Vaaleankeltainen mökki

Isän kesämaja sai uuden elämän

Pieni kesämaja tyhjennettiin romusta ja uusittiin lattiasta kattoon. Nyt Jonna Haatajalla ja Joni Kinnusella on suloinen pakopaikka metromatkan päässä kaupungista.

Noin vuosi sitten Jonna Haataja ja hänen puolisonsa Joni Kinnunen alkoivat remontoida juuri ostamaansa kesämajaa Helsingin Kivinokassa, perinteisellä kesämaja-alueella.

Vaikka pariskunta oli yhdessä Haatajan veljen kanssa juuri hankkinut mökin itselleen, Haatajalla oli mökin kanssa yhteinen historia: alunperin se oli hänen isänsä mökki. Isä oli kuitenkin menehtynyt pari vuotta aiemmin, ja kurjaan kuntoon päässeellä mökillä oli siinä kohtaa suvussa toistakymmentä omistajaa. Haatajasta ja tämän veljestä alkoi tuntua tärkeältä kunnostaa isälle tärkeä paikka. He päättivät ostaa mökin itselleen.

Nainen ja mies mökin portailla

”Isälle kesämaja oli tosi erityinen ja rakas lintukoto. Halusimme kunnioittaa sitä ja jatkaa mökin tarinaa”, Haataja kuvaa.

Haatajan puoliso lähestyi asiaa käytännönläheisemmin. Pitkään käyttämättömänä ollut mökki oli melko raju ilmestys. Kannattaisiko huonokuntoista mökkiä alkaa kunnostaa? Lopulta he päättivät ryhtyä toimeen.

”Kun Jonnalle nousi mieleen muistoja mökiltä, aloin nähdä siinä potentiaalia. Ensin mietimme, että ulkoa remontoidaan ja sisäpuolta vain freesataan, mutta pian meillä olikin maalien lisäksi monta sataa metriä lautaa”, Kinnunen kuvaa.

Raikkaita sävyjä ja lämpimiä yksityiskohtia

Mökki päätettiin remontoida vanhaa tyyliä kunnioittaen. Käytännössä sisäpuoli uusittiin lähes lattiasta kattoon. Keittiön paikkaa ja oleskelunurkkausta siirrettiin ja pinnat maalattiin raikkailla vaaleilla sävyillä.

”Hain inspiraatiota väreihin mökin ympäristöstä, kuten pihan syreenipensaista, ympäröivästä metsästä sekä Pinterestistä ja Instagramista”, Haataja kertoo.

Seinissä oli useampaa eri tapettia. Niiden päälle asennettiin puupaneeli, joka maalattiin valkoiseksi. Koivunsävyinen työtaso tuo keittiöön ripauksen lämpöä, samoin kun Helmi-kalustemaalilla M495 Tunturipajun -sävyiseksi maalatut tuolit. Tila saa ryhtiä muutamista mustista yksityiskohdista, kuten sohvasta ja keittiön vetolaatikoiden vetimistä.

Mökistä vietiin pari pakettiautollista romua kierrätykseen. Tärkeää oli kuitenkin säilyttää muistoja Haatajan isästä. Väliovessa on hieno, isän Jakartasta matkamuistona tuoma puinen leijonanpää. Seinälle Haataja teetti isästään mustavalkoisen valokuvan.

Valkoinen, luonnonläheinen keittiö
Valkoinen mökin sisäseinä ja musta peili

Ulkoverhoilu tummankeltaisesta raikkaaseen vaaleankeltaiseen

Kesämajan alkuperäinen ulkoverhoilu oli tummankeltainen. Haataja ja Kinnunen halusivat kunnioittaa vanhaa tyyliä, mutta raikastaa sitä. Seiniin valikoitui vaaleankeltainen Q112 Hirssi ja puusokkeliin kallioiseen maahan sopiva vaaleanharmaa Q801 Satakieli. Ulkoverhoilu ja sokkeli pohjustettiin Tikkurilan Ultra Primerilla ja maalattiin Pika-Teholla.

”Halusin mökkiin vaalean sävyn, joka ei pienennä jo valmiiksi pientä mökkiä. Vaaleankeltainen tuo myös hitusen huvilamaista tunnelmaa”, Haataja kuvaa.

 

Vanha kulahtanut mökki ennen maalausta
Ennen
Vaalean keltainen mökki
Jälkeen

Remontin työnjako oli selvä 

Mökin hankkimisen myötä Haataja ja Kinnunen saivat piilopaikan, jonne voi kuitenkin matkustaa metrolla vaikka yhdeksi illaksi.

”Kun mökille menee, nousee mieleen myös kiitollisuus ja pieni ylpeyden tunne siitä, että saimme mökistä remontoimalla jälleen käyttökelpoisen”, Kinnunen sanoo.

Projekti sujui yllättävän mutkattomasti. Vaikka se vaati työtä, yhteistyö sujui mutkattomasti: Haataja suunnitteli ja visioi, Kinnunen mietti, miten asiat käytännössä toteutetaan.

”Kun skrapasin seinistä vanhaa maalia, tunteita alkoi tulla pintaan ja vahvistui ajatus siitä, että tämä on meidän mökkimme. Voimme veljen kanssa kunnioittaa isää sillä, että otamme mökin käyttöön”, Haataja sanoo.

Mieluiten Haataja istuskelee mökillä kuistilla, jonne Kinnunen rakensi myös säilytyslaatikkona toimivan penkin. Isoista ikkunoista näkyvät pihan syreenipensaat ja linnunlaulu kantautuu kuistille. Kinnunen taas nauttii grillin ympärillä hääräilystä.

”Johtuuko sitten omasta ja mökin historiasta vai mistä, mutta Kivinokassa tulee aina levollinen ja rauhallinen olo, kun lintujen laulu ja metron humina kuuluvat taustalla”, Haataja sanoo.

 

 

Valkoinen kuisti, josta näkyy vihreitä puita

Mieluiten Haataja istuskelee mökillä kuistilla, jonne Kinnunen rakensi myös säilytyslaatikkona toimivan penkin. Isoista ikkunoista näkyvät pihan syreenipensaat ja linnunlaulu kantautuu kuistille. Kinnunen taas nauttii grillin ympärillä hääräilystä.

 ”Johtuuko sitten omasta ja mökin historiasta vai mistä, mutta Kivinokassa tulee aina levollinen ja rauhallinen olo, kun lintujen laulu ja metron humina kuuluvat taustalla”, Haataja sanoo.

 

 

Löydä täydellinen sävy mökin tai talon julkisivulle sävytestereiden avulla

Puutalojen julkisivuille suunnitellun sävytesterin avulla pääset testaamaan sävyä etukäteen jopa neliömetrin kokoiselle alueelle. Sekä tarkastelemaan väriä suhteessa maisemaan ja  rakennuksen ympäristöön. 

Voit valita joko peittävän tai kuultavan sävytesterin toiveidesi mukaan.

Tilaa sävytesteri

Kuultava ja peittävä sävytesteripurkki
Kolme eri sävyistä mallipalaa terassin päällä auringossa

Varmista oikea sävy mallipaloilla

Löydät verkkokaupasta värin valinnan avuksi myös myymälöissäkin esillä olevat 74 x 120 mm kokoiset mallipalat peittäville ja kuultaville puu-ulkopinnoille sekä pelti- ja tiilikatoille.
 

Tilaa mallipaloja

on lisätty muistilistalle.
on poistettu muistilistalta.
fi