Vaaleanpunaiseksi maalattu olohuone ja vaalea sohva

5 vinkkiä olohuoneen sävyn valintaan

Olohuoneen värien valinta voi tuntua haastavalta lukuisten huonekalujen ja materiaalien takia. Tikkurilan väriasiantuntija antaa vinkit, joiden avulla osaat valita sopivat sävyt omaan olohuoneeseen.

Olohuoneen sävyn valinnassa kannattaa ottaa huomioon niin makuasiat kuin huoneen käyttötarkoitus. Olohuoneessa levätään, leikitään, vietetään aikaa yhdessä ja yksin. Huonekaluista osa on tarttunut mukaan elämän matkalla, osa on juuri hankittuja ja oman mielen mukaisia. Olohuoneen seinän värin valinta voi tuntua haastavalta lukuisten vaihtoehtojen edessä. Miltä oman olohuoneeni pitäisi näyttää ja millainen tunnelma siellä pitäisi olla?

 

Tikkurilan väriasiantuntija antaa viisi vinkkiä olohuoneen sävyn valintaan.

 

1. Kuuntele omaa makuasi ja tyyliä 

Se mikä sopii yhdelle, ei välttämättä sovi toiselle. Kun suunnittelet olohuoneen värimaailmaa, mieti, mistä sävyistä itse pidät ja mikä sopii omaan tyyliisi. Mitkä värit ovat lempivärejäsi? Mitkä sävyt saavat sinut hyvälle tuulelle? Koti on sinun, joten tee siitä oman näköisesi.  

Jos pidät tekstuureista ja kaipaat sisustukseen jujua, tartu rohkeasti tehosteseinä-ideoihin. Hillitytkin sävyt heräävät uudella tavalla eloon tekstuurien ja erilaisten maalaustekniikoiden avulla. Miltä kuulostaisi esimerkiksi smaragdinvihreä efektipinta tai vaalea akvarelliseinä? Tehosteseinä sopii mainiosti myös pieneen asuntoon!


Tutustu Tikkurilan Unique-konseptiin ja innostu toteuttamaan Unique-tehosteseinä, joka on niin varma katseenvangitsija kuin jännittävä tausta sisustukselle.

2. Mieti tunnelmaa  

Millainen valo huoneessa on? Huoneen tunnelma syntyy valon ja värin yhdistelmästä. Mieti, haluatko viileän rauhallisen, maanläheisen, lämpimän pehmeän vai avaran tunnelman? Kun sinulla on mielikuva tunnelmasta, voit siirtyä miettimään sävyjä.    

3. Tarkastele värikorttia olohuoneessa 

Tee päätös väristä ympäristössä, jonne väri päätyy maalattuna. Tarkastele sävyä huonekalujen, tekstiilien ja valaistuksen ympäröimänä. Millaisen tunteen väri saa sinussa aikaan, miltä se näyttää ympäristössä? Värin valintaa voit helpottaa myös tilaamalla A4-värimallin tai tekemällä koemaalauksen. 

4. Kiiltävä vai himmeä – valitse kiiltoaste käytännöllisesti 

Täyshimmeä Harmony -sisustusmaali toistaa värit hillittyinä ja puuterisina. Harmony on kaunis ja eleetön ratkaisu esimerkiksi olohuoneeseen, jossa seinät eivät ole kovan kulutuksen kohteena.

Jos  perheessä pieniä lapsia, joiden ketsuppisormet saattavat päätyä seinälle, tai kulutus on muuten kovaa, kannattaa maalin kiiltoaste valita käytännöllisyys huomioiden. Puolihimmeä ja himmeä maali kestävät pyyhkimistä paremmin kuin täysihimmeä maali.   

5. Kokeile rohkeasti 

Kun valitset väriä, valitse väri itseäsi ja perhettäsi varten, ei muita. Väreillä on lupa leikkiä, eikä seinän sävyn valitseminen ole ikuisuuskysymys. Värin voi vaihtaa, jos oma tyyli tai maku muuttuu. Sisustusratkaisuilla voi korostaa tai häivyttää seinän sävyä oman maun mukaan. Valkoisen ja harmaan rinnalla klassikkoja ovat myös siniset, vihreät ja punaiset. Esimerkiksi Harmaaseen taittuvat vihreät V447 Serpentiini ja N494 Nefriitti sekä vaaleanpunaiseen taittuva X420 Neito ovat uudenajan klassikkoja. 


Uudistuneesta Tunne Väri -kokoelmasta löydät 216 huolella valikoitua sävyä, joiden avulla luot haluamasi tunnelman kotiisi.


Tutustu Tunne Väri -kokoelmaan tästä >>

maalattu olohuoneen seinä jossa taulu
on lisätty muistilistalle.
on poistettu muistilistalta.
fi