Tahran poistaminen maalatusta sisäseinästä

Ilmestyikö seinään kuratahra tai piirustus? Muutitko asuntoon, jonka seinissä on nikotiinivärjäytymiä? Ennen kuin ryhdyt puhdistamaan maalattua pintaa, on hyvä lukea seuraavat vinkit

1. Valitse puhdistustapa seinässä käytetyn maalin mukaan

Ennen kuin ryhdyt puhdistamaan tahraa, selvitä millä maalilla seinä on maalattu. Sitä kautta selviää myös, millaista puhdistusta pinta kestää. 

Yleensä olo- ja makuuhuoneisiin on valittu sisäseinämaali (esimerkiksi täyshimmeä Harmony), joka kestää kuiva- tai nihkeäpuhdistuksen. Eteiseen, keittiöön ja lastenhuoneisiin valitaan yleensä puolihimmeä Remontti-Ässä tai himmeä Joker, jotka kestävät myös kostean puhdistuksen. Luja-maali soveltuu myös kosteisiin tiloihin, jolloin se kestää märkäpuhdistuksen.

Tarkista kullekkin maalille sopiva puhdistustapa tuoteselosteesta. tta s

Mitä eri puhdistustavat tarkoittavat? 

 • Kuivapuhdistus = Pinnat puhdistetaan imurilla, harjalla, mopilla tai pölypyyhkeellä.
 • Nihkeäpuhdistus = Pinnat puhdistetaan nihkeäksi puristetulla pehmeällä pesusienellä tai siivousliinalla ja neutraalilla (pH 6–8) pesuaineliuoksella*. Pinta ei saa jäädä märäksi puhdistuksen jälkeen.
 • Kosteapuhdistus = Pinnat puhdistetaan neutraalilla esim. astianpesuaineliuoksella* (pH 6–8) siivouspyyhettä, pesumoppia tai pesusientä käyttäen. Pesun jälkeen pinta huuhdellaan huolellisesti.
 • Märkäpuhdistus = Likaiset pinnat (rasvainen ja nokinen lika) puhdistetaan käyttäen heikosti emäksistä (pH 8–10) pesuliuosta*. Apuvälineenä käytetään siivouspyyhettä, pesumoppia tai sienipesintä. Pesuainetta käytetään runsaasti. Pinta on ehdottomasti huuhdeltava ja kuivattava, koska pintaan jäävä emäs ja kosteus kuluttavat maalia.

*Pesuainevalmistajan antamia laimennusohjeita tulee noudattaa pesuaineliuosta valmistettaessa. Tarvittaessa kuivataan siivousliinalla.elviää millaista puhdistusta pinta kestää.

2. Valitse sopiva pesuaine

 • Tuoreiden tahrojen poistamiseen riittää pelkkä vesi, neutraali pesuaineliuos tai emäksinen (pH 8–10) pesuaineliuos
 • Kuivuneeseen, vaikeasti poistettavaan tahraan voidaan kokeilla vahvaa pesuaineliuosta, minkä jälkeen suoritetaan huolellinen huuhtelu ja pinnan kuivaus. 
 • Tussi-, muste-, maali-, öljy- ja rasvatahrojen poistoa voi yrittää lakkabensiiniin kostutetulla pehmeällä siivousliinalla. Tahrakohtaa pyyhitään siivousliinalla hyvin kevyesti, sillä liuote pehmentää maalipintaa, jolloin se ei kestä hankausta ja saattaa vaurioitua.

3. Huomioi oikea pesutekniikka

Tahrojen poisto on syytä tehdä mahdollisimman pian tahran syntymisen jälkeen ja ennen koko pintaan kohdistuvaa puhdistusta. Seinäpintoja nihkeä- tai kostea pyyhittäessä on yleensä parasta työskennellä pystysuorin vedoin ylhäältä alas, kun taas likaisten pintojen märkäpesu aloitetaan alanurkasta. Noin metrin korkeuteen työskennellään pystysuorin vedoin ja tämän jälkeen vaakasuorin vedoin aloittaen alhaalta ja edeten ylös kaistoittain.  Tämän menettelyn tarkoituksena on, ettei kuivan maalipinnan yli pääse valumaan pesuainenoroja, sillä ne saattavat näkyä vielä pesun jälkeenkin.

Pesussa tulee myös huomioida se, ettei pesuaineliuos saa kuivua pintaan. Tasaisen lopputuloksen aikaansaamiseksi olisi eduksi, että pesuaineliuos saa vaikuttaa kaikkiin pinnan kohtiin suunnilleen yhtä pitkän ajan. Huuhtelu ja kuivaus tulee suorittaa samassa järjestyksessä kuin pesukin

Vältä näitä seinän tahrojen pesussa

 • Voimakkaasti emäksisiä ja happamia pesuaineliuoksia (pehmentävät ja aiheuttavat sävy- ja kiilto-muutoksia)
 • Vahvoja liuotteita ja naarmuttavia hankausaineita
 • Vältä aina paikallista kovaa hankausta ja hankaavia pesimiä
 • Pitkäaikaista veden vaikutusta ja kuumaa vettä

Kun pesu ei riitä

Kun tahroja ei seinä- tai kattopinnoilta saa pesemällä pois ja ne tulevat tavallisen maalin läpi, voit maalata  pinnat eristyspohjamaalilla. Sävyltään maalarinvalkoinen Akrostop-eristyspohjamaali estää läpilyönnit ja peittää nikotiinijäljet, nokitahrat, tussipiirrokset sekä vesivahinkojen jäljet, jonka jälkeen pinta maalataan kohteeseen soveltuvalla pintamaalilla. 

Huoltomaalaukseen liittyvänä esikäsittelynä suosittelemme Maalipesua etiketin ohjeiden mukaan. Maalipesu puhdistaa ja himmentää pinnan varmistaen uuden maalikerroksen tarttumisen.

on lisätty muistilistalle.
on poistettu muistilistalta.
fi