Lastenhuoneen värit

Vaikka kodin muu väritys olisi hillitty, saavat värit räiskyä lastenhuoneessa – jos lapsi niin tahtoo. Tästä artikkelista löydät ideoita ja vinkkejä lastenhuoneen värimaailmaan.

Lapset suhtautuvat väreihin usein estottomasti, ja heille värien luoma tunnelma on tärkeää. Perussäännön mukaan vaaleat värit laajentavat huonetta ja tummat puolestaan pienentävät. Silti tummia sävyjä ei ole syytä vältellä lastenhuoneessa, sillä niillä saadaan aikaan pesämäinen ja turvallinen tunnelma. Monelle teini-ikäiselle tummat seinät voivat puolestaan ilmaista itsemääräämisoikeutta ja oman maun toteuttamista. Lastenhuoneessa saa rikkoa rajoja, leikitellä väreillä ja toteuttaa itseään! 

Koko perheen yhteinen projekti

Kun valitset väriä lastenhuoneeseen, ota lapsi mukaan värin valintaan. Voit näyttää lapselle rajatun määrän värivaihtoehtoja, testata värejä maalamalla seinään pienillä sävytestereillä tai ihan vain juttelemalla suosikki väreistä. Voit myös ottaa huomioon lapsesi harrastukset, lempieläimet, satuhahmot tai muut asiat, jotka inspiroivat häntä. Näin voitte yhdessä valita sellaisen värin, joka heijastaa lapsesi persoonaa ja tyyliä. 

Pienen lapsen silmät rakastavat värejä

Lastenhuoneeseen valitut värit vaikuttavat huoneen tunnelmaan ja herättävät erilaisia tunteita lapsessa. Lämpimät sävyt, kuten punainen, oranssi ja keltainen, ovat energisiä, piristäviä ja kutsuvia, mutta voivat olla myös liian stimuloivia tai ärsyttäviä. Viileämmät sävyt, kuten sininen, vihreä ja violetti, ovat rauhoittavia ja luovia, mutta voivat mutta voivat olla myös liian etäisiä tai masentavia. Siksi on hyvä löytää tasapaino eri värien välillä. 

Suositut räiskyvät värit lastenhuoneeseen 

Suositut pastellisävyt lastenhuoneeseen 

Testaa sävyjä yhdessä lapsesi kanssa seinälle

Tilaa Tikkurilan pieniä sävytestereitä ja kokeile lastenhuoneen seinään, miltä harkitsemasi sävyt näyttävät juuri siinä tilassa johon ne tulevat. Näin ei tule myöhemmin yllätystä, kun sävy näyttääkin erilaiselta eri valaistuksessa ja tilassa. Seinään maalaaminen on lapsen mielestä varmasti unohtumaton ja hauska kokemus. 

Tilaa värimateriaaleja

 

Yhdistele värejä rohkeasti

Lastenhuone on paikka, jossa yllytämme sinua yhdistelemään värejä rohkeasti. Valitse yksi pääväri ja yhdistele siihen esimerkiksi kontrastia tuovia värejä, tai samaa väriä vaaleampana tai tummempana. Värejä on helppo tuoda lastenhuoneeseen etenkin erilaisten kuvioiden avulla. Kokeile raitoja, ruutuja tai vaikkapa geometrisia kuvioita! 

Maalaa kuvioita seinille

Inspiroidu kuvioista

Neutraali, mutta ei kuitenkaan tylsä maailma

Joskus (lue: aina) neutraalit värit voivat tuntua turvallisemmalta ja pitkäikäiseltä valinnalta lastenhuoneeseen. Valkoinen, harmaa ja beige voivat luoda tilantuntua ja harmoniaa huoneeseen. Nämä värit sopivat hyvin taustaväreiksi, mutta niihin on myös helppo yhdistellä muita värejä halutessaan. Neutraaleilla sävyilläkin voi leikitellä ja luoda niillä kokonaan uuden maailman lastenhuoneeseen. 

Suositut neutraalit sävyt lastenhuoneeseen

on lisätty muistilistalle.
on poistettu muistilistalta.
fi