5 vinkkiä olohuoneen sävyn valintaan

Olohuoneen värien valinta voi tuntua haastavalta lukuisten huonekalujen ja materiaalien takia. Tikkurilan väriasiantuntija antaa vinkit, joiden avulla osaat valita sopivat sävyt omaan olohuoneeseen.

Tikkurilan väriasiantuntijat apunasi

Olohuone on kodin keskipiste, jossa vietämme paljon aikaa rentoutuen, viettäen aikaa perheen ja ystävien kanssa sekä nauttien erilaisista aktiviteeteista. Oikean värin valitseminen olohuoneen seinille voi vaikuttaa merkittävästi tilan tunnelmaan ja luoda persoonallisuutta sisustukseen. Tikkurilan väriasiantuntijoiden vinkkien avulla tutustumme värin vaikutukseen tunnelmaan, persoonallisuuden ilmentämiseen värivalintojen kautta sekä siihen, miten ottaa huomioon tilan koko ja valoisuus. Lisäksi tarkastelemme värien yhteensopivuutta sisustuksen kanssa ja esittelemme suosittuja värejä olohuoneeseen.

1. Kuuntele omaa makuasi ja tyyliä

Se mikä sopii yhdelle, ei välttämättä sovi toiselle. Kun suunnittelet olohuoneen värimaailmaa, mieti, mistä sävyistä itse pidät ja mikä sopii omaan tyyliisi. Mitkä värit ovat lempivärejäsi? Mitkä sävyt saavat sinut hyvälle tuulelle? Värivalinnat olohuoneen seinille voivat heijastaa omaa persoonallisuuttasi ja luoda tilaan ainutlaatuista tunnelmaa. Väreillä voit ilmaista juuri sinua. 

2. Huomioi tilan koko ja valoisuus

Millainen valo huoneessa on? Onko olohuoneesi suuri vai pieni ja kuinka korkea tila on? Huoneen tunnelma syntyy valon ja värin yhdistelmästä. Valo vaikuttaa siihen, miltä värit näyttävät tilassa ja millaisen tunnelman ne luovat.

Jos olohuone on pieni tai pimeä, kannattaa harkita vaaleampia sävyjä. Vaaleat värit heijastavat valoa ja saavat tilan näyttämään avarammalta ja valoisammalta. 

3. Valitse värien yhteensopivuus sisustuksen kanssa

Värin valinnassa olohuoneen seinille on tärkeää ottaa huomioon myös sisustuksen kokonaisuus ja värien yhteensopivuus muiden elementtien kanssa. Yksi tapa varmistaa värien yhteensopivuus on valita olohuoneen seinän sävy jo siellä olevasta sisustuksesta. Käytä esimerkiksi vihreän sohvatyynyn sävyä tehosteseinänä tai maalaa olohuone hieman vaaleammalla harmaalla kuin olohuoneesi sohva. Mieti mitkä sävyt sopivat yhteen sisustuksesi kanssa. 

Keltainen olohuone, jossa on yhdistetty eri keltaisen sävyjä
Kuvan olohuoneessa on hyödynnetty samaa värimaailmaa sisustuselementeissä, seinissä, ovissa ja lattiassa.
Colour Master -sovelluksella voit kokeilla värejä huoneesi seinälle

Kokeile miltä väri näyttäisi olohuoneessasi

Herätä suosikkisävysi henkiin Tikkurila Color Master -sovelluksella. Sovelluksemme avulla voit kokeilla miltä eri värit näyttäisivät sinun olohuoneesi seinällä.
Lataa nyt ja päästä luovuutesi valloilleen.

4. Kokeile rohkeasti

Kun valitset väriä, valitse väri itseäsi ja perhettäsi varten, ei muita. Väreillä on lupa leikkiä, eikä seinän sävyn valitseminen ole ikuisuuskysymys. Värin voi vaihtaa, jos oma tyyli tai maku muuttuu. Sisustusratkaisuilla voi korostaa tai häivyttää seinän sävyä oman maun mukaan.

Suosittuja värejä olohuoneeseen

Ikiklassikot suomalaisten seinillä ovat valkoisen ja harmaan sävyt. Harmaista supersuosittuja klassikkovärejä ovat X487 Laasti ja Y487 Piazza. Ne ovat monipuolisia, turvallisia ja helppoja yhdistää muiden värien kanssa. Myös neutraalit vaaleat beigen sävyt, kuten H474 Mulperi ja TIKB Tikkurilan Beige löytyy useiden suomalaisten olohuoneiden seinältä. Ne tekevät olohuoneen ilmeestä rauhoittavan ja harmonisen. 

Valkoisen ja harmaan rinnalla klassikkoja ovat myös harmaaseen taittavat vihreät ja siniset, kuten X477 Merisavu, V447 Serpentiini ja X438 Salaisuus. Jos kaipaat tunnelmallisempaa ja tummempaa sävyä, syvä havunvihreä M422 Vuono on klassinen valinta. Jos kaipaat puolestaan hentoa punaista, suosituimpiin sävyihin kuuluu: X420 Neito

5. Tee lopullinen päätös värimateriaalien avulla olohuoneessasi

Tee päätös väristä ympäristössä, jonne väri päätyy maalattuna. Tarkastele sävyä huonekalujen, tekstiilien ja valaistuksen ympäröimänä. Millaisen tunteen väri saa sinussa aikaan, miltä se näyttää ympäristössä? Värin valintaa voit helpottaa myös tilaamalla A4-värimallin tai tekemällä koemaalauksen pienellä sävytesterillä

on lisätty muistilistalle.
on poistettu muistilistalta.
fi