5 vinkkiä puutalon maalaukseen

Ennen kuin talkooväki tarttuu pensseliin, kannattaa käyttää hetki aikaa puutalon maalausprojektin suunnitteluun. Maalilinjan 5 vinkin avulla onnistut puutalon maalauksessa!

1. Tutki pinnat

Mikäli kyseessä on vanhan pinnan huoltomaalaus, on hyvä tutkia ja selvittää millaisella maalityypillä pinta on aiemmin maalattu. Usein huoltokäsittely tehdään samalla tai samantyyppisellä maalilla kuin millä pinta on aiemmin käsitelty. Katso täältä tarkemmat ohjeet eri maalityyppien tunnistamiseen.

Vesiohenteisten akrylaattimaalien huoltomaalaukseen soveltuvat akrylaattimaalit. Liuoteohenteisen öljymaalin tai alkydiöljymaalin päälle voidaan maalata näiden samantyyppisten maalien lisäksi akrylaattimaalilla. Aiemmin punamultamaaleilla eli keittomaaleilla maalattu pinta voidaan huoltomaalata vain punamultamaalilla. Ohuet kuullotteet voidaan huoltomaalata kohteeseen sopivalla kuultavalla tai peittävällä maalilla. Paksujen, kalvoa muodostavien kuullotepintojen huoltokäsittely tehdään samantyyppisellä kuullotteella tai peittävällä maalilla.

Tarvittaessa saat apua myös Tikkurilan Maalilinjalta tai lähimmästä maalikaupasta, otathan kauppaan mukaan näytepalan maalipinnasta

2. Muista tarvittavat esikäsittelyt

Aiemmin käsitellyillä pinnoilla ennen huoltomaalausta pinnat pestään Homeenpoistoaineella. Se paitsi puhdistaa pinnat liasta ja homeesta, myös karhentaa pintaa. Pesemällä pinnat huolellisesti varmistat uuden maalin tartunnan alustaan.

Pintojen kuivumisen jälkeen poistetaan aiemmin käsitellyiltä pinnoilta irtoava, vanha käsittely ja harmaantunut puuaines sekä vaihdetaan huonokuntoiset puuosat uusiin. Uudet puupinnat ja puhdistetut, puupuhtaat pinnat pohjustetaan kertaalleen Valtti-Pohjusteella. Väritön pohjuste imeytyy syvälle puuhun ja tekee pinnasta sekä vettä hylkivän että suojaa puuta homeelta ja sinistäjäsieneltä. 

3. Helpota värin valintaa koemaalauksella

Tikkurilan ulkovärikarttoihin valitut värit toimivat suomalaisessa maisemassa kaikkina vuodenaikoina. Helpota värin valintaa ja tee koemaalaus erilliselle levylle tai puukapulalle, jota voit mallailla talon eri seinille, eri valaistuksissa ja eri vuorokaudenaikoina. Koemaalaus onnistuu käteveästi Colour It -talomaalien sävytestereiden avulla.

 

Tilaa värimateriaaleja

4. Valitse kestävin tuote kohteeseesi

Peittävillä Ultra-talomaaleilla on erinomainen värin- ja kiillonkestävyys sekä lianhylkivyys. Ultra-maalit sopivat hyvin huoltomaaliksi aiemmin öljymaaleilla ja vesiohenteisilla akrylaattimaaleilla maalatuille pinnoille. Ultran sideaineen kovuus ja joustavuus on sovitettu tarkoin siten, että maali joustaa puun päällä halkeilematta ja hilseilemättä koko sen käyttöiän. Valitse Ultra-talomaaleista haluamasi kiiltoasteen mukaan joko himmeä Ultra Matt tai puolihimmeä Ultra Classic.

Toisena vaihtoehtona huoltomaalaukseen on Vinha peittosuoja puulle, joka on normaaleja maaleja ohuempi ja siksi hyvä huoltomaalaukseen. Myös Vinha pitää hyvin värinsä ja kiiltonsa aurinkoisemmassakin paikassa.

Tikkurilan ulkomaalit kestävämpään jälkeen

Ultra Classic

Puolihimmeä Ultra Classic on moderni, pitkään uudenveroisena pintansa säilyttävä talomaali, jolla on erinomainen värin ja kiillon kestävyys. Luo likaa ja pintahometta hylkivän pinnan.

Soveltuvuus: Uudet ja aiemmin käsitellyt modernit lautapinnat

Tutustu tuotteeseen

Vinha

Suomen luotetuin peittosuoja Vinha soveltuu lauta- ja hirsijulkisivuille. Kevyt ja nopea sivellä, jättää puunsyyt kauniisti näkyviin. Pinta joustaa ja elää alustan ja vuodenaikojen mukaan. Ylivoimainen huoltomaali.

Soveltuvuus: Uudet ja aiemmin käsittelyt lauta- ja hirsipinnat

Tutustu tuotteeseen

5. Maalaa oikeissa sääolosuhteissa laadukkailla työvälineilla

Paras maalaussää on lämmin pilvipouta. Maalaamista ei kannata tehdä suorassa auringonpaisteessa tai jos on sateen uhka. Maalattavan alustan on oltava kuiva, hyvä käsittelylämpötila on n. + 15-20 °C ja ilman suhteellinen kosteus n. 50 %.

Muista sekoittaa maalit huolellisesti ennen maalaamista ja sen aikana. Maali sivellään pintaan laudan suuntaisesti 1-2 kertaan, kaksi -kolme lautaa kerrallaan, niin ettei työsauma jää näkyviin. Hyvän ja kestävän lopputuloksen saamiseksi maalauksessa kannattaa käyttää laadukkaita ulkomaalaussiveltimiä ja pestä ne Pensselipesulla seuraavaa maalausurakkaa odottamaan.

Kysy Maalilinjalta – Me autamme aina

Törmäsitkö ongelmiin maalatessa tai väriä valitessa?

Voit olla yhteydessä Maalilinjaan:

  •    Puhelimitse 020 191 2002 arkisin klo 8–19 (puheluiden hintatiedot)
  •    Lomakkeen kautta
  •    Keskustelemalla asiantuntijoidemme kanssa Maalilinja Chatissä (selaimen oikea alareuna)

Värin valinnassa avun saat värisuunnittelusta:

  • Puhelimitse 020 191 2007 arkisin klo 8–16
  • Sähköpostilla: varisuunnittelu@tikkurila.com
on lisätty muistilistalle.
on poistettu muistilistalta.
fi