4 yleistä virhettä puutalon maalauksessa

Listasimme ylös yleisimmät virheet puutalon maalauksessa, jotta sinä voisit välttää sudenkuopat ja onnistua puutalosi maalauksessa.

Hyvin maalattu talo näyttää kauniilta, mutta talon maalaus on muutakin kuin vain estetiikkaa. Maalatut pinnat suojaavat talon rakennetta erilaisilta sääolosuhteilta, kuten UV-säteilyltä ja sateelta. Oikein maalattu pinta kestää aikaa. 

Kokosimme yhteen muutamia yleisiä virheitä, jotka auttavat sinua maalausprojektissa saavuttamaan kestävän pinnan ja välttämään yleisimmät maalausvirheet.

Virhe 1: Huolimattomat maalausvalmistelut

Usein puupinnat likaantuvat ajan myötä, joten ensimmäinen asia ennen talon julkisivun maalausta on pintojen pesu. Puhdistamalla pinnat huolellisesti varmistat, että pinnalta lähtee sekä liat että homekasvusto. Pinnan perusteellinen pesu varmistaa uuden maalin kiinnittymisen pintaan. Jos tämä vaihe jätetään väliin, ei tulos välttämättä ole kovin pitkäkestoinen, kun maali ei saa riittävää tartuntaa likaiselle pinnalle.

Virhe 2: Maalaus huonossa säässä

Ennen maalausprojektin aloittamista, huomioi seuraavat sääolosuhteisiin liittyvät seikat: 

  1. Paras maalaussää on lämmin pilvipouta. Hyvä käsittelylämpötila on n. + 15-20 °C ja ilman suhteellinen kosteus alle 80 %. Yöaikaan lämpötilan olisi hyvä olla vähintään + 10 astetta, jotta maali kuivuu hyvin.
  2. Maalattavan alustan on oltava kuiva ja lämmin, mutta alusta ei saa kuitenkaan olla kuuma.
  3. Älä maalaa suorassa auringonpaisteessa tai jos on sateen uhka. Maalaamista erittäin aurinkoisissa olosuhteissa ei suositella, sillä levitettävä maali kuivuu liian nopeasti ja maalattuun pintaan voi tulla pieniä kuplia.
  4. Aloita aamukasteen hävittyä, lopeta maalaus hyvissä ajoin ennen iltakasteen laskeutumista.
  5. Huomioi, että maalin kuivuessa pitää myös olla kuivaa ja lämmintä. Jos lämpötila ja ilman suhteellinen kosteus poikkeaa ihanneolosuhteista, niin kuivumisaika pitenee oleellisesti.

Virhe 3: Värin valinta ilman värimateriaaleja

Talon ulkopinnan värin valitseminen voi olla haastavaa. Puhelimen näyttöjen ja tablettien avulla pääsee hyvin alkuun, mutta on tärkeää muistaa, että lopullinen päätös tulee tehdä aina oikeiden värimateriaalien perusteella. Näytöillä näkyvät värit voivat näyttää hieman erilaisilta kuin värimateriaalit siinä ympäristössä, johon sävy tulee.

Pienet 1,8 dl kokoiset sävytesterit sekä myös myymälöissäkin esillä olevat 74 x 120 mm kokoiset mallipalat ovat oiva apu värin valinnassa.

Virhe 4: Väärän tuotteen valinta

Maali tulee huoltomaalatessa valita aiemman käsittelyn ja pintojen kunnon perusteella. Ulkopinnat tulee maalata vain ulkomaalilla. Näin varmistetaan, että pinta kestää pitkään. Hyvän ja kestävän maalaustuloksen saamiseksi tulee käyttää laadukkaita ulkomaalaussiveltimiä ja pestä ne Pensselipesulla odottamaan seuraavaa maalausprojektia.

Täältä löydät ohjeet ulkomaalin tunnistamiseen

Ulkopintojen tuotevalintaopas

Mikäli kaipaat apua maalin valinnassa, tutustu ulkopintojen tuotevalintaoppaaseemme.

on lisätty muistilistalle.
on poistettu muistilistalta.
fi