katon rajaan ja päinvastoin. Tasoita maali heti levityksen jälkeen yhdensuuntaisin vedoin ja toista sama edetessä myös osittain edellisen telauksen päälle rajapinnan ollessa vielä märkää. Jotta maalipinnasta ja väristä tulee tasainen ja kaunis, tee pintamaalaus huolellisesti kahteen kertaan.

on lisätty muistilistalle.
on poistettu muistilistalta.
fi