Valon vaikutus väriin

Hillitty kylmässä keinovalossa, mutta voimakas lämpimissä auringonsäteissä. Maalattujen seinien väri on yhdistelmä valitsemaasi sävyä ja valaistusolosuhteita.

Aamunkoitteessa sinisellä maalattu huone saattaa vaikuttaa hillityltä. Lähestyttäessä keskipäivää ja myöhemmin iltapäivällä auringonsäteet taas tekevät varjosta intensiivisemmän. Kylmällä keinovalolla on taipumus haalistaa värejä, kun taas lämmin keinovalo syventää niitä. Valo, joko luonnollinen tai keinotekoinen, vaikuttaa aina siihen, miten näemme ja koemme värin maalatuilla pinnoilla.

Valon ja värin suhde

Näytöllä väri voi näyttää hyvin erilaiselta kuin maalatuilla pinnoilla. Testaamalla värejä maalattavassa tilassa näet, kuinka tilan valaistusolosuhteet vaikuttavat väriin ja miten väri muuttuu päivän aikana.

Sekä valon laatu että määrä huoneessa vaikuttavat siihen, miten näemme maalatun pinnan. Yleisesti ottaen mitä enemmän luonnonvaloa on, sitä elävämpiä ja kylläisempiä värejä tulee näkyviin. Vähemmällä valolla myös värit ovat vaimeampia.

Auringonvalo luo erilaisia ​​sävyjä riippuen auringonvalon kulmasta ja voimakkuudesta. Näin ollen huoneesi sijainnilla on väliä: pohjoiseen päin olevissa huoneissa luonnonvalo on yleensä viileää ja sinertävää, kun taas etelän puoleisissa huoneissa lämmin päivänvalo tuo esiin parhaat puolet kaikissa väreissä. Sama koskee keinovaloa: jos haluat pitää seinävärit vaimeina, valitse viileä ja kirkas hehkulamppu, esimerkiksi 4 000–6 000 kelvinin lamppu. Toisaalta, jos etsit eloisia värejä ja kodikasta tunnelmaa, valitse lämpimiä ja pehmeitä värejä 2 700–3 000 kelvinillä.

Valon vaikutus väriin

Sinun ei myöskään tarvitse valita vain lämmintä tai viileää. Voit myös käyttää sekä lämpimiä että kylmiä sävyjä samassa huoneessa ja vaihtaa niitä, kunnes löydät täydellisen yhdistelmän. Kun valitset valonlähteitä kotiisi, on hyvä pohtia, kuinka paljon valoa tila tai huone tarvitsee ja mikä on haluttu tunnelma; rentoutuminen ei vaadi yhtä paljon valoa kuin tarkka ja aktiivinen työ, kuten ruoanlaitto tai käsityöt.

Testaa väriä siinä tilassa, mihin se tulee

Maaliväriä valittaessa on tärkeää varmistaa se ainakin värilastulta tai mikä vielä parempaa, testata maalia sillä pinnalla, jonka aiot maalata. Jos olet esimerkiksi maalaamassa makuuhuonetta, muista tutkia mahdollisia värejä sekä luonnonvalossa että huoneen keinovalossa – olipa väri sitten värikartassa tai seinälle koemaalattu. Näet suuren eron sävyissä, kun valaistusolosuhteet muuttuvat.

Tilaa värimateriaaleja

Mikä itseasiassa on väri? 

Tieteellisesti mitattavissa oleva väri ei ole sama kuin ihmisen käsitys väristä. Maalatun pinnan fysikaaliset valoa heijastavat ominaisuudet voidaan mitata spektrofotometrin avulla. Se, miten me näemme ja koemme värit on taas toinen asia, joka on myös aina henkilökohtaista. Väriin vaikuttaa suuresti siitä heijastuva valo. Kun valo osuu kohteeseen, esine absorboi osan aallonpituuksista ja osa taas heijastuu. Nämä heijastuvat aallonpituudet näemme värinä.
 

Tikkurilan värisuunnittelu apunasi

Onko sinulla kysyttävää väreihin liittyen tai tuntuuko värien yhdistely hankalalta? Ota yhteyttä Tikkurilan värineuvontaan tai varaa aika laajempaan värikonsultaatioon, niin värisuunnittelijamme auttavat sinua valitsemaan sopivat maalisävyt.

on lisätty muistilistalle.
on poistettu muistilistalta.
fi