Mitä tulee huomioida ennen puutalon maalausta

Uusi maalipinta antaa puutalollesi raikkaan ilmeen, sekä suojaa pintaa sääolosuhteilta. Ennen kuin kutsut talkooväen kylään ja pistät siveltimet heilumaan lue mitä tulee huomioida ennen kuin aloitat maalauksen.

1. Arvioi nykyisen maalipinnan kunto

Puujulkisivun huoltokäsittelyä on hyvä harkita silloin, kun maalin pinta on kulunut, kiilto himmentynyt ja väri haalistunut. Puujulkisivun pinnalle voi alkaa kerääntyä hometta varsinkin, jos talo sijaitsee lähellä metsää. Kun näin tapahtuu, se voi olla merkki siitä, että on aika maalata uudelleen.

Puujulkisivu tulisi maalata reilun 10 vuoden välein asuinpaikasta, maalipinnan ja rakenteen kunnosta ja vanhan julkisivun maalaustyön laadusta riippuen.

2. Tarkista millä maalilla talo on maalattu aikaisemmin

Puupintojen aiempi käsittely vaikuttaa siihen, millä maalilla talo kannattaa huoltomaalata. Puujulkisivun maalaukseen tarkoitettuja maaleja on lähtökohtaisesti kahta tyyppiä: öljymaaleja ja akrylaattimaaleja. 

Jos talosi on aiemmin maalattu vesiohenteisella akrylaatti- tai alkydimaalilla, voit valita uudelleenmaalaukseen ainoastaan akrylaattimaalin. Jos talosi on maalattu aikaisemmin öljymaalilla, voit maalata talosi uudelleen samantyyppisellä maalilla tai akrylaattimaalilla. 

Tutki myös, onko talosi käsitelty kuultavaksi vai peittäväksi. Tunnistat kuultavan käsittelyn siitä, että se jättää puunsyyt näkyviin.   Kuullotteilla käsitellyt pinnat voi huoltokäsitellä uudelleen kohteeseen soveltuvalla kuullotteella tai maalilla. 

Katso Maalilinjan tarkat ohjeet maalin tunnistamiseen täältä -> 

3. Huomioi nämä seikat kun valitset ulkomaalia

Ennen maalikaupoille lähtemistä kannattaa miettiä etukäteen maalin toivottuja ominaisuuksia ja väriä. Haluatko lopputuloksesta peittävän vai kuultavan? Entä haluaisitko pinnasta kiiltävän vai himmeän? Lue alapuolelta vinkit, jotka helpottavat valinnan tekemistä. 

Peittävä vai kuultava maali?

Peittävillä akrylaattitalomaaleilla on hyvä värin- ja kiillonkesto ja pinta pysyy hyvin puhtaana esim. homekasvustoista. Esimerkiksi Ultra Classic -talomaalilla maalattu pinta hylkii tehokkaasti likaa ja pitää julkisivun pitkään uuden näköisenä. Ominaisuuden ansiosta talosi näyttää vasta maalatulta jopa 10–20 vuotta.

Kuullotteilla käsitelty pinta tuo puun luonnollisen syykuvion kauniisti esiin. Esimerkiksi Valtti Plus Color -kuullotteen hyvä UV- ja kosteussuoja suojaavat puupintaa säärasituksilta. Kuullotteita käytetään aina sävytettynä. Sopivan sävyn löydät Valtti kuullotteet -värikartasta

Seinä on käsitelty kuultavalla Valtti Plus Colorilla

Seinä on käsitelty peittävällä Ultra Classicilla

Sama väri vai uusi väri?

Yleisin valinta on valita sama väri, kuin millä talo on aikaisemmin käsitelty. Myös värin vaihtaminen onnistuu hyvin talomaaleilla kahteen kertaan maalaamalla. Kuullotteilla käsitellyillä pinnoilla on hyvä muistaa, että puun oma väri, aiempi käsittely ja sen kirjavuus vaikuttavat aina uuden sävyn lopputulokseen. Onkin hyvä muistaa tehdä valitulla sävyllä aina koesively huomaamattomaan paikkaan ja näin varmistua, että lopputulos on mieluinen. 

Testaa väriä ennen lopullista päätöstä

Jos haluat muuttaa puutalosi väriä, tarkista paikalliset rakennusmääräykset. Ne voivat rajoittaa julkisivun värien valintaa naapurustossasi.

Suosittelemme testaamaan suosikkisävyjä irtonaiselle laudalle, jolloin näet värin oikeassa ympäristössä. Muista myös, että väri näyttää tummemmalta suurella julkisivulla kuin yhdellä laudalla. 

Tilaa sävytesteri

Mikä kiiltoaste sopii puutalolle? 

Maalin kiiltoasteen valinta vaikuttaa talon ilmeeseen. Mattapintainen maali heijastaa vähemmän valoa, kun taas kiiltävämpi maali enemmän. Himmeäpintainen maali toistaa valitun sävyn syvempänä kuin vaikkapa puolihimmeä maali. 

4. Suunnittele projektin kulku etukäteen ja huomioi budjetti

Ennen maalausurakkaan ryhtymistä, tutki etukäteen mitä tuotteita tarvitset ja kuinka paljon. Tikkurilan maalilaskurilla voit helposti laskea maalin menekin. Suosittelemme myös tutustumaan Maalilinjan puutalon maalausohjeisiin. Ohjeiden avulla voit hahmotella aikataulun maalausprojektillesi, joka sisältää eri työvaiheet. Muista huomioida suunnitelmassasi maalien kuivumisajat. 

5. Säästä aikaa ja rahaa valitsemalla kestävä maali

Kun haluat säästää aikaa ja rahaa valitse puujulkisivullesi maaliksi Tikkurilan ulkomaali, sillä Tikkurilan ulkomaalilla maalattu pinta kestää Suomen sääolosuhteita ja aikaa. Näin et joudu maalaamaan taloasi uudelleen muutamien vuosien kuluttua vaan se kestää kauniina pitkään. 

Jos puujulkisivusi on jo maalattu ja suunnittelet huoltomaalausta, Ultra Classicilla maalatessa et tarvitse erillistä pohjamaalia, jolloin säästät aikaa ja rahaa. Ultra Classicissa on hyödynnetty erityistä sateenkestävää teknologiaa, joka tarkoittaa että pinta on sateenkestävä jo 1–2 tunnin kuluttua maalin levittämisestä. Tämä helpottaa maalauksen suunnittelua Suomen nopeasti muuttuvissa sääolosuhteissa.

on lisätty muistilistalle.
on poistettu muistilistalta.
fi