Maalilinjan vinkit sisäseinän puhdistamiseen

Maalilinja neuvoo: Miten poistan tahran tai tuhrun maalatusta sisäseinästä?

Ilmestyikö seinään kuratahra tai piirustus? Muutitko asuntoon, jonka seinissä on nikotiinivärjäytymiä? Ennen kuin ryhdyt puhdistamaan maalattua pintaa, on hyvä selvittää, mikä tuote on kyseessä. Sitä kautta selviää millaista puhdistusta pinta kestää.
1. Valitse puhdistustapa maalin mukaan

Yleensä olo- ja makuuhuoneisiin on valittu sisäseinämaali (esimerkiksi täyshimmeä Harmony), joka kestää kuiva- tai nihkeäpuhdistuksen. Eteiseen, keittiöön ja lastenhuoneisiin kannattaa valita puolihimmeä Remontti-Ässä tai himmeä Joker, jotka kestävät myös kostean puhdistuksen. Luja-maali soveltuu myös kosteisiin tiloihin, jolloin se kestää märkäpuhdistuksen.

Tarkista kullekin maalille sopiva puhdistustapa tuoteselosteesta.

Mitä eri puhdistustavat tarkalleen tarkoittavat?

Kuivapuhdistus = Pinnat puhdistetaan imurilla, harjalla, mopilla tai pölypyyhkeellä.

Nihkeäpuhdistus = Pinnat puhdistetaan nihkeäksi puristetulla pehmeällä pesusienellä tai siivousliinalla ja neutraalilla (pH 6–8) pesuaineliuoksella*. Pinta ei saa jäädä märäksi puhdistuksen jälkeen.

Kosteapuhdistus = Pinnat puhdistetaan neutraalilla esim. astianpesuaineliuoksella* (pH 6–8) siivouspyyhettä, pesumoppia tai pesusientä käyttäen. Pesun jälkeen pinta huuhdellaan huolellisesti.

Märkäpuhdistus = Likaiset pinnat (rasvainen ja nokinen lika) puhdistetaan käyttäen heikosti emäksistä (pH 8–10) pesuliuosta*. Apuvälineenä käytetään siivouspyyhettä, pesumoppia tai sienipesintä. Pesuainetta käytetään runsaasti. Pinta on ehdottomasti huuhdeltava ja kuivattava, koska pintaan jäävä emäs ja kosteus kuluttavat maalia.

*Pesuainevalmistajan antamia laimennusohjeita tulee noudattaa pesuaineliuosta valmistettaessa. Tarvittaessa kuivataan siivousliinalla.

Maalilinjan vinkit sisäseinän puhdistamiseen

2. Valitse pesuliuos

Huomioiden maalin pesuominaisuudet, tuoreiden tahrojen poistamiseen riittää pelkkä vesi, neutraali pesuaineliuos tai emäksinen (pH 8–10) pesuaineliuos. Kuivuneeseen, vaikeasti poistettavaan tahraan voidaan kokeilla vahvaa pesuaineliuosta, minkä jälkeen suoritetaan huolellinen huuhtelu ja pinnan kuivaus. Tussi-, muste-, maali-, öljy- ja rasvatahrojen poistoa voi yrittää lakkabensiiniin kostutetulla pehmeällä siivousliinalla. Tahrakohtaa pyyhitään siivousliinalla hyvin kevyesti, sillä liuote pehmentää maalipintaa, jolloin se ei kestä hankausta ja saattaa vaurioitua.

Vältä maalipinnan puhdistuksessa:

  • Voimakkaasti emäksisiä ja happamia pesuaineliuoksia (pehmentävät ja aiheuttavat sävy- ja kiilto-muutoksia)
  • Vahvoja liuotteita ja naarmuttavia hankausaineita
  • Vältä aina paikallista kovaa hankausta ja hankaavia pesimiä
  • Pitkäaikaista veden vaikutusta ja kuumaa vettä

3. Hallitse tekniikka

Tahrojen poisto on syytä tehdä mahdollisimman pian tahran syntymisen jälkeen ja ennen koko pintaan kohdistuvaa puhdistusta. Seinäpintoja nihkeä- tai kosteapyyhittäessä on yleensä parasta työskennellä pystysuorin vedoin ylhäältä alas, kun taas likaisten pintojen märkäpesu aloitetaan alanurkasta. Noin metrin korkeuteen työskennellään pystysuorin vedoin ja tämän jälkeen vaakasuorin vedoin aloittaen alhaalta ja edeten ylös kaistoittain.  Tämän menettelyn tarkoituksena on, ettei kuivan maalipinnan yli pääse valumaan pesuainenoroja, sillä ne saattavat näkyä vielä pesun jälkeenkin. 

Pesussa tulee myös huomioida se, ettei pesuaineliuos saa kuivua pintaan. Tasaisen lopputuloksen aikaansaamiseksi olisi eduksi, että pesuaineliuos saa vaikuttaa kaikkiin pinnan kohtiin suunnilleen yhtä pitkän ajan. Huuhtelu ja kuivaus tulee suorittaa samassa järjestyksessä kuin pesukin.

4. Kun pesu ei riitä

Kun tahroja ei seinä- tai kattopinnoilta saa pesemällä pois ja ne tulevat tavallisen maalin läpi, voit maalata  pinnat eristyspohjamaalilla. Sävyltään maalarinvalkoinen Akrostop-eristyspohjamaali estää läpilyönnit ja peittää nikotiinijäljet, nokitahrat, tussipiirrokset sekä vesivahinkojen jäljet, jonka jälkeen pinta maalataan kohteeseen soveltuvalla pintamaalilla: HarmonyllaJokerillaRemontti-Ässällä tai Luja-maalilla ja kattoon Siro Himmeällä. Huoltomaalaukseen liittyvänä esikäsittelynä suosittelemme Maalipesua etiketin ohjeiden mukaan. Maalipesu puhdistaa ja himmentää pinnan varmistaen uuden maalikerroksen tarttumisen.

Maalaa akrostopilla

 

Onko sinulla kysyttävää maalausprojektiisi liittyen?

Tikkurilan Maalilinjalta saat asiantuntijan neuvot kaikkeen maalaamiseen – aina ideasta toteutukseen.

Ota yhteyttä Maalilinjaan
on lisätty muistilistalle.
on poistettu muistilistalta.
fi