Sisustustrendit 2023

Vuonna 2023 sisustuksessa näkyy vahvasti persoonallisuuslähtöisyys, pehmeät muodot ja murretut värit. Koteihin luodaan mielenkiintoisia yhdistelmiä sekoittamalla moderneja ja vintage-huonekaluja keskenään.

Vuoden 2023 sisustustrendit – oodi yksilöllisyydelle

Helsinkiläinen sisustussuunnittelija Laura Ratia on asuin- ja julkisten tilojen sisustussuunnittelua tarjoavan Ratia Storiesin perustaja. Keskustelimme hänen kanssaan vuoden 2023 sisustustrendeistä.

”Tilojen suunnittelu tarkoittaa, että jokainen projekti käsitellään yksilöllisesti. Intohimoni on luoda koteja, joissa ihmiset rentoutuvat ja tuntevat olonsa kotoisaksi. Trendien perässä pysyminen vaatii myös ihmisten ymmärtämistä.”

Ratia korostaa, että on olennaista muistaa, että sisustussuunnittelun trendit ovat sidoksissa vallitsevaan maailmantilanteeseen. Ilmastonmuutos pakottaa asiakkaat ajattelemaan ekologisesti, ja pandemia on nostanut kodin merkitystä. Kaikki nämä asiat mielessään Ratia esittelee vuoden 2023 sisustustrendejä.

Orgaaninen ja pehmeä

Pavun muotoiset sohvat ja pyöreät matot valloittavat sisätiloja vuonna 2023. Pehmeitä ja orgaanisia muotoja sekä luonnonmateriaaleja, kuten villaa, pellavaa ja luonnonkiviä nähdään entistä enemmän. Puu ja erityisesti mänty tekevät paluun tänä vuonna. Orgaaniset muodot tulevat näkymään myös arkkitehtuurissa, esimerkiksi seinien ja oviaukkojen pyöristyksissä.

Persikkainen olohuone

Rakkaudesta pintoihin

Pintojen rohkea hyödyntäminen on suosiossa. Ratia rohkaisee meitä huomioimaan myös pinnat, joihin emme usein kiinnittäisi huomiota. Esimerkiksi katon tai oven maalaus luo huoneeseen aivan erilaisen tunnelman. Seinään voi myös luoda uusia muotoja ja linjoja tilan virkistämiseksi maalaamalla. Kokeile esimerkiksi maalata puolet seinästä, kuten alla olevassa kuvassa tehtiin sävyllä H353 Lemmikki.

Vaaleansininen paneeliseinä

Sisusta jo rakastetuilla elementeillä

Sisustaminen vintage- ja second-hand tuotteilla on nyt suositumpaa kuin koskaan. Yhdistelemällä jo rakastettuja sekä uusia moderneja esineitä luot kodista persoonallisen. Tämä vaatii osittain kärsivällisyyttä, jotta löytää juuri ne oikeat huonekalut, jotka kestävät sekä käyttöä että aikaa.

Suositut värit

Kirkkaat värit pieninä yksityiskohtina piristävät sisustusta. Väriä voi lisätä myös vain jollakin yhdellä pienellä esineellä, joka tuo kontrastia tilaan. Matot ovat trendikkäitä, ja ne voivatkin olla yksi tapa lisätä väriä kotiin. Väreistä voit kokeilla esimerkiksi koboltinsinistä, kuten M354 Ara, tai eloisaa raikasta keltaista, kuten F392 kaakaovoita.

Monivärinen seinä ja sähkönsininen sohva

Vuosi, jolloin leikkisyys on sallittua

Sisustussuunnittelun ei pitäisi olla niin vakavaa. Siksi Ratia rohkaisee sinua olemaan leikkisä kotisi suunnittelussa ja sisustamisessa. Tänä vuonna ei ole kyse täydellisen ympäristön luomisesta, vaan sekoittamisesta ja yhteensovittamisesta korostaaksesi persoonallisuuttasi. Taiteen ripustaminen seinille on yksi helppo tapa viimeistellä tila ja tuoda sinne persoonallisuutta.

Oranssi lastenhuone

Lyhyt katsaus tulevaisuuden sisustustrendeihin

- Puhtaat tilat. Enemmän kuin pelkkä tila ilman sotkua, puhtaus tarkoittaa mielenrauhaa, tarpeettomien esineiden poistamista, uudelleenkäyttöä ja kierrätystä sekä puhtaista materiaaleista valmistettuja tuotteita.

- Koti kehittyvänä tilana. Koti palvelee monia tarkoituksia ja sen on muututtava tarpeidemme mukaan – olipa kyse sitten esimerkiksi työ- tai harrastustilasta.

- Aistit. Kodin aistillinen ja stimuloiva puoli on yhä tärkeämpi. Näemme paljon enemmän esimerkiksi tuoksukynttilöitä, valaistussuunnittelua, virtuaalisia äänikylpyjä ja värien käyttöä.

- Helpot DIY-päivitykset. Talouden kiristyessä monet muut ovat valmiita elävöittämään tilojaan helpoilla ja edullisilla tee-se-itse-projekteilla, kuten seinien tai huonekalujen maalaamisella.

Lähde: WGSN Home Lifestyles 2025

 

colour master app

Kokeile trendikkäitä värejä Colour Master -sovelluksella

Kokeile, miltä suositut Tikkurilan värit näyttäisivät seinilläsi, inspiroidu ajankohtaisista väritrendeistä tai muodosta väripaletteja suosikkitiloistasi. Tikkurila Colour Master -sovellus on kaikki mitä tarvitset maalausprojektisi ideointiin.
Lataa nyt ja päästä luovuutesi valloilleen!

on lisätty muistilistalle.
on poistettu muistilistalta.
fi