Maalilinja neuvoo: Vinkit hirsitalon maalaukseen

Olitpa käsittelemässä sitten vanhaa tai uutta hirsitaloa tai -mökkiä, täältä löydät Maalilinjan asiantuntijoiden vinkit hirsitalon maalaukseen.

Käsittelemällä hirsitalosi pinnat säännöllisesti, pidät talosi kauniina sekä suojaat puuta Suomen vaihtelevilta sääolosuhteilta.

Hirsitalon maalaus voi olla hieman haastavampaa kuin muiden puujulkisivujen maalaus, sillä pinnan esikäsittely ja maalin tasainen levittäminen hirsien kaikkiin koloihin voi vaatia hieman enemmän aikaa ja vaivaa. Oikeilla työkaluilla, tuotteilla ja ohjeilla onnistut!

1.    Älä odota liian kauan ennen maalausta

Uusi hirsitalo tulisi käsitellä mahdollisimman pian valmistumisen jälkeen, mieluiten lähikuukausina. Erityisesti kuultavissa tuotteissa käsittely mahdollisimman pian on tärkeää. Jos hirret ehtivät tummua, niiden sävy voi muuttua epätasaiseksi.

Vanha hirsitalo taas tulisi käsitellä heti, kun sen pinnoissa havaitaan hometta tai kun aiempi pintakäsittely on haalistunut ja puupinta alkaa näkyä, sillä tällöin pinta on alttiimpi veden ja auringonvalon aiheuttamalle kulutukselle. 

Ulkoseinien pesu ennen käsittelyä Homeenpoistolla on tärkeää. Joskus, jos vanha käsittely on hyvässä kunnossa, pelkkä pesu voi riittää, jos pintakäsittely on muutoin hyväkuntoinen. Muista kuitenkin aina huuhdella pinta pesun jälkeen. Pinta on tärkeää käsitellä ennen kuin se alkaa muuttua epätasaiseksi.

Käsittelyn tasainen levittäminen on vaikeaa suorassa auringonvalossa. Paras sää maalaamiseen on puolipilvinen, lämmin ja kuiva päivä.

2.    Valitse oikea tuote

Hirsipinnat on suojattava mahdollisimman pian sään vaihteluilta ja homeiden kasvulta. Tämän takia on tärkeää valita korkealaatuinen pintakäsittelyaine. Hirren kosteusvaihtelu on huomattavasti suurempi kuin puupaneelin, joten valitse hirsipinnoille tarkoitetut tuotteet, jotka elävät hirren kosteusvaihteluiden mukana.

Tuotteet hirsitaloille

Vinha, puolihimmeä suoja puu- ja hirsipinnoille

Kestää Suomen ääriolosuhteita ja UV-säteiden vaikutuksia. Muodostaa vettähylkivän pinnan, joka kuitenkin päästää vesihöyryn ulos. Sävytettävissä laajaan värivalikoimaan.

Tutustu tuotteeseen

Valtti Plus Color, kestävä kuullote puu- ja hirsipinnoille

Imeytyy hyvin alustaan, korostaen puun struktuuria. Hyvä UV- ja kosteussuoja suojaa puupintaa säärasituksilta. Sävytettävissä laajaan värivalikoimaan.

Tutustu tuotteeseen

3. Valitse oikea väri

Julkisivun värin valinta on päätös, joka vaatii usein hieman harkintaa ja taustatyötä. 

Kuultavat tuotteet, kuten Valtti Plus Color, ovat suosittu valinta hirsitaloihin, koska ne korostavat puupintojen luonnollista ilmettä. Yleensä uuden hirsitalon ensikäsittely on helpompi tehdä kuultavilla tuotteilla. Täältä löydät Valtti Plus Coloriin saatavilla olevia kuultavia sävyvaihtoehtoja.

Jos haluat peittävän pinnan niin sopiva tuote on Vinha, joka jättää puun kohokuvioinnin kauniisti näkyviin. Täältä löydät muutamia suosittuja skandinaavisia sävyvalintoja peittävämmille pinnoille, jotta pääset alkuun.

Onko sinulla jo värimaailma valmiina mielessä? Löydä sopiva sävy Tikkurilan Puutalot-värikartasta.

4. Älä unohda koemaalausta

Varmista lopullinen väri aina paikan päällä koemaalauksella. Väriin vaikuttavia tekijöitä ovat valon määrä ja suunta, ympäröivät värit, pinnan rakenne ja katseluetäisyys. Väri voi näyttää erilaiselta puukappaleessa kuin hirressä, ja eri puulajit voivat olla eri värisiä. Koemaalaukseen näppärä apu ovat pienet 1,8 dl kokoiset Colour It -sävytesterit, joita on saatavilla sekä kuultaville että peittäville pinnoille.

Tilaa värimateriaaleja

Hirsitalon maalaus on loistava tapa pitää talo raikkaana ja suojata taloa vaihtelevilta sääolosuhteilta. Valitse työhön oikea hirsitalon maali ja väri äläkä odota liian pitkään ennen hirsien käsittelyä. Näillä vinkeillä voit saavuttaa upean lopputuloksen, joka kestää aikaa.

Colour Master exterior app

UUTTA: Kokeile värejä talon julkisivuille Tikkurila Colour Master -sovelluksella

Kokeile, miltä Tikkurilan värit näyttäisivät ulkoseinilläsi Colour Master -sovelluksen avulla. Lataa oma kuvasi, valitse haluamasi väri ja kokeile sitä kuvaan. Voit myös tallentaa luomuksesi myöhempää käyttöä varten.

6 suosittua peittävää ulkoväriä puupinnoille

Julkisivunvärin valinta vaatii usein harkintaa ja taustatyötä. Kurkkaa avuksi kuusi suosittua ja klassista vaihtoehtoa.

on lisätty muistilistalle.
on poistettu muistilistalta.
fi