5 merkkiä siitä, että on aika käsitellä puutalo

Talon julkisivu on tärkeää käsitellä säännöllisesti. Säännöllisellä huoltamisella pidät julkisivun kauniina ja pidennät sen käyttöikää. Näistä merkeistä tiedät, että on huoltomaalauksen aika.

Puu on materiaalina herkkä säävaihteluille, kosteudelle ja UV-säteilylle. Tämä voi johtaa ajan kuluessa puun kulumiseen. On siis tärkeää varmistaa, että puujulkisivu on hyvin suojattu.

Talon ulkomaalaus on kustannustehokas tapa saada kotisi ulkoasu näyttämään houkuttelevalta ja sillä voi tietyissä olosuhteissa olla positiivinen vaikutus myös talon arvoon. Mutta mistä tietää milloin on huoltomaalauksen aika?

1. Puujulkisivun maali hilseilee tai halkeilee

Yksi selkeimmistä merkeistä on maalin kuoriutuminen, lohkeilu ja hilseily. Näin voi tapahtua esimerkiksi, kun maalipinta on vanhaa tai jos esikäsittelyitä ei ole tehty riittävän hyvin. Mikäli huomaat pinnalla hilseilyä tai lohkeilua, on huoltomaalauksen aika.

Jos maali irtoaa itsestään tai helposti esimerkiksi teräsharjalla harjattaessa, on tämä merkki siitä, että huoltomaalaus vaatii enemmän työtä. Maalaustyö on myös paljon suurempi urakka toteuttaa, jos maalipinta on jo huonossa kunnossa. Siksi huoltomaalaus kannattaa tehdä hyvissä ajoin.

2. Pintaan on alkanut kertyä hometta

Puujulkisivun pinnalle voi alkaa kerääntyä hometta varsinkin, jos talo sijaitsee lähellä metsää. Kun näin tapahtuu, se voi olla merkki siitä, että on aika maalata uudelleen.

Jos näet pinnoilla hometta, kannattaa pinnat ainakin pestä puhtaaksi. Homeenpoistoaine on helppo levittää ja pesu saa julkisivusi näyttämään jälleen raikkaalta. Joskus pesu Homeenpoistolla voi olla niin tehokas, että pintaa ei tarvitse vielä maalata uudelleen.

Homeenpoistoaine myös valmistelee puupinnat maalausta varten. Muista huuhdella pesuaine pois vedellä ja anna kuivua ennen maalaamista.

Puhdistaa homeen tehokkaasti

Homeenpoisto

Pesuliuos homeen ja levän poistoon puu- ja kiviainespinnoilta. Mekaaninen Homeenpoiston harjaus pintaan tehostaa pesua irrottamalla homeen ja levän.

Tutustu tuotteeseen

3. Maalin kiilto on haalistunut

Yksi tärkeimmistä merkeistä, joka paljastaa huoltomaalauksen tarpeen on kiillon haalistuminen. Kun maali menettää kiiltonsa, se on merkki siitä, että suojakerros on heikentynyt, jolloin puupinta on alttiina epäpuhtauksille – etenkin jos puujulkisivu on tumma ja asut paikassa, jossa on paljon auringonpaistetta.

Exterior wall painting

4. Haluat vaihtaa julkisivun väriä

Halu vaihtaa väriä on myös yksi syy huoltomaalaukselle. Ehkä olet kyllästynyt talon vanhaan ulkoasuun ja haluat antaa sille raikkaan uuden ilmeen. Puisen julkisivun maalaus uudella sävyllä on erinomainen tapa muuttaa talon ilmettä.

Väritrendit ja -tyylit muuttuvat ajan myötä, ja joskus värien vaihtaminen voi parantaa merkittävästi kotisi yleisilmettä. Muista kuitenkin käyttää kunnolla aikaa oikean värin valintaan. Tikkurilan korkealaatuiset maalit on suunniteltu kestämään sääolosuhteita ja takaavat pitkäkestoisen lopputuloksen. Talon väri valitaan usein pitkäksi aikaa eteenpäin ja näin juuri sen oikean värin valinta on entistä tärkeämpää.

5. Edellisestä maalauskerrasta on kulunut jo aikaa

Puisen julkisivun maalaus on tärkeä osa talon kunnossapitoa ja se tulisi tehdä tarpeen mukaan reilun 10 vuoden välein asuinpaikasta, maalipinnan ja rakenteen kunnosta ja vanhan julkisivun maalaustyön laadusta riippuen. Uudelleenmaalaaminen ei vain paranna talon ulkonäköä, vaan myös pidentää huoltomaalausväliä.

Tarvitsetko apua värin valintaan?

Kun valitset väriä talosi julkisivuun, sitoudut siihen moniksi vuosiksi eteenpäin. Lue Tikkurilan väriasiantuntijan vinkit värin valintaan.

Ohjeet talon maalaukseen

Tikkurilan Maalilinjan asiantuntijoiden ohjeilla onnistut maalauksessa. Katso ohjeet vaihe vaiheelta.

Valitse vain parasta puutalosi pintaan

Ultra Classic: puolihimmeä korkealuokkainen puutalomaali

Huippuluokan värin- ja kiillonkesto, joka auttaa pintaa pysymään puhtaana ja kauniina vuodesta toiseen. Suojaa puuta vesirasitukselta, mutta läpäisee vesihöyryä. Mahdollistaa maalaustyön nopean toteutuksen.

Tutustu tuotteeseen

Vinha: puolihimmeä, peittävä suoja puu- ja hirsipinnoille ulkona

Erinomainen huoltomaali kuultaville ja peittäville pinnoille. Säilyttää puun luonnollisen pintakuvioinnin ja kestää hyvin Suomen ankaria sääolosuhteita. Muodostaa vettähylkivän pinnan päästäen vesihöyryn ulos rakenteesta.

Tutustu tuotteeseen

Valtti Plus Color, kestävä kuullote puu- ja hirsipinnoille ulkona

Kestävä, sävytettävä kalvoa muodostamaton kuullote puupinnoille ulkona. Imeytyy hyvin alustaan, korostaen puun luonnollista struktuuria hilseilemättä. Vesihöyryä läpäisevä pinta suojaa myös UV- ja säärasituksilta.

Tutustu tuotteeseen
Katso myös muita tuotteita ulkopinnoille
Talon ulkoseinien, ovien ja ikkunoiden valintaopas
on lisätty muistilistalle.
on poistettu muistilistalta.
fi