Saunan käsittely tummaksi saunavahalla

Maalilinja neuvoo: Miten käsittelen vanhan saunan kellastuneet puupinnat?

Saunan kellastuneet, tummuneet ja kuluneet paneelipinnat on helppo käsitellä uudelleen yhden viikonlopun aikana. Onnistu saunan pintojen käsittelyssä Tikkurilan Maalilinjan asiantuntijoiden neuvoilla.
Uudista kellastunut sauna Supi-tuotteilla

VINKKI 1: Tee esikäsittely helposti hiomatyynyllä

Saunan pesu kuluttaa mahdollisia aikaisempia käsittelyjä ja poistaa likaa ja rasvoja. Lisäksi puulämmitteisissä saunoissa noki tahrii ajan saatossa pintoja ja siksi pinnat kannattaakin pestä aina ennen käsittelyä Supi Saunapesulla etiketin ohjeiden mukaan. Sekoita 1-2 dl Supi Saunapesua 5 litraan vettä. Saat tehostettua pesua, kun käytät pesuaineen levittämiseen karhunkieltä, se myös karhentaa vanhaa käsittelyä.  Anna liuoksen vaikuttaa noin 15 minuuttia. Hankaa vielä pinnat ennen pesuaineen huuhtelua ja anna kuivua.

Jos pintojen kuivuttua ne näyttävät vielä kiiltäviltä, hio pinnat himmeiksi ja poista hiontapöly. Jos alle jää osittain aikaisempaa käsittel, niin tasaisemman ja kauniin värin ja lopputuloksen saat, jos hiot ne kaikki pois. Ja jos haluat pinnasta vaaleamman, niin silloin kannattaa vaihtaa paneelit uusiin.

Uudista kellastunut sauna Supi-tuotteilla

VINKKI 2: Valitse oikea tuote

Supi Saunavahalla uudistat kätevästi paneelipinnat ja saat väriä myös lauteisiin. Supi Saunavaha on luonnonvahaa sisältävä suoja-aine, joka petsimäisen ohuena imeytyy hyvin puuhun ja antaa sille kauniin, silkinhimmeän suojan. Supi Saunavahasta on saatavilla kolme valmissävyä: musta, harmaa ja valkoinen ja lisäksi väritön, joka voidaan sävyttää Kuultavat sisävärit -värikartan sävyihin. Kellastunut sauna pääsee oikeuksiinsa uudella tummemmalla värityksellä.

Huomioithan väriä valitessa, että kuultavissa väreissä lopulliseen väriin vaikuttavat aina puun oma väri ja huokoisuus sekä käsittelykertojen määrä että tuotteen kiiltoaste. Myös aiempi käsittely ja sen väri kuultavat käsittelyn alta ja vaikuttavat lopputulokseen. Tee koesively ensin huomaamattomaan paikkaan esim. lauteiden alle ennen lopullista värin valintaa, jotta varmistut, että lopputulos ja väri on mieluinen. Kovin tummuneille paneelipinnoille väriksi kannattaa valita saman asteinen tai tummempi sävy, vaaleat värit harvoin toistuvat kauniina kellastuneilla/tummuneilla pinnoilla.

Uudista kellastunut sauna Supi-tuotteilla

VINKKI 3: Käsittele kertaalleen

Sekoita Supi Saunavaha huolellisesti, myös käytön aikana. Käytä levittämiseen vaahtomuovi- tai keinokuitusivellintä ja levitä Supi Saunavaha rauhallisesti yhteen kertaan puunsyiden suuntaisesti. Käsittele 1-2 paneelia kerrallaan päästä päähän. Käytä Supi Saunavahaa vain sen verran, mitä puuhun imeytyy kertalevityksellä, näin pinnasta ei tule liukas. Saunomaan voit mennä vuorokauden kuluttua käsittelystä! Esilämmitä sauna ennen käyttöönottoa ja tuuleta hyvin.

Supi Saunasuojan ja Supi Arcticin käsittelyohjeet löydät ylempänä olevista linkeistä. 

Kellastunut sauna käsiteltiin tummiin sävyihin

Tämä vanha sauna sai uuden ilmeen Supi Saunavahalla. Lauteet on käsitelty mustalla valmissävyllä ja paneeliseinissä on harmaa valmisväri.

Uudista kellastunut sauna Supi-tuotteilla

Katso työohjevideo saunan puupintojen käsittelyyn

Muuri-maali takoille ja saunamuureille

Tarvitseeko myös saunamuuri uuden maalipinnan?

Maalaa saunamuuri Maalilinjan vinkeillä >>

Onko sinulla kysyttävää projektiisi liittyen?

Tikkurilan Maalilinjalta saat asiantuntijan neuvot kaikkeen maalaamiseen – aina ideasta toteutukseen.

Ota yhteyttä Maalilinjaan
on lisätty muistilistalle.
on poistettu muistilistalta.
fi