erivärisiä puutaloja rivissä

Maalaa talosi 2020-luvulle

Ulkovärin valinta askarruttaa monia ulkomaalausta suunnitellessa. Värin valintaan kannattaa käyttää hieman aikaa ja vaivaa, sillä valinta tehdään vuosiksi eteenpäin.
Tikkurilan väriasiantuntijan vinkit värin vaihtoon

Ota huomioon rakennusta ympäröivä maisema

Ulkoväritys on usein sisäväritystä suurempi haaste ja siinä tehdyt virheet näkyvät myös muille. Ympäristö vaikuttaa värien sopivuuteen ja luo omat rajoittavat tekijänsä – onko rakennus tiiviissä taajamassa, maaseudulla, pellolla, metsän keskellä vai järven rannalla.

Värit näyttävät erilaisilta läheltä ja kaukaa. Tummat pinnat – sävystä riippumatta – sulautuvat luontoon paremmin kaukaa katsottuna, kun taas vaaleat erottuvat selvästi. Avarilla ja valoisilla paikoilla rakennukset voivat olla sävyltään vaaleampia, kun taas synkän metsän reunalla tummempi sävy näyttää yleensä paremmalta.

Vuorokaudenaika, sää ja ympäristön muuttuminen vuodenaikojen mukaan vaikuttavat värin näkemiseen. Syksyn ruska, talven lumi, kevään vihreys ja kesän runsaat sävyt luovat kaikki erilaisen kehyksen valitsemallesi sävylle.

Taajama-alueilla värien käyttöä on rajoitettu yhtenäisen ilmeen luomiseksi. Mikäli aiot muuttaa värejä radikaalisti, ota yhteyttä alueen kaavoitusviranomaiseen. Muutoin tarkkaile ympäristöäsi, ammenna ideoita luonnosta ja valmiista väriyhdistelmistä.

Suurella pinnalla väri näyttää vaaleammalta

Värit näyttävät usein vaaleammilta ja kirkkaammilta suurella pinnalla luonnon vahvojen värien ympäröimänä kuin värikartan pienessä värimallissa valkoisella pohjalla. Valitse värikartasta murretumpi, tummempi väri kuin olit ajatellut – näin olet yleensä lähempänä toivottua lopputulosta.

Huomioon otettavaa ulkomaalin väriä valittaessa

Ulkomaalien väriä valittaessa värimallia tulee tarkastella luonnonvalossa ulkona ja pystysuorassa. Suositeltavaa on maalata neliön kokoinen koealue. Ulkona värimalli näyttää usein vaaleammalta ja sinisemmältä kuin sisätiloissa. Värikartan valkoista taustaa vasten ulos tarkoitettu väri näyttää huomattavasti tummemmalta kuin oikeassa ympäristössään. Myös vuoden- ja vuorokaudenaika vaikuttavat väriaistimukseen, joten illan hämyssä ja aamun kirkkaassa valossa julkisivu näyttää tyystin erilaiselta.

Koesively varmistaa valinnan

Värin valintaa voi helpottaa tekemällä koemaalauksen erilliselle levylle tai puukapulalle ja katselemalla väriä oikeassa valaistuksessa ja ympäristössä. Kuultavia tuotteita käytettäessä tulee muistaa, että väriin vaikuttaa myös alla olevan puumateriaalin sävy ja laatu. Peittävästä Pika-Tehosta ja kuultavasta Valtti Colorista voi hankkia koemaalaukseen 0,225 litran pikkupurkin.

Kokeile eri värityylejä ilmaisella ohjelmalla

Tikkurilan ColorUp-ohjelmalla voit helposti kokeilla valmiisiin kuviin erilaisia väriyhdistelmiä. Ohjelmassa voit käyttää myös omaa talosi kuvaa.

Suositut ulkovärit

Tummat suosikit

Tummien värien käyttö puujulkisivuissa on kasvanut viime vuosina. Tummat sävyt sulautuvat usein saumattomasti maisemaamme, joten niillä on helppo rakentaa yhteys ympäröivän luonnon ja rakennuksen välille. Tumma julkisivuväri ei tarkoita automaattisesti pelkkää mustaa, vaan tummistakin sävyistä löytyy kauniita, hillittyjä vivahteita ja luonnonvalon vaihtelu saa pinnat elämään kauniisti.

Tumma moderni talo
D129 Korppi
tumma perinteinen talo
Q841 Noki
tumma hirsimökki
Q829 Nuotio

Valkeat suosikit

Valkea julkisivu on maisemaa vasten erottuva pinta, joka huomataan jo matkan päästä. Valkea julkisivu on ollut suosittu kautta aikojen ja aiemmin merkinnyt tärkeitä rakennuksia. Mikä olisikaan tärkeämpää kuin koti? Kun vertaa valkeita sävyjä luontoa vasten, voi huomata, että täysin puhdas valkea erottautuu kirkkaana. Pehmeämmän vaikutelman antaa murrettu valkea, joka sulautuu luonnonsävyjen joukkoon saumattomammin.

vaalea moderni talo
Q818 Tiira
vaalea perinteinen talo
Q819 Kide
vaalea hirsimökki
Q608 Ranta

Harmaat suosikit

Harmaa ei suinkaan tarkoita tylsää ja väritöntä. Omaa mielikuvaa vastaavan harmaan sävyn löytäminen kestää usein hetken, sillä ympäristö vaikuttaa havaintoomme ja saa harmaan eri vivahteet esille. Sovita harmaa julkisivusi ympäristön mukaiseksi ja nauti harmaasta harmoniasta. Kun rakennus on vehreän luonnon helmassa, kannattaa katsoa harmaita, joissa on häivähdys lämmintä ruskeutta tai vihreyttä. Kun rakennus on ympäristössä, jossa kallio ja taivas hallitsevat maisemaa, viileä siniharmaa voi olla juuri oikea ratkaisu.

moderni harmaa talo
Q845 Halli
harmaa perinteinen talo
Q827 Valli
harmaa hirsimökki
Q710 Aapa

Helppo terassin päivitys

Muista myös terassin freesaus valmiilla Valtti Plus Terassiöljyn sävyillä: Ruskea, Kelonharmaa ja Musta.

Nyt saatavilla myös uutuus Valtti Bio Terrace Oil Ruskea.

ruskea terassi
RUSKEA
musta terassi
MUSTA
harmaa terassi
HARMAA
Kokeile värinvaihtoa itse helpolla ohjelmalla

Tikkurilan ColorUP-ohjelmalla näet, miltä väri voi näyttää kodissasi tai talosi julksivulla.

Mitä ohjelmalla voi tehdä:

  • Color Up! -ohjelmalla voit kokeilla Tikkurilan suosittuja sävyjä valmiisiin kohdekuviin tai lataamaasi kohdekuvaan.
  • Color Up! -ohjelmalla voit tallentaa työsi omalle tilillesi ja jaat helposti suosikkisävyt sekä tekemäsi värisuunnitelmat ystäviesi kanssa.
     

Klikkaa tästä suoraan ColorUp-ohjelmaan >>

on lisätty muistilistalle.
on poistettu muistilistalta.
fi