1. Valitse ympäristöön sopiva sävy
- Suunnittele talosi osaksi ympäristöä. Sijaitseeko rakennus tiiviissä taajamassa, maaseudulla, pellolla, metsän keskellä vai järven rannalla?
- Taajama-alueilla värien käyttöä on rajoitettu yhtenäisen ilmeen luomiseksi. Jos aiot muuttaa värejä radikaalisti, ota yhteyttä alueen kaavoitusviranomaiseen. Muutoin tarkkaile ympäristöäsi, ammenna ideoita luonnosta ja valmiista väriyhdistelmistä.
- Värit näyttävät erilaisilta läheltä ja kaukaa. Tummat pinnat sulautuvat luontoon paremmin kaukaa katsottuna, kun taas vaaleat erottuvat selvästi. Avarilla ja valoisilla paikoilla rakennukset voivat olla sävyltään vaaleampia, kun taas synkän metsän reunalla tummempi sävy näyttää yleensä paremmalta.
- Vuorokaudenaika, sää ja ympäristön muuttuminen vuodenaikojen mukaan vaikuttavat värin näkemiseen. Syksyn ruska, talven lumi, kevään vihreys ja kesän runsaat sävyt luovat kaikki erilaisen kehyksen valitsemallesi sävylle
2. Valitse murretumpi ja tummempi väri kuin ajattelit
Värit näyttävät usein vaaleammilta ja kirkkaammilta suurella pinnalla luonnon vahvojen värien ympäröimänä kuin värikartan pienessä värimallissa valkoisella pohjalla. Valitse värikartasta murretumpi ja tummempi väri kuin olit ajatellut – näin olet yleensä lähempänä toivottua lopputulosta.
3. Tarkastele värimallia oikeissa olosuhteissa
- Tarkastele värimallia luonnonvalossa ulkona ja pystysuorassa. Ulkona värimalli näyttää usein vaaleammalta ja sinisemmältä kuin sisätiloissa.
- Värikartan valkoista taustaa vasten ulos tarkoitettu väri näyttää huomattavasti tummemmalta kuin oikeassa ympäristössään.
- Myös vuoden- ja vuorokaudenaika vaikuttavat väriaistimukseen, joten illan hämyssä ja aamun kirkkaassa valossa julkisivu näyttää tyystin erilaiselta.
4. Tee koemaalaus
Varmistu oikeasta sävystä maalaamalla neliön kokoinen koealue. Värin valintaa voi helpottaa tekemällä koemaalauksen erilliselle levylle tai puukapulalle ja katselemalla väriä oikeassa valaistuksessa ja ympäristössä. Kuultavia tuotteita käytettäessä tulee muistaa, että väriin vaikuttaa myös alla olevan puumateriaalin sävy ja laatu. Peittävästä Pika-Tehosta ja kuultavasta Valtti Colorista voi hankkia koemaalaukseen 0,225 litran pikkupurkin.
5. Kokeile eri värejä ilmaisella ohjelmalla
Tikkurilan ColorUp-ohjelmalla voit helposti kokeilla valmiisiin kuviin erilaisia väriyhdistelmiä. Ohjelmassa voit käyttää myös omaa talosi kuvaa.
Tummat suosikit
Tummien värien käyttö puujulkisivuissa on kasvanut viime vuosina. Tummat sävyt sulautuvat usein saumattomasti maisemaamme, joten niillä on helppo rakentaa yhteys ympäröivän luonnon ja rakennuksen välille. Tumma julkisivuväri ei tarkoita automaattisesti pelkkää mustaa, vaan tummistakin sävyistä löytyy kauniita, hillittyjä vivahteita ja luonnonvalon vaihtelu saa pinnat elämään kauniisti.
Valkeat suosikit
Valkea julkisivu on maisemaa vasten erottuva pinta, joka huomataan jo matkan päästä. Valkea julkisivu on ollut suosittu kautta aikojen ja aiemmin merkinnyt tärkeitä rakennuksia. Mikä olisikaan tärkeämpää kuin koti? Kun vertaa valkeita sävyjä luontoa vasten, voi huomata, että täysin puhdas valkea erottautuu kirkkaana. Pehmeämmän vaikutelman antaa murrettu valkea, joka sulautuu luonnonsävyjen joukkoon saumattomammin.
Harmaat suosikit
Harmaa ei suinkaan tarkoita tylsää ja väritöntä. Omaa mielikuvaa vastaavan harmaan sävyn löytäminen kestää usein hetken, sillä ympäristö vaikuttaa havaintoomme ja saa harmaan eri vivahteet esille. Sovita harmaa julkisivusi ympäristön mukaiseksi ja nauti harmaasta harmoniasta. Kun rakennus on vehreän luonnon helmassa, kannattaa katsoa harmaita, joissa on häivähdys lämmintä ruskeutta tai vihreyttä. Kun rakennus on ympäristössä, jossa kallio ja taivas hallitsevat maisemaa, viileä siniharmaa voi olla juuri oikea ratkaisu.
Helppo terassin päivitys
Muista myös terassin freesaus valmiilla Valtti Plus Terrace Oilin valmissävyillä: Ruskea, Kelonharmaa ja Musta.
Tikkurilan Colour Master -sovelluksella voit kokeilla, miltä eri värit näyttävät oman talosi julkisivulla.