5 merkkiä siitä, että on aika käsitellä puutalo

Talon julkisivu on tärkeää käsitellä säännöllisesti. Säännöllisellä huoltamisella pidät julkisivun kauniina ja pidennät sen käyttöikää. Näistä merkeistä tiedät, että on huoltomaalauksen aika.

Puu on materiaalina herkkä säävaihteluille, kosteudelle ja UV-säteilylle. Tämä voi johtaa ajan kuluessa puun kulumiseen. On siis tärkeää varmistaa, että puujulkisivu on hyvin suojattu.

Talon ulkomaalaus on kustannustehokas tapa saada kotisi ulkoasu näyttämään houkuttelevalta ja sillä voi tietyissä olosuhteissa olla positiivinen vaikutus myös talon arvoon. Mutta mistä tietää milloin on huoltomaalauksen aika?

Puujulkisivun maali hilseilee tai halkeilee

Yksi selkeimmistä merkeistä on maalin kuoriutuminen, lohkeilu ja hilseily. Näin voi tapahtua esimerkiksi, kun maalipinta on vanhaa tai jos esikäsittelyitä ei ole tehty riittävän hyvin. Mikäli huomaat pinnalla hilseilyä tai lohkeilua, on huoltomaalauksen aika. Jos maali irtoaa itsestään tai helposti esimerkiksi teräsharjalla harjattaessa, huoltomaalaus vaatii enemmän työtä.

2. Pintaan on alkanut kertyä hometta

Puujulkisivun pinnalle voi kerääntyä hometta varsinkin, jos talo sijaitsee lähellä metsää. Home voi olla merkki siitä, että on aika maalata uudelleen. Jos näet pinnoilla hometta, kannattaa pinnat ainakin pestä puhtaaksi. Homeenpoistoaine on helppo levittää ja pesu saa julkisivusi näyttämään jälleen raikkaalta. Joskus pesu Homeenpoistolla voi olla niin tehokas, että pintaa ei tarvitse vielä maalata

Puhdistaa homeen tehokkaasti

Homeenpoisto

Pesuliuos homeen ja levän poistoon puu- ja kiviainespinnoilta. Mekaaninen Homeenpoiston harjaus pintaan tehostaa pesua irrottamalla homeen ja levän.

Tutustu tuotteeseen

3. Maalin kiilto on haalistunut

Yksi tärkeimmistä merkeistä, joka paljastaa huoltomaalauksen tarpeen on kiillon haalistuminen. Kun maali menettää kiiltonsa, se on merkki siitä, että suojakerros on heikentynyt, jolloin puupinta on alttiina epäpuhtauksille – etenkin jos puujulkisivu on tumma ja asut paikassa, jossa on paljon auringonpaistetta.

Puutalon seinän maalaus uudelleen
Vasemmalla maalin kiilto on haalistunut ja oikealla on uusi maalipinta

4. Haluat vaihtaa julkisivun väriä

Halu vaihtaa väriä on myös yksi syy huoltomaalaukselle. Ehkä olet kyllästynyt talon vanhaan ulkoasuun ja haluat antaa sille raikkaan uuden ilmeen. Puisen julkisivun maalaus uudella sävyllä on erinomainen tapa muuttaa talon ilmettä.

Väritrendit ja -tyylit muuttuvat ajan myötä, ja joskus värien vaihtaminen voi parantaa merkittävästi kotisi yleisilmettä. Muista kuitenkin käyttää kunnolla aikaa oikean värin valintaan. Tikkurilan korkealaatuiset maalit on suunniteltu kestämään sääolosuhteita ja takaavat pitkäkestoisen lopputuloksen. Talon väri valitaan usein pitkäksi aikaa eteenpäin ja näin juuri sen oikean värin valinta on entistä tärkeämpää.

Colour Master sovellus

Kokeile miltä eri värit näyttävät talosi julkisivulla

Lataa kuva talostasi tai käytä live-toimintoa, valitse haluamasi väri ja näe lopputulos Colour Master -sovelluksessa. Voit myös tallentaa luomuksesi myöhempää käyttöä varten.

5. Edellisestä maalauskerrasta on kulunut jo aikaa

Puujulkisivun maalaus on tärkeä osa talon kunnossapitoa ja se tulisi tehdä tarpeen mukaan reilun 10 vuoden välein asuinpaikasta, maalipinnan ja rakenteen kunnosta ja vanhan julkisivun maalaustyön laadusta riippuen. Uudelleenmaalaaminen ei vain paranna talon ulkonäköä, vaan myös pidentää huoltomaalausväliä.

Tuotevalintaopas puujulkisivun maalaukseen

Korkealaatuiset tuotteet ja oikein tehty pintakäsittely takaavat talosi arvon säilymisen. Pidä siis huolta talostasi ja suojaa se Tikkurilan huippulaatuisilla tuotteilla. Ne kestävät auringonpaistetta, sadetta ja lumipyryä vuodesta toiseen.

Tästä valintaoppaasta löydät Tikkurilan asiantuntijoiden tuotesuositukset talon julkisivujen, ikkunoiden ja ovien maalaukseen.

on lisätty muistilistalle.
on poistettu muistilistalta.
fi