6 suosittua peittävää väriä puujulkisivulle

Löydä suosikkiväri puutalollesi kuuden skandinaaviseen makuun sopivan värin joukosta ja katso miten voit yhdistellä värejä keskenään.

Julkisivun värin valinta vaatii pohtimista ja taustatyön tekemistä ja joskus oikean väriyhdistelmän löytäminen tuntuu liian haastavalta. Esittelemme kuusi suosittua väriä puutalosi ulkoseinän maalaukseen ja vaihtoehtoja kuinka voit yhdistellä niitä muiden värien kanssa. Valinnanvara ei toki rajoitu näihin: Tikkurilan Puutalot-värikartta sisältää yhteensä 100 klassista vaihtoehtoa julkisivuväriksi. 

Lue tarkemmin kustakin klassikkoväristä ja niiden ympärille rakennetuista väriyhdistelmistä:

Niukkalinjainen musta – D129 Korppi

Mustan julkisivuvärin suosio on noussut tasaisesti. Erityisesti uusiin puujulkisivuihin musta on ollut suosittu valinta, eikä se yllätä. Musta on yhtä aikaa hillitty, dramaattinen, ajaton ja trendikäs.

Niukkalinjaisen tyylin kannattajalle musta D129 Korppi on oiva valinta. Mikäli mustan rinnalle halutaan tuoda muita sävyjä mutta yleisilme pitää hillittynä, kannattaa yksityiskohtiin ottaa tumma harmaa.

Nämä värit voit yhdistää mustaan puujulkisivuun

Musta D129 Korppi on julkisivuvärinä pelkistetty. Skandinaavinen niukkalinjaisuus ja musta sopivat yhteen luoden ajattoman puujulkisivun.


Mustan talon värin kanssa yhteen voi sovittaa esimerkiksi tummat harmaat Q481 Noki tai Q805 Liuske. Noki sävyä voi sovitella esimerkiksi ikkunanpuitteisiin ja oviin ja Liuske taas puolestaan on hyvä vaihtoehto sokkelin sävyksi.
 

Klassisempaan väripalettiin musta yhdistetään vaaleiden yksityiskohtien kuten ikkunanpuitteiden kanssa. Mustan rinnalla vaalean ei tarvitse olla aivan puhtaan valkoista ja silti kontrasti on riittävä. Kannattaa mieluummin valita murrettu vaalea sävy, jolloin kokonaisuus näyttää maisemassa rauhallisemmalta. Suosittelemassamme väriyhdistelmässä on Q802 Haikara.

Neutraali harmaa - Q803 Hiiri

Harmaiden viehätys ja lumo perustuu sen vivahteisiin ja siihen, että harmaaksi maalattu talo näyttää vuoden jokaisena päivänä hieman erilaiselta. Yhden värin sijaan saatkin siis 365 vivahdetta ja talosi ei koskaan näytä tylsältä. 

Q803 Hiiri antaa talollesi rauhaa ja lämmintä pehmeyttä. Niukka modernisti käyttää vain yhtä sävyä koko rakennuksessa, klassisempaa ilmettä kaipaava yhdistää harmaaseen raikkaan valkoisen ja tehosteeksi hieman punaista.

Nämä värit voit yhdistää harmaaseen puujulkisivuun

Selkeä ja elegantti väriyhdistelmä muodostuu, kun seinän väriin Q803 Hiiri yhdistetään tumma siniharmaa Q859 Myrskylintu. Tumma harmaa riittää yksinäänkin vaaleamman harmaan pariksi, mutta jos ilmeestä halutaan keveämpi, voidaan esimerkiksi ikkunanpuitteissa käyttää valkeaa Q818 Tiira.


Mikäli harmaa yleisilme kaipaa kontrastia, voidaan mukaan yksityiskohtiin ottaa kaunis punainen Q353 Majatalo. Kokeile punaista vaikkapa ulko-oven väriksi tai piristeeksi muihin rakennuksen pienempiin yksityiskohtiin.

Lisää värivaihtoehtoja puujulkisivuille löydät Puutalot-värikartastamme.

Monikäyttöinen tummanruskea – Q707 Peikko

Ruskean eri vivahteet ovat suomalaisessa maisemassa läsnä kaikkina vuodenaikoina. Ei siis ihme, että ruskea on ollut puutaloissa suosituimpien värien joukossa vuosikymmenet. Etenkin tumma ruskea, kuten Q707 Peikko on rakastettu suosikki, joka sopii niin maaseudulle kuin kaupunkiinkin.

Moderni puutalon rakentaja voi käyttää ruskeaa sitoakseen rakennuksen värin ja luonnon pehmeämmin toisiinsa. Perinteitä rakastavalle se on suosikkivalinta esimerkiksi loma-asunnon julkisivulle.

Nämä värit voit yhdistää ruskeaan puujulkisivuun

Tumma ruskea Q707 Peikko on luotettava klassikko. Ruskea julkisivu voi olla yhtä moderni kuin kylmillä sävyillä maalattu puutalo.
 

Pidä väriskaala niukkana ja käytä vain ruskeaa kaikkiin rakennuksen pintoihin katosta sokkeliin ja moderni ilme on valmis. Pienet yksityiskohdat voi tehostaa esiin esimerkiksi kirkkaammalla ruskealla D111 Kajakki. Testaa sävyä vaikkapa ikkunanpuitteille tai oveen. Jos sokkeli halutaan hieman julkisivun väritystä keveämmäksi tai mukailemaan betoninpinnan hillittyä harmaata, se voidaan maalata sävyllä Q710 Aapa.
 

Klassikoiden klassikko taas on ruskea julkisivu vaaleilla yksityiskohdilla. Tämän perinteisempää ja harmonisempaa väriyhdistelmää ei suomalaisen metsän keskellä olevaan puutaloon voi valita. Testaa murrettu valkoinen Q800 Pöllö vuorilautoihin ja muihin yksityiskohtiin.

Tummanruskea puujulkisivu

Murrettu valkoinen – Q854 Pyry

Kun valitset valkoista julkisivun väriä, kannattaa muistaa, että luonnon omassa paletissa ei juuri kovaa ja kirkasta valkoista löydy, lukuun ottamatta lumen valkoista. Siksi kannattaakin valita hieman murrettu valkoisen vivahde kuten Q854 Pyry. Näin paitsi pinnan ulkonäkö säilyy siistimpänä myös rakennuksen ja ympäröivän luonnon kontrasti on pehmeämpi.

Valkoista voidaan käyttää hyvin monenlaisissa rakennustyyleissä pelkistetystä uudisrakennuksesta pitsikoristeiseen huvilaan.

Nämä värit voit yhdistää valkoiseen puujulkisivuun

Valkoinen rakennus erottuu maisemassa. Valkoinen on yksi eniten käytetyistä julkisivun väreistä. Valkoinen on ollut käytössä monenlaisissa tyyleissä, joko rakennuksen päävärinä tai yksityiskohdissa. Kun rakennuksen pääväri on valkoinen, voidaan siihen yhdistää lähes mitä tahansa muita värejä. 

Väriyhdistelmässämme ovat mukana modernin tyylin perusvärit musta D129 Korppi, jota pelkistäjä käyttää vain katossa ja vaikkapa ikkunanpuitteissa. Mikäli kontrasti halutaan hieman pehmeämmäksi, valitaan valkoisen pariksi tumma siniharmaa Q859 Myrskylintu. Vaalea harmaa Q802 Haikara sopii esimerkiksi sokkeliin, jolloin se on hieman seinän väriä tummempi tasaa rakennuksen värien suhteita.

Valkoinen puujulkisivu

Tyylikäs murrettu punainen – D110 Menninkäinen

Punaisen värin käytölle löytyy pitkä perinne ja se onkin tyypillisimmillään juuri suomalaisen maiseman sydämenä. Vaikka punainen julkisivuväri on varma valinta perinteisen tyylin rakastajalle, sopii tämä murrettu tummempi punainen D110 Menninkäinen hyvin myös modernin puutalon väriksi. Tummempi punainen yhdistyy kauniisti luonnon väreihin eri vuodenaikoina ja värivalinta kestää hyvin aikaa. 

Nämä värit voit yhdistää punaiseen puujulkisivuun 

 Punainen D110 Menninkäinen on puujulkisivun värinä klassikko. Modernin ja niukkalinjaisen tyylin rakastaja yhdistää punaiseen julkisivuun siniharmaan värin Q859 Myrskylintu ja kokonaisuus on valmis. Harmaa katossa, yksityiskohdissa, ovissa, ikkunoissa sekä sokkelissa tekee kokonaisuudesta yksinkertaisen tyylikkään ja rakennuksen muoto ja pintojen struktuuri nousevat esille.
 

Perinteisemmän tyylin suosijat valitsevat ikkunanpuitteisiin ja vuorilautoihin ja muihin yksityiskohtiin valkoisen Q818 Tiira tai hyvin vaalean harmaan Q698 Tilhi. Kattoon sopii tässäkin vaihtoehdossa siniharmaa Q859 Myrskylintu. Sokkeliin voi testata rakennuksen tyylin ja mittasuhteiden mukaan joko vaaleaa harmaata tai siniharmaata.

Punainen puujulkisivu - D110 Menninkäinen

Murrettu tumma keltainen – D105 Sinappi

Puutalot-värikartaltamme löytyvä D105 Sinappi on mausteinen ja murrettu tumma keltainen. Väri pääsee oikeuksiinsa vehreässä ympäristössä tai muiden voimakkaiden julkisivuvärien rinnalla. Modernin tyyli rakentuu keltaisen ja tummanharmaan vuorovaikutuksesta, perinteisempi tyyli yhdistää keltaiseen julkisivuväriin valkeat yksityiskohdat.

Nämä värit voit yhdistää keltaiseen puujulkisivuun
 

Keltainen D105 Sinappi on julkisivuvärinä monipuolinen. Moderni keltainen julkisivuväritys voidaan muodostaa esimerkiksi punaisen D109 Torppa ja tummanharmaan Q805 Liuske yhdistelmästä. Punainen katto ja harmaat rakennuksen yksityiskohdat ovat värillinen, mutta selkeä kokonaisuus. 

Perinteiseen rakennukseen keltaisen seinävärin rinnalle tuodaan valkeat ikkunanpuitteet ja vuorilaudoitukset sävyllä Q819 Kide sekä punainen katto täydentämään kokonaisuuden. Sokkeliin voi testata harmaata riippuen rakennuksen mittasuhteista.

Keltainen puujulkisivu - D105 Sinappi
on lisätty muistilistalle.
on poistettu muistilistalta.
fi