Puutalotrendit 2024

Arkkitehti Tapani Takkunen avaa puutalorakentamisen trendejä. Inspiroidu väreistä, muodoista ja materiaaleista!

Mitä värejä käytetään puujulkisivuilla tällä hetkellä? Miksi CLT ja hirsi rakennusmateriaaleina ovat yhä suositumpia? Minkälaiset yksityiskohdat puujulkisivulla kiinnostavat? Arkkitehti Tapani Takkunen arkkitehtitoimisto Arkkitehti Takkuselta avaa puutalorakentamisen trendejä. 

Aitous ja luonnonmukaisuus

Materiaalivalintoja tehtäessä kiinnitetään entistä enemmän huomiota materiaalin aitouteen ja luonnonmukaisuuteen. Sisäpinnoilla hyödynnetään aitoa kotimaista puuta. Suurta kiinnostusta herättää etenkin luonnollisen sävyinen mänty. Massiivipuiset rakennukset ovat selkeästi suosiossa, mutta ranka- ja levyrakenteisiinkin taloihin toivotaan puupintoja tuomaan viihtyisyyttä ja tunnelmaa. Puun syykuviot saavat jäädä kauniisti näkyville niin ulko- kuin sisäpinnoilla.

Massiivipuurakenteet

Rankarunkoinen talo on edelleen suosituin valinta, mutta massiivipuurakenteet: hirsi ja CLT, sekä ylipäätään yksiaineiset seinärakenteet ovat kasvattaneet kiinnostusta. Yksiaineinen seinärakenne on turvallisempi valinta kuin monikerroksinen, sillä se ei ole yhtä altis rakennustyön tai elinkaaren aikaisille virheille ja vaurioille. Massiivipuun ekologisuus ja kyky sitoa hiiltä nousee myös usein esille, kun pohditaan valintakriteerejä talon rakenteelle.


CLT:n kasvanut suosio

CLT:n (cross laminated timber) hyötyihin kuuluu sen vapaa muodonanto ja sommittelu, mikä mahdollistaa esimerkiksi suuret ikkuna-aukot, seinään tai kattoon rajautuvat ikkunat, kulmaikkunat, pitkät aukkoylitykset, ulokkeet sekä vapaamman välipohja-aukotuksen. Kyseiset ratkaisut olisi haastavampi ja kalliimpi toteuttaa rankarunkoisella rakenteella. Lisäksi CLT mahdollistaa käyttövalmiit, kauniit puiset sisäpinnat.

 

Sisustussuunnittelija Riikka Välimäen upea neutraali CLT-koti: Linnavuori (@linna_vuori)
Ruskea on suosittu valinta hirsitalon ulkoverhoilulle. Ruskea yhdistää talon kauniisti Suomen luonnonmaisemaan
Puuta suositaan entistä enemmän myös kodin sisäpinnoilla

Harjakatto, korkeat ikkunat ja rimaverhoukset

Omakotitalojen hahmoissa kiinnostavat nyt perinteiset harjakattoiset klassiset talon hahmot. Ikkuna-aukotukset ulottuvat lattiasta kattoon, mutta tavoitteena ei kuitenkaan ole maksimaalisen iso ikkuna, vaan huomio on ikkunan korkeudessa. Puujulkisivuilla suositaan erilaisia pysty- ja rimaverhouksia. 

Suosituimmat kuultavat sävyt

Puujulkisivuilla suositaan edelleen kuultavaa käsittelyä, joka jättää puunsyyt kauniisti näkyviin. Värimaailma korostaa puun luonnollisia ruskeita ja harmaita sävyjä. Myös luonnolliset harmaannutukset ulkoverhouksissa kiinnostavat suomalaisia.

Suosituimmat peittävät sävyt

Peittomaaleissa luotetaan usein tuttuun ja turvalliseen mustaan, valkoiseen ja harmaaseen. Arkkitehti Tapani Takkunen nosti kuitenkin esille mielenkiintoisen trendin, jossa syvän punamultaiset sävyt kiinnostavat yhä enemmän. Punaisen värin käytölle löytyy pitkä perinne ja se onkin tyypillisimmillään juuri suomalaisen maiseman sydämenä.

Näillä tuotteilla korostat puun kauneutta

Vinha

Vinha antaa talollesi puolihimmeän peittävän suojan. Se jättää kuitenkin puun syykuviot kauniisti näkyville ja säilyttää samalla puun luonnollisen ulkonäön niin lauta- kuin hirsipinnallakin.

Tutustu tuotteeseen

Valtti Plus Color

Valtti Plus Color on kestävä kuullotte puupinnoille. Se korostaa struktuuria ja suojaa puuta säärasituksilta. Valtti Plus Coloria käytetään sävytettynä, jotta varmistetaan paras kestävyys ulkopinnalla. Sopivia sävyjä löydät Valtti Kuullotteet- ja Puuöljyt värikartasta.

Tutustu tuotteeseen
on lisätty muistilistalle.
on poistettu muistilistalta.
fi