perheen terassi sisustettuna neutraaleilla väreillä ja kasveilla

Sisustussuunnittelijan 4 vinkkiä terassin ja parvekkeen sisustukseen

Näillä vinkeillä luot terassistasi entistäkin viihtyisämmän ja käytännöllisemmän.

Viihtyisä terassi tai parveke on täydellinen paikka pitkistä kesäpäivistä nauttimiseen, joten sen sisustukseen kannattaa myös panostaa. Sisustussuunnittelija ja stylisti Anna Pirkola Studio Plentyltä jakoi meille parhaat vinkkinsä, joiden avulla luot entistäkin mukavamman ja viihtyisämmän, mutta samalla myös vaivattoman terassin.

perheen terassi sisustettuna neutraaleilla väreillä ja kasveilla

1. Mieti terassin käyttötarkoitus

Terassin suunnitelu kannattaa aloittaa miettimällä mihin tarkoitukseen terassia käytetään ja mitä siellä halutaan tehdä?

“Kannattaa aloittaa miettimällä kuka viettää aikaa terassilla. Se toimii suunnittelun perustana kaikelle", sanoo sisustussuunnittelija ja stylisti Anna Pirkola Studio Plentyltä.

Ihmisillä on erilaisia kiinnostuksen kohteita. Pariskunta saattaa toivoa isoa pöytää illanistujaisia varten ja lapsiperhe taas tarvitsee tilaa leikkimiseen. Jos esimerkiksi pidät puutarhanhoidosta, saatat nauttia kasvatuslaatikoista ja kukkaruukuista ja ehkäpä puutarha, josta voit poimia yrttejä ja vihanneksia illalispöytää varten voi olla sinun juttusi. Puiset kasvatuslaatikot kannattaa suojata öljykäsittelyllä. Patio Verso -puuöljy on turvallinen käytettäväksi myös syötävien kasvien istutuslaatikoissa.

2. Terassin ja talon ilme samaan tyyliin

Pirkola nostaa esiin myös toisen sisustusnäkökulman: usein terassin väri valitaan sopimaan yhteen talon kanssa. Osa toivoo saman ilmapiirin jatkuvan sisätiloista myös ulkotiloihin. 

Vaikkakin tälle ajatukselle on hyvä antaa hieman tilaa, Pirkola ei usko tiukkoihin sääntöihin. "On sääli, että toisinaan ihmiset pelkäävät tehdä rohkeita valintoja sisustukseen vain siksi, että he ovat huolissaan siitä sopiiko se yhteen talon tyylin kanssa. Jos jokin ilahduttaa sinua, mielestäni se pitäisi myös sisustuksessa toteuttaa", Pirkola sanoo.

Voit valita terassillesi sinua ilahduttavan värin Tikkurilan uuden biopohjaisen Valtti Plus Terrace Oilin kolmesta valmisväristä: ruskea, harmaa tai musta. Jos kaipaat laajempaa värivalikoimaa, valitse sävytettävä Valtti Plus Wood Oil, joka voidaan sävyttää Kuultavat ulkovärit -värikartan sävyihin.

viihtyisä puinen terassi ja puinen daybed
harmaa terassi puisella hyllyllä, lyhdyillä ja säkkituolilla

3. Tyylikkäät, mutta mukavat ratkaisut

Jos terassin tai parvekkeen tila on rajallinen, kannattaa hyödyntää tila myös pystysuunnassa. Ripusta hyllyjä, lyhtyjä ja kukkaruukkuja katosta tai seinästä – se saa tilan myös näyttämään mukavammalta. Lisäksi lyhdyt ja valoketjut luovat tunnelmaa kesän pimeneviin iltoihin. 

Terassin tärkein osa on luultavasti mukava tila kesäpäivistä nauttimiseen: sohva, daybed tai jonkinlainen nojatuoli. Kevyt kaluste on kätevä terassilla, sillä sitä on helppo liikuttaa aurinkoon tai varjoon oman mielen mukaan. 

Kun puhutaan puutarhakalusteista, Pirkola vinkkaa miettimään ensin mitä sinulta löytyy jo. Jos sinulla on olemassa vaikkapa jo vanha hyvä pöytä, joka tarvitsee hieman twistiä, ehkäpä sen maalaaminen Patio Pihakalustemaalilla ja jollakin raikkaalla värillä tai öljyäminen sävytettävällä Valtti Plus Wood Oililla voi ratkaista asian. Vanha penkki taas voi sopia paikaksi vaikkapa kukille tai yrteille.

4. Käytännölliset, säänkestävät materiaalit

Myös käytännön asiat on hyvä ottaa huomioon. Valitsemalla esimerkiksi säänkestävät materiaalit, sinun ei tarvitse huolehtia sateesta. Puumateriaalit tarvitsevat aina hieman huoltoa, joiden suojaamiseen sävytettävä Valtti Plus Wood Oil ja valmisväreissä löytyvä Valtti Plus Terrace Oil ovat sopivia valintoja. Säänkestävät tyynyt ja esimerkiksi säkkituolit ovat myös käteviä ratkaisuja ja luovat samalla tunnelmasta hieman pehmeämmän ja rennomman.

viihtyisä terassi puisilla kalusteilla

Jos toivot terassin olevan enimmäkseen rentoutumispaikka, älä tee asioista liian hankalia. Jos puutarhanhoitoa ja ylläpitoa on liikaa saattaa koko tila aiheuttaa stressiä. "Nautinnon pitäisi olla etusijalla", Pirkola sanoo.

on lisätty muistilistalle.
on poistettu muistilistalta.
fi