Terassin värin valinta

5 + 1 vinkkiä terassin värin valintaan

Terassin sävyllä on iso merkitys koko ulkotilassa vallitsevaan ilmapiiriin. Lue vinkit, joiden avulla päätöksenteko lopullisesta väristä helpottuu.

Maanläheinen ruskea, moderni musta tai vaalea ja raikas – nämä ovat vain muutamia esimerkkejä olemassa olevista värivaihtoehdoista. Värin valinta on usein se vaikein päätös terassin öljyämisessä, ja siksi kokosimme yhteen vinkkejä helpottamaan päätöksentekoa. Jos oikeaa väriä ei ole vielä löytynyt tai epäröit värin valintaa, kurkkaa alla olevat vinkit.

Vaalea puinen terassi boheemilla tunnelmalla ja kasveilla

1. Minkä värinen terassi on nyt?

Terassin värin valinta lähtee aina terassin nykyisestä väristä. Valtti Plus Terrace Oil (valmisvärit ruskea, kelonharmaa ja musta) ja Valtti Plus Wood Oil (sävytettävä) ovat molemmat kuultavia öljyjä, joten terassin nykyinen väri vaikuttaa aina lopputulokseen. Neutraalit ja vaaleat värit on helpompi saada päivitettyä uuteen sävyyn kuin tummemmat värit.

Koesively on ainoa tapa selvittää, miltä lopputulos tulee oikeasti näyttämään. Siksi suosittelemme aina kokeilemaan öljyä pieneen huomaamattomaan kohtaan ennen päätöstä lopullisesta väristä.

 

2. Keskipisteeksi vai osaksi kokonaisuutta?

Haluatko tehdä terassista pihan keskipisteen vai mieluummin sellaisen, joka sulautuu ulkotilan yleiseen ulkoasuun? Nyrkkisääntö on, että vaaleat, kirkkaat ja eläväiset värit erottuvat, tummat ja hillityt taas sulautuvat paremmin kokonaisuuteen. Jos epäröit, niin tummat ja hillityt sävyt ovat yleensä se turvallisin valinta.

 

3. Millainen on talon tyyli?

Monille on tärkeää, että terassi sopii yhteen talon kanssa. Jos etsit harmonista väriparia talolle ja terassille, on turvallisinta valita kylmä ja kirkas sävy vierekkäin tai yhdistää lämpimät ja hillityt sävyt toisiinsa. Talosi nykyinen väri on myös merkittävässä osassa värin valintaa. Esimerkiksi perinteinen punaisella maalattu puutalo näyttäisi kauniilta ja viihtyisältä yhdessä lämpimän ruskean sävyisen terassin kanssa, kun taas moderni huvila saattaa kukoistaa mustan tai harmaan terassin vieressä.

Hyvä vinkki on tarkastella näkymää 15-20 metrin päästä talosta ja yrittää kuvitella lopputulos tästä näkökulmasta. Usein katsomme terassia läheltä, kun vietämme siinä aikaa, mutta se näyttää todennäköisesti hyvin erilaiselta tarkasteltuna hieman pidemmältä etäisyydeltä. 

six colour collections for translucent wooden surfaces
Väriesimerkkejä, ylhäältä vasemmalta: 5071 Tatti, 5074 Karhu, 5088 Turve, 5089 Piki, 5143, 5087 Poro. Näissä esimerkeissä käytetty tuote on Valtti Plus Color. Lopullinen väri voi vaihdella käytetystä tuotteesta riippuen.
tumma terassi

4. Tarkastele ympärillä olevaa luontoa

Jos kaipaat uusia ideoita terassin väristä, tarkastele ympärillä olevaa luontoa. Löytyykö haluamiasi vivahteita esimerkiksi ruohikosta, kivistä, sammaleesta tai kasveista? Hanki inspiraatiota niistä väreistä, joista pidät eniten. 

 

5. Mitä muuta terassilla on?

Jos sinulla on jo olemassa esimerkiksi mieluisat terassikalusteet, miksi et valitsisi terassille sävyä, joka sopii niihin? On myös hyvä miettiä mitä muuta terassille on tulossa. Kenties istutuslaatikoita, mattoja, koristetyynyjä tai grilli? Koristeiden ja esineiden määrä vaikuttaa siihen, miten paljon terassin pintaa näkyy ja miten merkityksellisessä roolissa sävy on.

 

+ 1. Tee siitä omannäköisesi

Värien valinnassa ja yhdistelemisessä ei ole sääntöjä tai rajoituksia. Yhdistele keskenään juuri sellaisia sävyjä kuin haluat. Lisää korostusvärejä aidoille, istutuslaatikoille tai portaille. Luo tunnelmasta vaikkapa boheemi tai yksinkertainen  tärkeintä on luoda sellainen ilmapiiri, jossa viihdyt.

 

KAIKKI MITÄ SINUN TULEE TIETÄÄ TERASSIN JA PIHAN MUIDEN PINTOJEN HUOLTAMISESTA
Pihan pintojen huolto-opas

Kaipaatko inspiraatiota ja vinkkejä terassin ja ulkotilojen pintojen käsittelyyn?

Tilaa Tikkurilan uutiskirje saadaksesi vinkkejä ja inspiraatiota ulkomaalauskauteen liittyen. 

Tilaa uutiskirje
on lisätty muistilistalle.
on poistettu muistilistalta.
fi