Kuullotettu hirsipinta

Kuultavat käsittelyt ulkona

 

Kuullotteita käytetään tyypillisimmin hirsi- ja lautapinnoilla sekä puisissa ikkunoissa ja ovissa.

Kuullotteet ovat tuotteita, jotka koostuvat pääosin öljystä, väripigmenteistä sekä liuottimesta tai vedestä. Lisäksi kuullotteet sisältävät tehoaineita, jotka suojaavat pintakäsittelyä esim. homesieniltä. Kuullotteita on kahden tyyppisiä: ohuita, puuhun imeytyviä, jotka värjäävät puun pintakerrokset ja antavat pinnalle vedenhylkivyyttä ja sääsuojaa sekä paksumpia lakkamaisen kalvon muodostavia.

Kuullotteiden huoltoväli on lyhyempi kuin maaleilla. Tämä johtuu siitä, että auringonvalo pääsee kuultavan tuotteen läpi hajottamaan puupintaa, kun taas peittävä maali estää auringonvalon pääsyn puupintaan. Auringonvalo kuluttaa puupintaa sekä pintakäsittelyä, minkä seurauksena myös kosteus pääsee rasittamaan puuta.

Kuullotteet muodostavat läpikuultavan pinnan. Kuullotteilla voi värjätä vaaleaa puuta. Jo tummaksi käsiteltyä tai auringon tummentamaa puuta ei sen sijaan saa enää vaaleammaksi käyttämällä kuullotteita.

Värikartan malli on aina suuntaa antava. Sahapinta tai vanha ja huokoinen puupinta imee enemmän kuullotetta kuin sileä höyläpinta, tällöin lopputulos on tummempi ja voimakkaamman värinen. Myös maalarin käsiala ja puun alkuperäinen väri vaikuttavat lopputulokseen.

Kuullotteet levitetään puunsuojasiveltimellä yhtäjaksoisesti lauta tai hirsi kerrallaan päästä päähän, jotta vältytään työsaumoilta. Sively tehdään ohuesti puun syiden suuntaisesti hangaten. Osa kuullotteista valuu herkästi, huomioi tämä työskennellessäsi.

on lisätty muistilistalle.
on poistettu muistilistalta.
fi