Ennen ylimääräisen maalin hävittämistä mieti olisiko maalille jotain muuta käyttöä joko omassa taloudessa tai esimerkiksi tuttavilla tai naapureilla.
Nestemäinen maalijäte
- Nestemäinen maalijäte (maalit, lakat, ohenteet, työvälineiden puhdistukseen käytetty lakkabensiini) on vaarallista jätettä (ent. nimitys ongelmajäte).
- Nestemäistä maalijätettä ei saa huuhtoa viemäriin, kaataa luontoon tai laittaa jäteastiaan. Väärin tavoin hävitetty vaarallinen jäte vahingoittaa ympäristöä.
- Vaarallinen jäte tulee toimittaa vaarallisen jätteen keräyspisteisiin, esimerkiksi kunnallisen jätehuollon pisteisiin tai Sortti-asemille. Isommilla paikkakunnilla kiertää säännöllisesti, muutaman kerran vuodessa, vaarallista jätettä keräävä auto.
Kuiva maalijäte
- Kuivan maalijätteen voi hävittää sekajätteen mukana. Pienet määrät nestemäistä maalia voi haihduttaa kuivaksi jättämällä kannen raolleen.
- Jos et ole varma, onko maali täysin kuivunut, vie purkki maalijätteineen vaarallisten jätteiden keräyspisteeseen.
Luonnon öljyjen hävittäminen
- Huom! Vernissaa, pellavaöljyä, puuöljyä tai muita luonnonöljyjä sisältävät huokoiset materiaalit, kuten talouspaperit, trasselit tai rievut, voivat syttyä itsestään. Sama ominaisuus on näiden tuotetyyppien ruiskumaalausjätteellä ja hiontapölyllä. Kerää tällainen jäte erilleen astiaan, kostuta runsaalla vedellä ja toimita vaarallisen jätteen keräyspisteisiin.
- Mikäli trasselit yms. ovat luonnonkuitua, voit myös hävittää ne polttamalla hallitusti tulisijassa.
VINKKI!
Ylimääräisillä vesiohenteisilla maaleilla voit esimerkiksi askarrella lasten kanssa. Kokeile maalata ylijäämämaaleilla värikkäitä katuharjoja tutuille. Kivitaideteokset sekä iloisin värein maalatut kukkaruukut ovat myös oiva tapa kuluttaa ylimääräisiä maaleja.
Onko sinulla kysyttävää maaleihin tai maalausprojektiisi liittyen?
Tikkurilan Maalilinjalta saat asiantuntijan neuvot kaikkeen maalaamiseen – aina ideasta toteutukseen.