Kysytyimmät kysymykset terassin öljyämisestä

Minkälainen sää on paras terassin öljyämiseen? Tuleeko terassi pestä ennen öljyämistä? Tikkurilan Maalilinja vastaa kysymyksiin, joita olette saattaneet kerran tai useamminkin pohtia terassin öljyämisessä.

Terassin öljyäminen voi herättää harmaita hiuksia ja kokemuksemme mukaan myös kysymyksiä. Silloin Tikkurilan Maalilinja vastaa kysymyksiinne mielellään ja auttaa teitä puhelimitse tai sähköpostitse. Päätimme myös koota artikkeliin vastaukset teidän useimmin kysyttyihin kysymyksiin terassin öljyämisestä. 

1. Onko terassi pakko pestä ennen öljyämistä?

Kyllä. Pesemällä terassin pesuaineella, puupinnalta saadaan liat pois, aiemmin käsitellystä pinnasta mahdollinen vanha käsittely pois ja myös samalla nukkaantunutta ja harmaantunutta puupintaa pois. Näin saadaan puhdas ja kova alusta, johon uusi puuöljy pääsee imeytymään hyvin.

2. Kauanko terassin pitää kuivua ennen öljyämistä?

Pesun jälkeen odotellaan mielellään seuraavaan päivään, olettaen, ettei välissä sada vettä. Jos on satanut, odotetaan taas sama aika, että puu on varmasti kuivaa. 

3. Milloin kannattaa öljytä terassi?

Terassi kannattaa öljytä kesällä, kun on lämmintä ja kuivaa. Kun käsittelyn tekee alkukesästä (jos on lämmintä ja kuivaa), pääsee kauniista pinnasta nauttimaan koko kesän. 

 

4. Voiko terassin öljytä sateella?

Terassia ei voi öljytä sateella. Myöskään terassin öljyämisen jälkeen ei saisi sataa useampaan tuntiin.

 

5. Mikä on sopiva lämpötila terassin öljyämiseen?

Sopivin lämpötila terassin öljyämiseen on, kun päivällä on vähintään 15 astetta ja yöllä lämpötila ei saisi laskea alle 5 asteeseen. Näin puu on lämmin ja kuiva kun sitä käsitellään. Käsittelyä ei tulisi tehdä suorassa auringonpaisteessa ja siksi paras käsittelyilma on puolipilvinen poutasää

Käsiteltävän pinnan on oltava kuiva eli puun kosteuspitoisuuden on oltava alle 20 %, sillä kostea puu ei ime öljyä ja öljy kuivuu kosteassa hitaasti. Koska painekyllästetty puu on usein märkää, suosittelemme sen pintakäsittelyä noin puolen vuoden kuluttua asennuksesta. Käsittelyn ja kuivumisen aikana pitää ilman, pinnan ja puunsuojan lämpötilan olla vähintään +5 ºC ja ilman suhteellisen kosteuden alle 80 %.
 

 

6. Millä terassiöljy levitetään?

Levittämiseen sopii puunsuojasivellin ja esim. Tikkurilan terassiöljylasta. 

7. Pitääkö terassi öljytä kahteen kertaan?

Ei, öljykäsittely tehdään aina vain kertaalleen, niin että kaikki öljy pääsee imeytymään puuhun. Kahden kerran käsittely muodostaa kalvon, eikä pinta välttämättä kuivu vaan jää ikävän nihkeäksi. Lisäksi kalvopinnat kuluvat herkästi veden seistessä pinnoilla. 

8. Miksi puuöljy hilseilee?

Öljyt hilseilevät herkemmin tasopinnoilla, jotka ovat ilman katosta. Tämä johtuu yleensä siitä, että öljyä on levitetty liikaa, eli useampi kerros yhden kerroksen sijaan. Kun öljy levitetään, suositellaan imeytymätön öljy pyyhkimään levityksen jälkeen pois nukkaamattomalla liinalla, niin pinta ei pääse muodostamaan kalvoa, joka hilseilee sitten. 


Hilseilyä voi myös aiheuttaa heikko imeytyminen esim. nukkaiseen vanhaan puupintaa, jota ei ole puhdistettu riittävästi ennen käsittelyä. Terassi- ja kalustepesuaineella saa poistettua myös puun pinnassa olevaa pehmyttä, nukkaantunutta puupintaa. Pintojen pesun ja kuivumisen jälkeen lautaa voi vielä hioa, niin että alusta on varmasti hyväkuntoinen ja kova. 


Myöskin heikot esikäsittelyt vanhalle, aiemmin öljytylle pinnalle voi aiheuttaa hilseilyä. Eli jos pintaa on aiemmin öljytty useampaan kertaan eikä välissä ole poistettu hyväkuntoisilta osilta öljyä, vaan laitettu uusi kerros päälle, muodostuu pinnoille kalvoa, joka veden/ lumen seistessä pinnoilla hilseilee herkästi. 

 

9. Voiko terassin jättää öljyämättä? 

Terassin voi jättää öljyämättä, esimerkiksi painekyllästetty puu kestää ihan sellaisenaan. Öljykäsittely suojaa pintaa kosteudelta ja lialta, sekä antaa terassille värin. 

 

10. Mikä on paras tuote terassin öljyämiseen? 

Tikkurilan puuöljyt sävytettyinä 😉

Parhaat tuotteet terassin käsittelyyn

Valtti Plus Terrace Oil -terassiöljy

Valtti Plus Terrace Oil imeytyy puuhun muodostaen erittäin kestävän pinnan. Valtti Plus Terrace Oilin kirkkaat intensiiviset värit lisäävät pinnan kestävyyttä sisältämänsä erikoispigmentoinnin ansiosta. Valtti Plus Terrace Oil on saatavilla Ruskeana, Kelonharmaana ja Mustana.
 

Tutustu tuotteeseen

Valtti Plus Wood Oil -puuöljy

Valtti Plus Wood Oilin erinomainen kosteussuoja tekee terassin tai pihakalusteen puupinnasta erityisen säänkestävän. Valtti Plus Wood Oil on sävytettävissä laajaan värivalikoimaan

Tutustu tuotteeseen

Ohjeet terassin öljyämiseen

Katso Maalilinjan luomat ohjeet terassin öljyämiseen vaihe-vaiheelta ja onnistu terassin öljyämisessä!

Etkö löytänyt vastausta kysymykseesi?

Tikkurilan Maalilinjalta saat asiantuntijan neuvot kaikkeen maalaamiseen – aina ideasta toteutukseen. Maalilinjaan saat yhteyttä puhelimitse, sekä sähköpostitse yhteydenottolomakkeella. 

on lisätty muistilistalle.
on poistettu muistilistalta.
fi