Maalilinja neuvoo: Miten käsittelen vanhan saunan kellastuneet puupinnat?

Saunan kellastuneet, tummuneet ja kuluneet paneelipinnat on helppo käsitellä uudelleen yhden viikonlopun aikana. Onnistu saunan pintojen käsittelyssä Tikkurilan Maalilinjan asiantuntijoiden neuvoilla.

Saunan puupintojen kellastuminen on yleinen ongelma monissa vanhemmissa saunoissa. Keltaisuuden voi poistaa käsittelemällä saunan puupinnat. Käsittelyllä et vain poista puun keltaisuutta vaan lisäksi hoidat saunan puupintoja ja pidennät saunan käyttöikää. Näiden vinkkien avulla kellastuneiden saunan puupintojen uudistaminen on helppoa ja nopeaa.

VINKKI 1: Pese puupinnat Supi Saunapesulla ja esikäsittele pinnat helposti hiomatyynyllä

Saunan pesu kuluttaa mahdollisia aikaisempia käsittelyjä ja poistaa likaa ja rasvoja. Lisäksi puulämmitteisissä saunoissa noki tahrii ajan saatossa pintoja ja siksi pinnat kannattaakin pestä aina ennen käsittelyä Supi Saunapesulla etiketin ohjeiden mukaan.

Saunan peseminen Supi Saunapesulla
Sekoita 1-2 dl Supi Saunapesua 5 litraan vettä. Saat tehostettua pesua, kun käytät pesuaineen levittämiseen karhunkieltä, se myös karhentaa vanhaa käsittelyä. Anna liuoksen vaikuttaa noin 15 minuuttia. Hankaa vielä pinnat ennen pesuaineen huuhtelua ja anna kuivua.
Pintojen hiominen
Jos pintojen kuivuttua ne näyttävät vielä kiiltäviltä, hio pinnat himmeiksi ja poista hiontapöly. Jos alle jää osittain aikaisempaa käsittelyä, niin tasaisemman ja kauniin värin ja lopputuloksen saat, jos hiot ne kaikki pois. Ja jos haluat pinnasta vaaleamman, niin silloin kannattaa vaihtaa paneelit uusiin.

VINKKI 2: Valitse oikea tuote

Supi Saunavahalla uudistat kätevästi paneelipinnat ja saat väriä myös lauteisiin. Supi Saunavaha on luonnonvahaa sisältävä suoja-aine, joka petsimäisen ohuena imeytyy hyvin puuhun ja antaa sille kauniin, silkinhimmeän suojan. 

Supi Saunavahasta on saatavilla kolme valmissävyä: musta, harmaa ja valkoinen ja lisäksi väritön, joka voidaan sävyttää Kuultavat sisävärit -värikartan sekä Ajaton kuultava -värikartan sävyihin. Kellastunut sauna pääsee oikeuksiinsa uudella tummemmalla värityksellä.

Huomioithan väriä valitessa, että kuultavissa väreissä lopulliseen väriin vaikuttavat aina puun oma väri ja huokoisuus sekä käsittelykertojen määrä että tuotteen kiiltoaste. Myös aiempi käsittely ja sen väri kuultavat käsittelyn alta ja vaikuttavat lopputulokseen. Tee koesively ensin huomaamattomaan paikkaan esim. lauteiden alle ennen lopullista värin valintaa, jotta varmistut, että lopputulos ja väri on mieluinen. Kovin tummuneille paneelipinnoille väriksi kannattaa valita saman asteinen tai tummempi sävy, vaaleat värit harvoin toistuvat kauniina kellastuneilla/tummuneilla pinnoilla.

VINKKI 3: Käsittele saunan puupinnat kertaalleen Supi Saunavahalla

Vahaa pinnat kertaalleen Supi Saunavahalla käyttäen keinokuitusivellintä, sientä tai vaahtomuovisivellintä

Esivalmistelu
Supi Saunavaha tulee sekoittaa huolellisesti ennen käyttöä ja käytön aikana
Supi saunavahan levittäminen
Levitä Supi Saunavaha vaahtomuovi- tai keinokuitusiveltimellä rauhallisesti yhteen kertaan puunsyiden suuntaisesti. Käsittele 1-2 paneelia kerrallaan päästä päähän. Käytä Supi Saunavahaa vain sen verran, mitä puuhun imeytyy kertalevityksellä, näin pinnasta ei tule liukas.
Ennen saunan käyttöönottoa
Saunomaan voit mennä vuorokauden kuluttua käsittelystä! Esilämmitä sauna ennen käyttöönottoa ja tuuleta hyvin.

Kellastuneet saunan pinnat saivat uuden tumman ilmeen Supi Saunavahalla

Ennen käsittelyä

Käsittelyn jälkeen

Katso työohjevideo saunan puupintojen käsittelyyn Supi Saunavahalla

Video:
Työohjevideo saunan puupintojen käsittelyyn

Käsitteletkö saunaasi ensimmäistä kertaa tai haluaisitko kysyä jotain asiantuntijalta?

Täytä yhteydenottolomake tai soita Maalilinjalle 020 191 2002 arkisin klo 8–19, niin saat vastauksen saunan käsittelyyn liittyviin kysymyksiisi. Saat yhteyden Maalilinjan asiantuntijoihin myös tikkurila.fi-sivuston Maalilinja Chatissa (selaimen oikea alareuna).

on lisätty muistilistalle.
on poistettu muistilistalta.
fi