Näin maalaat kauniin ja tasaisen seinäpinnan

Onnistu sisäseinien maalaamisessa! Seinien maalaaminen on helppo tapa muuttaa kodin ilmettä. Varmista tasaisen kaunis seinäpinta esikäsittelemällä pinnat laadukkailla tuotteilla ja työvälineillä.

Katso helppo ohjevideo

Seinien maalaaminen voi olla hauska ja palkitseva projekti. Maalaatpa sitten jo aiemmin maalattuja tai uusia seiniä, voit saavuttaa ammattimaisen lopputuloksen noudattamalla näitä helppoja ohjeita.

Ohjeet sisäseinän maalaukseen vaiheittain

Tuore maalikerros voi tuoda uutta elämää huoneeseesi ja muuttaa sen ilmettä merkittävästi. Oikeiden työvälineiden ja laadukkaiden tuotteiden käyttämisellä voi olla merkittävä vaikutus projektin lopputulokseen. Noudata näitä helppoja ohjeita ja opit maalaamaan sisäseinäsi kuin ammattilainen.

1. Puhdista ja suojaa pinnat

Poista huonekalut ja muut esineet, joihin et halua maalia tai suojaa ne. Peitä lattia maalinkestävällä paperilla, jotta märkä maali ei tahraa lattiaa. Jos pistorasiat, valokatkaisijat ja listat pysyvät paikoillaan, suojaa ne huolellisesti laadukkaalla maalarinteipillä. Poista maalarinteippi heti maalauksen jälkeen ennen maalin kuivumista.

2. Puhdista maalattavat seinät

Puhdista aiemmin maalatut seinäpinnat ennen maalaamista Seinäpesulla. Pesuaine poistaa liat ja rasvat pinnoilta ja samalla myös kuluttaa vanhaa maalipintaa parantaen uuden maalin tartuntaa.

Seinäpesua suihkutetaan pinnoille, minkä jälkeen seinä pestään siivousliinalla tai sienellä. Pyyhi pesuaine pois pinnoilta veteen kostutetulla siivousliinalla tai sienellä, huuhtele sitä välillä vedellä.

3. Tasoitus

Kittaa kolot ja naarmut Hole-In-1 -kitillä. Täytä kolot ääriään myöten ja poista kevyesti lastaa painamalla ylimääräinen pois. Syvät kolot on hyvä täyttää kahdessa osassa. Kitin levitykseen pienissä koloissa sopii hyvin taipuisat japan-lastat. Kitatut kohdat kuivuvat kerrospaksuudesta riippuen 0,5–24 h. Hio kuivunut kittauspaikka ja poista hiontapöly esimerkiksi pölyharjalla.

4. Rajaus

Seinänmaalaus aloitetaan rajaamalla pensselillä tai rajaajalla katon rajat, nurkat ja jalkalistan rajat. Rajaajalla saa tarkimman ja suorimman rajan esimerkiksi sileän katon rajaan ja seinien nurkkiin. Listat suojataan maalarinteipillä ennen maalaamista tai ne voi irrottaa. Teipit poistetaan aina rauhallisesti vetäen, kun maali on vielä märkää, jotta maali ei ehdi kuivua niiden päälle.

4. Pohjamaalaa seinä tarvittaessa

Pohjamaalaamalla varmistetaan pintamaalin tartunta ja onnistunut, kaunis lopputulos. Pohjamaali tasaa alustan imevyyttä tehden hyvän pohjan pintamaalille. Maalaamattomat pinnat pohjamaalataan tarpeen mukaan 1–2 kertaan esim. Varma pohjamaalilla. 

Aiemmin maalatuilla, hyväkuntoisilla pinnoilla riittää tasoitettujen kohtien paikkamaalaus pohjamaalilla ennen pintamaalausta. Pohjamaali levitetään levypinnoille lyhytnukkaisella telalla ja karkeampiin ja imevämpiin alustoihin levitykseen sopii paremmin paksunukkainen tela.

5.  Pintamaalaus

Sekoita seinämaali huolellisesti ennen maalausta. Rajaamisen jälkeen maali telataan nurkasta alkaen, huone kiertäen takaisin alkupisteeseen. Levitä maalia riittävästi vain pari telanleveyttä kerrallaan edestakaisin vedoin lattiasta katon rajaan ja päinvastoin. Heti levityksen jälkeen tasoita maali yhdensuuntaisin ja yhtenäisin vedoin lattiasta katon rajaan. Sama toistetaan lattian rajasta katon rajaan hieman edellisen telauksen päälle, mutta edetään edeten seinässä kohti keskeneräistä pintaa.

Kauniin ja tasaisen pinnan saa lyhytnukkaisella, seinämaalaukseen sopivalla telalla. Tela kiinnitetään jatkovarteen. Telarullan pyöristetty pää on maalatessa kohti valmista pintaa, jolloin se kevenee. Näin työstön jäljet eivät jää näkyviin lopputuloksessa. Telojen koko valitaan pinnan mukaan. Kapeisiin kohtiin tarvitsee kapeamman telan, kun taas isolla seinäpinnalla levitys onnistuu parhaiten leveämmällä telalla. Esimerkiksi patterien taustojen maalaamiseen käytetään kapeampaa ja ohuempaa telaa. Kannattaakin testata ennen maalaamista, että tela mahtuu pyörimään seinän ja patterin välissä. 

Jotta lopputuloksesta ja väristä tulee tasainen ja kaunis, tehdään pintamaalaus kahteen kertaan. Maalin annetaan kuivua kerrosten välillä kaksi tuntia.

Sisäseinän maalaus
Onko sinulla kysyttävää maalausprojektiisi liittyen?
Ota yhteyttä Maalilinjaan
on lisätty muistilistalle.
on poistettu muistilistalta.
fi