Raudan tai emäksisen aineen aiheuttamat värjäymät

Raudan tai emäksisen aineen aiheuttamat värjäymät

Kalkkiveden aiheuttamia värjäytymiä lämpöpuuterassilla

 

Puupinnoilla esiintyy joskus tummia tahroja, jotka näyttävät usein homesienten aiheuttamilta. Nämä tahrat kuitenkin ilmaantuvat hyvin nopeasti, kun taas home- tai sinistäjäsienikasvustot lisääntyvät vähitellen.

Lämpökäsiteltyyn puupintaan voi muodostua tummia tahroja, jos pinnalle joutuu emäksistä ainetta. Tyypillisiä tahrojen aiheuttajia ovat esimerkiksi rappauslaasti tai kalkkivesi. Tahroja voi muodostua esimerkiksi, kun lämpöpuuterassin lähellä tehdään rappaustyötä. Puupinnat on tällöin aina suojattava roiskeilta.

Toinen tavallinen puupintoja värjäävä aine on rauta. Myös rautatahroille tyypillistä on se, että ne ilmestyvät hyvin nopeasti sateen jälkeen. Rautaa voi joutua puupinnoille esimerkiksi terassipinnan hionnan yhteydessä, kun hionta rikkoo ruuvin- tai naulankannat. Tällöin rautaa leviää koko pinnalle. Värjäytymät syntyvät, kun pinta kastuu ja rauta hapettuu.
 
Myös muu teräksen työstö puupinnan lähellä saattaa aiheuttaa rautapartikkeleiden joutumisen pinnalle. Ruosteisten räystäskourujen tai muiden teräsrakenteiden kautta kulkeva vesi voi  kuljettaa mukanaan rautaa, joka puupinnalle joutuessaan aiheuttaa tahrat.

raudan aiheuttamaa värjäytymista puulla
raudan värjäämää puuta hionnan jälkeen

Raudan värjäämää puuta. Vasemmalla lähikuva puutarhatuolista, jota on puhdistettu teräsvillalla. Oikealla hiottua pintaa. Rauta on levinnyt pintaan todennäköisesti ruuvinkannoista.

 

Värjäytyneiden pintojen korjaus

Rautapartikkeleiden ja emäksisten aineiden värjäämä pinta on ulkonäköhaitta. Kun värjäytymät halutaan poistaa puun pinnasta, pinta hiotaan niin syvältä, ettei se sisällä epäpuhtauksia. Tämän jälkeen puu pintakäsitellään. Värjäytyneet seinäpinnat tai kaiderakenteet voidaan myös maalata, jolloin tahrat peittyvät.

on lisätty muistilistalle.
on poistettu muistilistalta.
fi