Valkoinen sauna vaaleanharmaalla penkillä

Piristä saunan ilmettä uudella raikkaalla sävyllä

Saunan ilmeen päivität helposti itse vahaamalla. Huomioi nämä vinkit saunan päivitystä suunniteltaessa.

Kaipaako perinteisempi saunasi pientä ilmeen päivitystä? Jos vastasit kyllä, ratkaisu on sävytetty Supi Saunavaha. Penkkien ja seinien vahaus läpikuultavalla sävyllä on helppo ja edullinen tapa toteuttaa saunaan muodonmuutos vain yhden viikonlopun aikana. Vahaamalla muunnat helposti myös kellastuneet saunan puupinnat raikkaiksi. 

Sauna vahatamine heledaks

Saunan muodonmuutos Supi Saunavahalla

Sauna ennen ja jälkeen vahauksen

Puunvärinen vanha sauna
Ennen vahausta
vaalea, raikas ja moderni sauna
Vahauksen jälkeen, Supi Saunavahan valkoista valmisväriä käytetty seinillä, harmaata lauteilla.

Mitä huomioida saunan vahausta suunniteltaessa?

Saunan lauteiden ja seinien puun nykyinen väri määrittää, miltä lopputulos tulee näyttämään. Ennen käsittelyä kannattaa tehdä koesively: hanki pieni purkki Supi Saunavahaa ja levitä tuotetta huomaamattomaan kohtaan, esimerkiksi penkin alle. Näin näet miltä väri saunan pinnoilla tulisi näyttämään. Väri näyttää hieman erilaiselta eri puupinnoilla. Yleensä turvallisin ratkaisu on valita alkuperäistä puuta tummempi sävy.

Supi Saunavaha on vesiohenteinen suoja-aine, josta on saatavilla on kolme valmisväriä: musta, valkoinen ja harmaa. Tuote voidaan myös sävyttää mihin tahansa kuultavaan sävyyn Kuultavat sisävärit -värikartalta.

Ohjeet saunan pintojen vahaamiseen

Saunan pintojen suojaaminen maalarinteipillä

Tee valmistelut

Kerää kaikki työkalut ja materiaalit: Supi Saunavaha, harja, suojapaperi ja maalarinteippi lattian suojaamiseen. Peitä ympäröivä alue. Jos lauteet ovat irrotettavia, niitä voi olla helpompi käsitellä saunan ulkopuolella ja seinien käsittely voi olla helpompaa ilman lauteita. Voit myös jättää penkit paikoilleen, peittää ne muovilla ja käsitellä seinät ensin.

Saunavahan väriä testataan penkin alle

Tee koesively

Kokeile Supi Saunavahaa ensin huomaamattomaan kohtaan, sillä puun oma sävy vaikuttaa lopputulokseen.

Saunan pintojen pesu

Pesu ja hionta

Pese penkit ja seinät Supi Saunapesulla. Käytä kumihanskoja suojataksesi käsiäsi. Työskentele hankaustyynyllä tai harjalla, varsinkin jos pinnassa on aiemman pinnoitteen jäänteitä. Huuhtele kaikki pinnat ja anna kuivua kokonaan. Hio nousseet puukuidut pois ja harjaa hiontapöly.

Tärkeää: Jos käsittelet vanhaa saunaa, johon on kertynyt enemmän likaa, tee puhdistus etukäteen. Puhdista pinnat perusteellisesti poistaaksesi kaiken lian pinnoilta ja lämmitä sauna kunnolla. Anna saunan kuivua vahausta edeltävänä päivänä.

Saunan seinien vahaus saunavahalla

Vahaus

Vahaa pinnat kertaalleen Supi Saunavahalla. Käytä sivellintä tai sieniharjaa, työstä pitkillä vedoilla puunsyiden suuntaisesti, yksi tai kaksi paneelia kerrallaan.

Lauteiden vahaus saunavahalla

Kuivuminen ja uudelleenkäsittely

Anna vahan kuivua seuraavaan päivään. Levitä tarvittaessa toinen, kohtalainen kerros vahaa. Pyri välttämään paksuja kerroksia varsinkin lauteilla, sillä paksu kalvo saattaa saada lauteet tuntumaan tavallista lämpimämmiltä saunaa käytettäessä.

Valkoinen viihtyisä sauna

Nauti

Lämmitä sauna ja nauti!

Värillinen vaha voi kulua ajan myötä, etenkin alemmilla lauteilla. Käsittely voidaan toistaa milloin tahansa uudelleen samoilla ohjeilla kuin yllä.

Tätä artikkelia varten konsultoitiin Tikkurilan teknistä neuvonantajaa, Mika Siirilää.

on lisätty muistilistalle.
on poistettu muistilistalta.
fi