7 yleisintä virhettä värin valinnassa

Maalaamisessa yksi vaikeimmista vaiheista on usein värin valinta. Tikkurilan väriasiantuntijat kertovat seitsemän yleisintä virhettä värin valinnassa sisäseiniä maalatessa ja kuinka välttää ne.

1. Teet päätöksen sähköisestä tai painetusta värimallista

Sähköiset ja painetut värimallit eivät ole 100% luotettavia, sillä ne eivät toista sävyjä oikean värisinä. Väri kannattaa aina valita oikeasta värimateriaalista, kuten Tikkurilan värikartasta, -viuhkoista tai -lastuista. Värimateriaalit on maalattu oikealla maalilla, joka on sävytetty Tikkurilan sävytysjärjestelmällä, jolloin ne toistavat värit saman värisinä kuin ne oikeasti ovat. 

2. Valitset värin muualla kuin tilassa, johon se on tulossa

Huoneen valaistus ja rinnakkaiset värit vaikuttavat väriin paljon, siksi värimallia tulee aina tarkastella siinä tilassa mihin se on tulossa. Kylmällä keinovalolla on taipumus haalistaa värejä, kun taas lämmin keinovalo syventää niitä. Lisäksi seinien värin tulisi sopia yhteen muiden sisustuselementtien kanssa, kuten lattian, kalusteiden ja tekstiilien värien kanssa. 

3. Tarkastelet värimallia väärässä asennossa

Usein värikarttaa tai värimallia pidetään kädessä vinosti tai pöydän päällä vaakatasossa, kun valitaan väriä, riippumatta siitä mille pinnalle väri tulee. Värimalli tulisikin asettaa kiinni siihen pintaan, johon väri tulee. Seinäväriä valittaessa värimalli tulisi kiinnittää sille seinälle johon väri tulee, tai jos tämä ei ole mahdollista niin tarkastella väriä pystysuorassa asennossa, lattiavärimallia taas vaakatasossa. Värimallia on hyvä myös siirtää samassa huoneessa eri seinille, koska eri seinille tuleva valo voi tulla eri suunnasta ja eri seinille tulevan valon määrä vaihtelee. Nämä vaikuttavat myös lopulliseen värihavaintoon.

4. Et mieti tunnelmaa, jonka haluaisit huoneeseen

Väreillä on suuri merkitys ihmisten mielialaan ja kokemukseen tilasta. Jokainen väri herättää erilaisia tuntemuksia ja voi luoda erilaisia tunnelmia rauhoittavasta energisoivaan. On tärkeää valita oikeat värit huoneeseen sen käyttötarkoituksen ja halutun tunnelman mukaan. Esimerkiksi makuuhuoneeseen halutaan luoda usein rauhoittava tunnelma. Sininen väri huokuu rauhaa ja levollisuutta kun taas keltainen väri piristää.

5. Arkailet värien käyttöä

Värien käytössä arkaillaan usein ja luotetaan liiaksi tuttuihin ja turvallisiin neutraaleihin sävyihin tai jopa pelkkään valkoiseen. Jokaisella on oma tyyli ja maku, mutta haluamme kannustaa rohkeampaan värien käyttöön. Värien käyttämisen voi aloittaa maltillisesti esimerkiksi maalaamalla yhden tehosteseinän makuuhuoneeseen. 

6. Et luota omaan intuitioon, vaan pohdit liikaa mitä muut ajattelevat

Ihmisen intuitio on kyky havaita asioita tai tehdä päätelmiä ilman tietoista pohdintaa tai järkeilyä. Usein mietitään liikaa, mitä muut ajattelevat väristä tai onko väri trendikäs sen sijaan että luotettaisiin tunteeseen oikeasta sävystä. Yritä sivuuttaa ajatukset muiden mielipiteistä ja luota vaistoosi. 

7. Et kokeillut sävyä seinälle koemaalaamalla

Paras tapa varmistua halutusta väristä on tehdä koemaalaus noin neliömetrin kokoiselle alueelle pienellä sävytesterillä. Näin näet miltä kyseinen väri näyttää juuri siinä valaistuksessa ja tilassa, johon se on tulossa. Jos pohdit muutaman eri sävyn välillä, päätöksenteko helpottuu kun teet kummallakin koemaalauksen. Näin voit vertailla värejä helpommin keskenään ja näet miltä sävyt näyttävät huoneen muun sisustuksen kanssa. 

on lisätty muistilistalle.
on poistettu muistilistalta.
fi