Hirsipinnat ulkona

Suosittelemme, että hirsipinnat käsitellään mahdollisimman aikaisessa rakennusvaiheessa, koska auringonvalo hajottaa puun pintakerrosta ja harmaannuttaa ja nukkaannuttaa sen nopeasti. Nukkaantuneeseen pintaan myös lika tarttuu helposti. 

Kosteus turvottaa puuta, ja kuivuessaan puu taas kutistuu voimakkaasti. Kosteusvaihtelut aiheuttavat jännitystiloja, jotka ajan mittaan johtavat puun halkeilemiseen. Kosteus edistää myös sinistäjä-, home- ja lahottajasienien kasvua. 

Pohjusteet ja pintakäsittelyaineet suojaavat puuta vähentäen auringonvalon, kosteuden sekä sienten vaikutusta.
 

Massiivihirsi

Massiivihirrestä valmistettu pyörö- tai höylähirsinen rakenne vaatii pintakäsittelyaineelta hyvää vesihöyrynläpäisevyyttä, jolloin puun kuivuminen ei esty. Etenkin pyöröhirsi elää voimakkaasti kosteudenvaihteluiden mukaan ja pintoihin muodostuu usein sydänpuuhun asti ulottuvia halkeamia. Nämä halkeamat ovat ongelmallisia siksi, että viistosade voi kulkeutua niistä suoraan puurakenteeseen. Lahoamisriski on suurin alimmissa hirsissä, joita räystäät eivät suojaa sateelta.

Massiivihirren käsittelyyn suosittelemme värillisiä kuullotteita, jotka eivät muodosta hirren pinnalle kuivumista hidastavaa kalvoa, kuten liuoteohenteista Valtti Coloria, vesiohenteista Valtti Akvacoloria tai helmenhohtoista Valtti Arcticia. Jos pinnat halutaan peittomaalatun näköisiksi tai aikaisemmin kuultokäsitelty pinta halutaan muuttaa vaaleaksi, voidaan käyttää peittävää Vinhaa.
 

Liimahirsi

Lamelli- eli liimahirsi ei ole massiivipuuta, vaan koostuu yhteenliimatuista puulamelleista (höylätyistä lankuista), joissa sydänpuu asetetaan ulospäin. 

Liimahirsi ei elä kosteuden vaihteluiden mukaan kuten massiivihirsi, joten siihen ei myöskään muodostu halkeamia. Liimahirsi voidaan käsitellä kaikilla kuultavilla ja peittävillä tuotteilla poislukien punamultamaalit, jotka eivät saa riittävää tartuntaa sileään höyläpintaan.
 

Hirsikaiteet

Hirrestä valmistetut terassinkaiteet ovat ongelmapintoja niin puun kestävyyden kuin pintakäsittelynkin suhteen. Massiivihirsinen kaide elää erittäin voimakkaasti ilmankosteuden vaihteluiden mukaan. Lisäksi viistosade kastelee kaiteen molemmin puolin, koska usein terassin katos ei ole riittävän pitkä suojaamaan kaiderakenteita. 

Puun kosteuseläminen johtaa sydänpuuhun asti ulottuviin halkeamiin, joiden kautta vesi imeytyy suoraan puuhun. Paksu massiivipuu kuivuu erittäin hitaasti ja kaiteiden kosteuspitoisuus on helposti pitkiä aikoja yli 25 %. Tästä syystä hirsikaiteiden lahoamisriski on suurempi. 

Hirsikaiteiden käsittelyyn suosittelemme värillisiä kuullotteita: Valtti Color, Valtti Akvacolor tai Valtti Arctic.

Kaiteiden rakentaminen laudasta on suositeltavaa. Myös suurimmat hirsirakentajat ovat vaihtaneet kaidemateriaalinsa lautaan. 

Koska kaiteet joutuvat aina suuremmalle säärasitukselle kuin seinäpinnat, pintakäsittelyn huoltoväli jää seinäpintoja lyhyemmäksi. Pinnan kuntoa on tarkkailtava säännöllisesti ja huoltokäsittelyt tehtävä ajoissa.  Tasopinnoilla lumi ja vesi seisovat, mikä kuluttaa erityisesti kalvoa muodostavia käsittelyjä (esim. maalit) ja aiheuttaa pinnan hilseilyä. Suosittelemme, että tasopinnoille tehdään ns. vesikaato. Myös terassien kattaminen lisää niiden käyttöikää ja suojaa tasopintoja.
 

Viitteelliset huoltokäsittelyvälit:

  • kuullotteet n. 3–7 vuotta
  • Vinha n. 7–10 vuotta
  • öljy- ja akrylaattimaalit (liimahirsipinnat) n. 10–15 vuotta
Hirsipinnat ulkona
on lisätty muistilistalle.
on poistettu muistilistalta.
fi