Joker – Kehityksen kärjessä jo 70 vuotta!

Suomen yksi suosituimmista sisäseinämaaleista – Joker - juhlii seitsemättä kymmentä juhlavuottaan. Jokerin taival alkoi vuonna 1953, jolloin Tikkurila toi markkinoille vesiohenteisen Joker-sisämaalin

Mullistava maalikeksintö

Vesiohenteinen sisustusmaali oli 1950-luvulla käänteentekevä uutuus. Perinteisiä liuoteohenteisia öljymaaleja oli siihen asti käytetty myös sisäseiniin. Nyt oli saatavilla maali, joka oli mietohajuinen ja kuivui nopeasti. Maalaustyökin sujui entistä joutuisammin, kun maali voitiin levittää telalla. Värit sävytettiin alkuvuosina työmaalla vaalentamalla seitsemästä voimakkaasta taittoväristä. Jokerista tulikin nopeasti Suomen suosituimpia sisäseinämaaleja.

Yki Nummi ja Joker-värikartan synty

Valaisinsuunnittelijana tunnettu Yki Nummi oli myös arvostettu väriasiantuntija. Nummi työskenteli Tikkurilan väritehtaan palveluksessa vuosina 1958-1975 johtaen tehtaan värityspalvelua. Hän osallistui innovatiivisen värisekoitusjärjestelmän tuotekehitykseen, jonka tuloksena syntyi Joker-värikartta.

Joker-maaliin oli aluksi saatavilla 12 vaaleata värisävyä, jotka sisälsivät erilaisia harmaita, keltaisia ja punaisia sekä vihreän, sinisen ja beigen sävyjä. 

Moderni, nykypäivän ympäristövaatimukset täyttävä maali

Vuosikymmenten kuluessa Joker on muuttunut uusien, entistä tehokkaampien ja turvallisimpien raaka-aineiden myötä. Maalin sideaine on muuttunut täysin liuotteettomaksi ja laadukkaaksi 100-prosenttiseksi akrylaatiksi, jolloin maalin tarttuvuus ja kestävyys ovat parantuneet entisestään.

Useita eko-merkkejä

Jokerille on myönnetty useita eko-merkkejä: pohjoismainen Joutsenmerkki, EU- ympäristömerkki, vähäpäästöisyyttä mittaava M1-luokitus ja allergia- ja astmatunnus. Tunnustukset tukevat Tikkurilan tavoitteita kehittää mahdollisimman vähän ympäristöä kuormittavia tuotteita.

Joker on ollut maalitaivaan kiintotähtenä jo 70 vuotta, ja sen menestys jatkuu edelleen. 

Joker-aikajana
on lisätty muistilistalle.
on poistettu muistilistalta.
fi