Vernissakuplat

Vernissakuplat

 

Mahdollinen syy

Vernissakuplat ovat tyypillisiä vanhoille puutaloille, joiden verhouslaudat on pohjustettu vernissalla tai muulla öljyllä ja maalattu öljymaalilla useampaan kertaan, kuten ennen oli tapana.

Kuplimisilmiö johtuu vernissan ja sen kuivumisesta syntyvien tuotteiden hajoamisesta ja haihtumisesta. Haihtumistuotteet eivät pääse tunkeutumaan heti maalikalvon läpi, vaan muodostavat kuplan maalikalvon alle. Kuplat ilmestyvät usein huoltomaalauksen jälkeen uudelle pinnalle. Kuplan muodostuminen on runsaampaa aurinkoisilla seinillä. Mitä paksumpi maalikerros on, sitä suurempi on kuplien muodostumisriski.

Vernissakuplat ovat usein sisäpuolelta tahmeita viikkoja. Puualusta voi olla myös tahmea kuplan kohdalta.

 

Toimenpiteet

Kuplimisen korjauksessa kannattaa mitoittaa toimenpiteet aiheutuneeseen haittaan. Ulkovuorauksen kestävyyteen ei kuplilla ole vaikutusta.

Mikäli koetaan, että kuplien aiheuttama esteettinen haitta häiritsee, ne voidaan korjata poistamalla maali kuplan kohdalta ja paikkamaalaamalla. Tosin tämä korjaustoimenpide ei usein auta ja kuplat voivat ilmestyä uudelleen. Paikkamaalaus voi lisäksi näkyä seinässä laikullisena lopputuloksena. Paikat voivat myös "peilata", vaikka paikkamaalaus tehtäisiin huolellisesti.

Kuplimista voidaan yrittää pysäyttää poistamalla kaikki maalikerrokset ja puhdistamalla seinät puupuhtaiksi, minkä jälkeen niiden on annettava tuulettua kunnolla. Maalikerrosten poistaminen ei takaa täysin sitä, että vernissan hajoamistuotteet haihtuvat tuulettumisen aikana ja uusien kuplien synty estyy uudessa maalipinnassa.

Täysin varma keino estää kuplien muodostuminen, on vaihtaa kaikki ulkoverhouslaudat. Tämä toimenpide ei ole kustannusteknisesti suositeltavaa, jos laudat ovat hyvässä kunnossa.

 

Tutustu yleisimpiin haasteisiin ulkomaalauksessa >>

Katso kaikki ohjeet talon ulkoseinien maalaukseen >> 

on lisätty muistilistalle.
on poistettu muistilistalta.
fi