5 + 1 vinkkiä terassin värin valintaan

Terassin sävyllä on iso merkitys koko ulkotilassa vallitsevaan ilmapiiriin. Lue vinkit, joiden avulla päätöksenteko lopullisesta väristä terassillesi helpottuu.

Maanläheinen ruskea, moderni musta tai klassinen harmaa – nämä ovat vain muutamia esimerkkejä olemassa olevista värivaihtoehdoista. Värin valinta on usein se vaikein päätös terassin öljyämisessä, ja siksi kokosimme yhteen vinkkejä helpottamaan päätöksentekoa. Jos oikeaa väriä ei ole vielä löytynyt tai epäröit värin valintaa, kurkkaa alla olevat vinkit.

1. Huomioi terassisi nykyisen värin vaikutus lopputulokseen

Terassin värin valinta lähtee aina terassin nykyisestä väristä. Valtti Plus Terrace Oil (valmisvärit ruskea, kelonharmaa ja musta) ja Valtti Plus Wood Oil (sävytettävä) ovat molemmat kuultavia öljyjä, joten terassin nykyinen väri vaikuttaa aina lopputulokseen. Neutraalit ja vaaleat värit on helpompi saada päivitettyä uuteen sävyyn kuin tummemmat värit.

Testaa väriä sävytesterillä

Sävyn testaaminen koesivelyllä on ainoa tapa selvittää, miltä lopputulos tulee oikeasti näyttämään. Siksi suosittelemme aina kokeilemaan öljyä pieneen huomaamattomaan kohtaan ennen lopullisen värin valintaa. Voit kokeilla sävyjä helposti Tikkurilan pienillä sävytestereillä. 

Tilaa sävytesteri

2. Pohdi haluatko terassin keskipisteeksi vai osaksi kokonaisuutta

Haluatko tehdä terassista pihan keskipisteen vai mieluummin sellaisen, joka sulautuu ulkotilan yleiseen ulkoasuun? Nyrkkisääntö on, että vaaleat, kirkkaat ja eläväiset värit erottuvat, tummat ja hillityt taas sulautuvat paremmin kokonaisuuteen. Jos epäröit, niin tummat ja hillityt sävyt ovat yleensä se turvallisin valinta.

Harmaa terassi/ pergola

3. Varmista, että terassin ja talon värit sopivat yhteen

Monille on tärkeää, että terassi sopii yhteen talon kanssa. Jos etsit harmonista väriparia talolle ja terassille, on turvallisinta valita kylmä ja kirkas sävy vierekkäin tai yhdistää lämpimät ja hillityt sävyt toisiinsa. Talosi nykyinen väri on myös merkittävässä osassa värin valintaa. Esimerkiksi perinteinen punaisella maalattu puutalo näyttäisi kauniilta ja viihtyisältä yhdessä lämpimän ruskean sävyisen terassin kanssa, kun taas moderni huvila saattaa kukoistaa mustan tai harmaan terassin vieressä.

Hyvä vinkki on tarkastella näkymää 15-20 metrin päästä talosta ja yrittää kuvitella lopputulos tästä näkökulmasta. Usein katsomme terassia läheltä, kun vietämme siinä aikaa, mutta se näyttää todennäköisesti hyvin erilaiselta tarkasteltuna hieman pidemmältä etäisyydeltä. 

4. Tarkastele ympärillä olevaa luontoa

Jos kaipaat uusia ideoita terassin väristä, tarkastele ympärillä olevaa luontoa. Löytyykö haluamiasi vivahteita esimerkiksi ruohikosta, kivistä, sammaleesta tai kasveista? Hanki inspiraatiota niistä väreistä, joista pidät eniten. 

5. Huomioi terassisi sisustus värin valinnassa

Jos sinulla on jo olemassa esimerkiksi mieluisat terassikalusteet, miksi et valitsisi terassille sävyä, joka sopii niihin? On myös hyvä miettiä mitä muuta terassille on tulossa. Kenties istutuslaatikoita, mattoja, koristetyynyjä tai grilli? Koristeiden ja esineiden määrä vaikuttaa siihen, miten paljon terassin pintaa näkyy ja miten merkityksellisessä roolissa sävy on.

+1 Tee siitä sinun näköisesi

Värien valinnassa ja yhdistelemisessä ei ole sääntöjä tai rajoituksia. Yhdistele keskenään juuri sellaisia sävyjä kuin haluat. Lisää korostusvärejä aidoille, istutuslaatikoille tai portaille. Luo tunnelmasta vaikkapa boheemi tai yksinkertainen  tärkeintä on luoda sellainen ilmapiiri, jossa viihdyt.

5 vinkkiä terassin öljyämiseen

Luettuasi vinkit terassin värin valintaan, oletko nyt valmis öljyämään terassisi? Katso vielä Tikkurilan Maalilinjan ammattilaisten vinkit terassin öljyämiseen ja onnistut varmasti!

on lisätty muistilistalle.
on poistettu muistilistalta.
fi