Korkean pintalämpötilan vaikutus maaliin

Kiviainespintaisten takkapintojen ja saunan seinien pintakäsittely

Erilaisten tulisijojen ja näiden läheisyydessä olevien seinien pintalämpötila nousee käytön aikana normaalia huonelämpöä korkeammaksi, joten pintakäsittelyyn tulee kiinnittää erityistä huomiota. Tällaisia pintoja ovat muun muassa takan ulkopuoli sekä kiukaan ympärillä olevat seinät. Sähkökiukaat eivät oikein asennettuina yleensä nosta seinien lämpötilaa. Puukiukaat sen sijaan saattavat sen tehdä. Samoin takkojen ja muiden kiviainespintaisten tulisijojen pintalämpötila voi lämmityksen aikana nousta varsin korkeaksi.

Muuri-maali uudistaa takan

Normaalien vesiohenteisten seinämaalien ja -pinnoitteiden lämmönkesto on 80-85  ⁰C . Tämä ei tarkoita esimerkiksi saunassa ilmanlämpötilaa, joka voi olla kovissa löylyissä jopa 100 ⁰C, vaan seinien pinnan lämpötilaa.

Ennen maalaamista tai pinnoittamista on syytä tarkistaa tällaisen pinnan lämpötila lämmitettynä. Esimerkiksi takassa poltetaan 2-3 pesällistä puita, minkä jälkeen mitataan pintojen lämpötilat useammasta kohdasta. Tämä voidaan tehdä erilaisilla mittauslaitteilla kuten infrapunalämpömittarilla,  käsituntumakin kertoo jo paljon. Pintalämpömittareita voi lainata vaikkapa kirjastoista. 

Pintalämpötilan noustessa yli 80 ⁰C:seen orgaanisten maalien tai pinnoitteiden sideaine alkaa hajota. Tällöin pinta voi tummua ja ruveta haisemaan.

Jos seinän pintalämpötila takan tai puukiukaan takana on korkeampi kuin 80 ⁰C, ns. normaalit vesiohenteiset tuotteet eivät sovellu tällaisen pinnan maalaamiseen  tai pinnoittamiseen.

Tikkurilan valikoimista tällaisille pinnoille soveltuu parhaiten Muuri takka- ja palomuurimaali. Muuri antaa takoille, palomuureille ja kiukaan taustalevyille näyttävän pinnan niin kotona kuin mökillä. Vesiohenteisen silikaattimaalin huokoinen rakenne on hengittävää ja vesihöyryä läpäisevää.

Muuri soveltuu kiviainespintaisille sisäseinäpinnoille, joiden lämpötilat voivat nousta normaalia korkeammiksi. Väreinä ovat valkoinen ja kahdeksan kaunista sävyä. Sävytettynä lämmönkesto on 180 astetta ja sävyttämättömänä 300 astetta kuivaa lämpöä.

 

Katso ohjeet takan tai saunamuurin maalaukseen >> 

measuring temperature
Lämpötila kannattaa mitata useasta kohdasta
on lisätty muistilistalle.
on poistettu muistilistalta.
fi