5 vinkkiä ulkomaalin värin testaamiseen

Epävarma talon ulkoväristä? Testaa maalin väriä etukäteen noudattamalla näitä helppoja ohjeita.

Ulkomaalin värin testaus on tärkeä askel puutalon maalausprojektissa

Talon maalaus on iso investointi, joka vie paljon aikaa. Siksi on tärkeää tehdä värin valinta huolella ja varmistaa sävy etukäteen testaamalla. Kokeilemalla väriä etukäteen voit varmistaa, että väri sopii taloon ja sen ympäristöön, ja vältyt myös uudelleenmaalaukselta.

Valaistus ja ympäröivät värit ja elementit vaikuttavat aina siihen, miltä väri näyttää. Kun tarkastelet väriä seinällä muutaman päivän ajan, saat paremman käsityksen siitä, miltä se näyttää aamunkoitteessa, päivänvalossa ja illalla hämärässä. Ulkona värit näyttävät yleensä kirkkaammilta ja vaaleammilta kuin rautakaupan värilastuissa. Testaus tekee päätöksenteosta helpompaa. Tässä on viisi vinkkiä ulkoseinien maalin testaamiseen.

1. Maalaa riittävän suuri alue

Kapean alueen maalaaminen ei näytä, miltä väri näyttää koko julkisivussa. Sen sijaan maalaa neliömetrin kokoinen alue nähdäksesi väri suuremmassa mittakaavassa. Jos mahdollista, levitä maalia talon kulman molemmille puolille. Tämä auttaa sinua näkemään värin hieman eri tavalla auringonvalon suunnasta riippuen.

2. Täydellistä säätä ei tarvitse odottaa

Joskus inspiraatio värin valintaan iskee talvella tai myrskyisellä ja sateisella säällä, jolloin ulkoseinien maalaus ei ole mahdollista. Voit kuitenkin aina maalata erillisen puukappaleen – mieluiten saman kuin talosi julkisivussa – sisätiloissa, ja kun se on kuiva, aseta se ulkopinnan viereen ja vertaile väriä. Näin voit tarkkailla väriä eri valaistus- ja sääolosuhteissa pidempään.

3. Kuultavan maalin testaaminen

Mikäli sinulla on uusi, puhdas puupinta, voit käsitellä julkisivun myös kuultavaksi. Kuultavilla tuotteilla on paras tehdä koemaalaus erilliselle puupalikalle, joka on samaa materiaalia kuin talosi julkisivu. Lopputulokseen vaikuttaa aina alla oleva väri ja kuultava tuote voi imeytyä niin syvälle puuhun, että sitä ei saa poistettua hiomalla. Levitä kuullotetta 2 kerrosta.

Tilaa kuultava sävytesteri

4. Peittävän maalin testaaminen

Peittävä maalin voi levittää suoraan talon julkisivulle. Saat oikean käsityksen lopputuloksesta, eikä testikerrosta tarvitse hioa ennen varsinaista maalausta. Kaksi maalikerrosta peittää testatun värin hyvin.

Tilaa peittävä sävytesteri

5. Valitse oikeat tuotteet ja työvälineet

Koemaalaukseen riittää pieninkin purkki ja verkkosivuiltamme tilaat kätevästi pienet 1,8 dl kokoiset sävytesterit sekä kuultaville että peittäville pinnoille värin valinnan avuksi. Hyvälaatuiseen siveltimeen kannattaa panostaa jo maalin testaamista varten. Näin voit käyttää sitä myös koko julkisivua maalatessa, kun lopullinen väri on päätetty.

on lisätty muistilistalle.
on poistettu muistilistalta.
fi