Kunnosta talon ulkoasu ja piha helposti kuntoon juhlia varten

Kunnosta talon ulkoasu ja piha helposti kuntoon juhlia varten

Valmistujaiset ja muut kesäjuhlat lähestyvät. Pihapiiri kannattaa pistää kuntoon heti ensimmäisten kesäauringon säteiden lämmössä. Poimi tästä Maalilinjan must do -vinkit!

Talon ulkoasun ja pihapiirin ehostaminen juhlakuntoon onnistuu muutamassa päivässä, kun suunnittelet projektin hyvin. Kun ulkojuhlat siintävät edessä, kannattaa panostaa niihin pintoihin, jotka osuvat myös vieraiden silmään ensimmäisenä.  

Ensiksi kannattaa suunnata katse jalkoihin, pihakivetykseen ja nurmikkoon. Tarkastele sitten katonraja ja hoida katto kuntoon.  
 

1. Siisti pihakivetys 

Puhdista pihakivetys ensin painepesurilla ja varmista, että sammalet ja muut roskat pyyhkiytyvät kivetysten raoista. Voit puhdistaa kivien raot myös koukulla tai koneellisesti jos painepesuri roskaa liikaa. Jos kivetys on kovin likainen, lisätehoa voi hakea Tikkurila Terassi- ja kalustepesu -aineella. Kivetyksen kuivumisen jälkeen huolla kivet Patio Kivikuullotteella. Valitse kuullotteen väri kiven värin mukaan. Testaa ensin vähiten silmiin osuvaan kohtaan ennen koko kivetyksen käsittelyä. Lopuksi voit hiekoittaa kivetyksen välit tarvittaessa. 
 

2. Hoida nurmikko kuntoon 

Aja nurmikko hyvissä ajoin ennen juhlia, niin järjestelytkin on helpompi hoitaa. Jos haaveilet nurmikosta mutta sinulla ei sellaista vielä ole, nurmea voi ostaa rullina isommista sekatavarakaupoista. Uuden nurmen alla olisi hyvä sijaita 15-20cm hiekkamulta- tai turveseosta. Jos taas haluat uusia vanhan ja nuhjuisen nurmikon, koeta kitkeä edellinen nurmi mahdollisimman hyvin pois alta.  
 

3. Puhdista räystäät 

Rännit kannattaa käydä läpi ja putsata, jotta vältyt turhilta vesivahingoilta. Kannattaa tarkistaa, että kiinnitykset ja lumiesteet ovat paikoillaan. On myös varmistettava, ettei räystäisiin ole jäänyt kiinni lehtiä tai oksia - tai veikeimmässä tapauksessa linnunpesää. Tarkista syöksytorvien vetävyys samalla. 
 

4. Pese ja huolla katto ajoissa 

Katon pesu ja huolto kannattaa tehdä ennen juhannusta ja sen mukana tulevia ilta- ja aamukasteita. Katon hoidossa säännöllisyys on avainsana, jotta katto pysyy turvallisena ja toimivana. Pue aina yllesi valjaat, äläkä ryhdy hommiin liukkaalla kelillä. Valjaat ovat tärkeät myös siksi, että vahvat liuottimet ja auringonpaiste saattavat aiheuttaa huimausta tai huonoa oloa. Eri kattotyypeissä on otettava huomioon erilaisia asioita puhdistuksen kannalta. Paras maalaussää on pilvipouta. 

Tiilikatto:  

Levitä Kilpi Katonpuhdistaja tiilikatolle reppuruiskulla alhaalta ylöspäin ja anna vaikuttaa viikon verran. Huuhtele painepesurilla ylhäältä alaspäin, samaan suuntaan kuin sadevesi sataa. Älä kuitenkaan käytä liikaa painetta, jottet tee vahingossa tuhoa tiilille. Jos katossa näkyy kasvustoa, ota pesuun mukaan Homeenpoistoaine. Jos et halua tehdä muuta kuin puhdistaa katon sammaleesta, jätä Kilpi Katonpuhdistaja vaikuttamaan katolle koko kesäksi. Jos taas haluat maalata katon, anna sen ensin kuivua kunnolla pesun jälkeen ja suorita sitten maalaus - varmista, että säätiedotuksessa ei ole luvattu sadetta, jotta maali ehtii kuivua kunnolla ennen mahdollista sadetta. 

Huopakatto: 

Puhdista painepesurin pehmeällä paineella ja puutarhaletkulla. Pese sen jälkeen katto Homeenpoistolla ämpäriä ja harjaa apuna käyttäen. Huopakaton voi maalata Kilpi Huopakattomaalilla. Muista kuitenkin, että jos huopakatto ei tunnu enää joustavalta kengän alla, on aika alkaa suunnitella pinnoitteen vaihtoa. Tällöin ei kattoa kannata enää ryhtyä maalaamaan. 
 

Lue myös kuinka viimeistelet pihakalusteet juhlakuntoon!

on lisätty muistilistalle.
on poistettu muistilistalta.
fi