Vanhan ajan maalit pellolla

Vanhan ajan maalit - perinteiseen maalaamiseen

Vanha tuttu tapa tehdä on tämän päivän ajankohtainen keksintö ja menneen ajan ammattitaito on arvostetumpaa kuin koskaan. Jos perimätieto jää dokumentoimatta, menetetään jotain arvokasta. Tuotteistamme löydät myös perinteisiä vaihtoehtoja ulko- ja sisämaalaukseen.

Tikkurila on pitkän historiansa aikana kehittänyt suuren määrän oivallisia tuotteita. Perinteisillä resepteillä luonnon raaka-aineista valmistetut vanhan ajan pintakäsittelyaineet ovat säilyttäneet suosionsa vuosikymmenestä toiseen. Tikkurilan värikartoista löytyy myös eri aikakausien tyypillisimmät värisävyt. Lisätietoa aiheesta löytyy Pentti Pietarilan kirjasta Rakennusten värit ja koristetyylit.

 

Perinnemaalien luonteesta

Vanhan ajan maalien käyttö edellyttää tuotteiden erityisominaisuuksien tuntemista ja perinteisten työmenetelmien hallintaa. Pellavaöljyä sisältävät maalit kuivuvat hitaasti hapettumalla. Niille ainoa oikea työtapa on sivellinlevitys. Maali sivellään tiukkaan, ohuina kerroksina, jotta maalikalvo kuivuu rypistymättä, pohjia myöten.

Pellavaöljymaalien ominaisuuksiin kuuluu maalipinnan himmeneminen säärasituksessa ja valon vaikutuksesta. Nopeimmin tämä tapahtuu auringolle alttiina olevissa pinnoissa ja tummissa väreissä. Pellavaöljyä tai vernissaa sisältävien tuotteiden ominaisuuksiin kuuluu myös pimeäkellastuminen, jonka voi havaita huonekalujen ja taulujen taakse jäävillä pinnoilla. Valon vaikutuksesta keltaisuus kuitenkin häviää ajan saatossa.

Avaamattomia maalipurkkeja kannattaa käännellä silloin tällöin. Vanhan ajan maalien pigmentit saattavat laskeutua pakkauksen pohjalle, ja tuotteen vernissaosuus voi hapettua ja nahoittua. Nahanpoiston ja huolellisen sekoituksen jälkeen tuote on jälleen käyttövalmis.

 

Luvanvaraiset tuotteet

Tuote-VOC-asetuksella on säädetty maalien ja lakkojen haihtuville orgaanisille yhdisteille suurimmat sallitut pitoisuudet rakennusten kiinteisiin osiin käytettävissä käyttövalmiissa tuotteissa. Jos kohteeseen halutaan käyttää tuotetta, jonka sallitut pitoisuudet ylittyvät, tarvitaan tuotteen käyttöön poikkeuslupa. Poikkeusluvat myöntää turvallisuus- ja kemikaalivirasto TUKES.

Myös Tikkurilan perusvalikoimasta löytyy tuotteita, joita käytetään vanhoissa kohteissa, esim. porrashuoneiden seinäpinnoilla. Tällaisia tuotteita ovat mm. kalustemaalit Empire, Miranol ja Unica. Näiden tuotteiden käyttäminen rakennusten seinäpinnoilla ja kiinteissä kalusteissa vaatii poikkeusluvan.

 

Tutustu Tikkurilan Vanhan ajan maaleihin

Sisämaalit

Ulkomaalit

Muut tuotteet

on lisätty muistilistalle.
on poistettu muistilistalta.
fi