Puujulkisivujen värin valintaopas

Kun valitset väriä talosi julkisivuun, sitoudut siihen moniksi vuosiksi eteenpäin. Lue Tikkurilan väriasiantuntijan vinkit värin valintaan.

1. Valitse väri, joka sopii talon ympäristöön

Suunnittele talosi osaksi sen ympäristöä. Sijaitseeko rakennus tiheässä asutulla taajama-alueella, maaseudulla, keskellä metsää vai esimerkiksi järven rannalla?

Kaupunkialueilla värien käyttöä on usein rajoitettu yhtenäisen ilmeen luomiseksi. Jos toiveissa on muuttaa talon väriä radikaalisti, tarkista ensin, että tämä on sallittua. Muuten tarkkaile ympäristöä, ammenna ideoita luonnosta ja valmiista väriyhdistelmistä. Värit näyttävät erilaisilta läheltä ja kaukaa. Tummat pinnat sulautuvat luontoon paremmin, kun taas vaaleat erottuvat selvästi. Avarissa paikoissa rakennukset voivat olla sävyltään vaaleampia, kun taas pimeän metsän reunassa tummempi sävy näyttää yleensä paremmalta.

Kellonaika, sää ja ympäristön vaihtelu vuodenaikojen mukaan vaikuttavat kaikki värin aistimiseen. Syksyn rusehtavat sävyt, talven valkoinen lumi, kevään vehreys ja kesän täyteläiset sävyt luovat kaikki erilaisen kehyksen valitsemallesi sävylle.

2. Valitse hillitympi ja tummempi väri kuin ajattelit

Värit näyttävät usein vaaleammilta ja kirkkaammilta suurella pinnalla luonnon värien ympäröimänä kuin pienessä värikartan värinäytteessä valkoisella taustalla. Valitse värikartasta hieman tummempi väri kuin toivot näin olet yleensä lähempänä haluttua lopputulosta.

3. Kuultava vai peittävä sävy?

Jos maalaat taloa, joka on aiemmin maalattu peittävällä maalilla, tulee huoltomaalaus tehdä myös peittävällä maalilla. Tämä pätee myös uuteen taloon, jos sen julkisivu on tehdaspohjamaalattu. Jos sinulla on käsittelemätön julkisivu ja haluat luonnollisen lopputuloksen, voi kuultava käsittely olla hyvä vaihtoehto. Kokeile julkisivulle erilaisia sävyjä löytääksesi sen täydellisen. Huomioi, että sävyyn vaikuttaa aina myös alla olevan puun väri.

4. Korostusvärin valinta

Joskus myös useampi kuin yksi väri voi olla hyvä vaihtoehto. Oikeassa paikassa oleva korostusväri tekee talon julkisivusta ainutlaatuisen. Korostusväriä valittaessa on hyvä miettiä, haluaako talon sulautuvan ympäristöön vai mieluummin erottuvan joukosta. Tummat värit sulautuvat ympäristöön ja vaaleammat värit nousevat paremmin esiin.

Jos etsit korostusväriä, yhdistä vaaleaan sävyyn esimerkiksi jokin tumma sävy. Jos taas etsit tasapainoista ja harmonista kokonaisuutta, yhdistä toisiaan lähellä olevia sävyjä. 

5. Tarkastele värejä oikeassa paikassa

Katso värinäytteitä luonnonvalossa ulkona ja pystysuunnassa. Ulkona värimaailma näyttää usein vaaleammalta ja sinisemmältä kuin sisätiloissa. Värikartan valkoista taustaa vasten ulkokäyttöön tarkoitettu väri näyttää huomattavasti tummemmalta kuin todellisessa ympäristössään.

Vuoden- ja vuorokaudenaika vaikuttavat myös värien aistimiseen, joten illan hämärässä ja aamun kirkkaassa valossa julkisivu näyttää hyvin erilaiselta.

6. Tee koemaalaus

Varmista oikea sävy maalaamalla neliönmuotoinen testialue valitulla sävyllä. Koemaalaus helpottaa värin valintaa, kun pääset katsomaan väriä oikeassa valaistuksessa ja ympäristössä. Kun käytät kuultavia tuotteita, muista, että väriin vaikuttavat myös alla olevan puun sävy ja materiaali. Koemaalaukseen voit tilata pieniä 1,8 dl kokoisia sävytestereitä sekä kuultaville että peittäville pinnoille.

Tilaa sävytestereitä >>

Colour Master exterior app

7. Kokeile eri sävyjä Tikkurila Colour Master -sovelluksella

Ota selvää, miltä Tikkurilan värit näyttäisivät talosi julkisivulla. Lataa kuva talostasi ja testaa siihen erilaisia sävyjä. Voit myös tallentaa luomuksesi myöhempää käyttöä varten.

 

Maalausinspiraatio ja -ohjeet sähköpostiisi  

Suosituimmat ulkovärit 

Tummat ja mustat julkisivuvärit

Tummien värien käyttö puujulkisivuissa on lisääntynyt viime vuosina. Tummat sävyt sulautuvat usein hyvin maisemaan, joten niiden avulla on helppo rakentaa yhteys ympäröivän luonnon ja rakennuksen välille. Tumma julkisivuväri ei automaattisesti tarkoita vain mustaa, vaan tummissakin sävyissä on myös hillitympiä vivahteita ja luonnonvalon vaihtelu herättää pinnat kauniisti eloon. 

Valkoiset ja beiget julkisivuvärit

Valkoinen julkisivu on raikas, erottuu maisemasta ja on havaittavissa jo kaukaa. Kun vertaat valkoisia sävyjä luontoon, huomaat, että täysin puhdas valkoinen erottuu hyvin kirkkaasti. Pehmeämmän vaikutelman antaa hieman murrettu valkoinen, joka sulautuu saumattomasti luonnon sävyihin. Kokeile esimerkiksi näitä sävyjä: Q819 Kide, Q824 Tunturi tai Q608 Ranta.

Harmaat julkisivusävyt

Oikean harmaan sävyn löytäminen saattaa vaatia hieman aikaa, sillä ympäristö vaikuttaa väriin paljon ja tuo harmaan eri vivahteet esiin. Katso upeita harmaita sävyjä, kuten Q845 Halli, Q859 Myrskylintu tai Q802 Haikara. Kun taloa ympäröi vehreä luonto, etsi harmaita, joissa on vivahde lämpimän ruskeaa tai vihreää. Kun talo on ympäristössä, jossa kivet ja taivas hallitsevat maisemaa, viileä siniharmaa voi olla juuri oikea valinta.

Tarvitsetko apua värin valintaan?

Ota yhteyttä Tikkurilan värineuvontaan tai varaa aika laajempaan värikonsultaatioon, niin värisuunnittelijamme auttavat sinua valitsemaan sopivat maalisävyt.

Voit ottaa yhteyttä värisuunnittelijoihimme joko sähköpostilla tai puhelimitse:
Sähköposti: varisuunnittelu@tikkurila.com
Puhelin: 020 191 2007 (arkisin klo. 08.00 - 16.00) 

on lisätty muistilistalle.
on poistettu muistilistalta.
fi