Tumma mökki

Uusi maalipinta antaa arvoa mökin arkkitehtuurille

Vanhan mökin punertavanruskea julkisivu vaihtui raikkaaseen tummaan ruskeaan, joka saa mökin uppoamaan luontevasti osaksi maisemaa.

Puiden takaa pilkistää 1960-luvulla rakennettu, arkkitehdin piirtämä talo piharakennuksineen. Edessä aukeaa järvi. Janic Leinon isoäiti osti Jyväskylässä sijaitsevan talon aikoinaan kesäpaikaksi, ja nyt siellä mökkeilevät Leino puolisoineen, hänen äitinsä ja hänen siskonsa perhe.

Tummanruskea mökki

Mökki on ollut osa Leinon elämää aina, ja se onkin muodostunut hänelle erityisen tärkeäksi paikaksi. Muistoja on monelta vuosikymmeneltä. Nykyään mökki on Leinolle leppoisa paikka, jonka ovi on ystäville auki. Väkeä tulee ja menee, ja kaikille löytyy nukkumapaikka. 

Ihan äskettäin mökki on käynyt läpi muodonmuutoksen, sillä ulkoverhoilu maalattiin uudella sävyllä. Aiempi, punertavanruskea pinta on peittynyt tummanruskeaan Q707 Peikko -sävyyn. Mökin omistajat halusivat, että talo pysyy huomaamattomana osana luontoa, eikä pomppaa maisemasta huutomerkkinä esiin. 

“Pelkäsin vähän, olisiko sävy liian tumma ja synkkä, mutta ei tosiaan. Väri istuu niin kuin olisi aina ollut näissä seinissä”, Leino sanoo.

Sauna ja itse mökki on nyt maalattu, ja Leino aikoo jatkaa maalausprosessia loppuihin piharakennuksiin: kun kaikki rakennukset ovat eri aikakausilta, samansävyinen maalipinta sitoo ne yhtenäiseksi kokonaisuudeksi.

 

Uusi sävy toi selkeyttä ja raikkautta

Mökin aiempi, punertava ulkomuoto oli Leinosta ihan hauskan näköinen, mutta perhe kaipasi mökin ulkoseiniin selkeyttä, raikkautta ja ryhdikkyyttä. Samalla oli tärkeää kunnioittaa vanhaa arkkitehtuuria. Ruskean Q707 Peikko -sävyn valitsivat Leino ja hänen siskonsa.

“Halusimme ikään kuin päivitetyn version vanhasta maalisävystä. Nyt myös kaikki yksityiskohdat, kuten kattotiilet, pääsevät eri tavalla oikeuksiinsa.”

Maaliksi valikoitui Tikkurila Vinha ja työ hoidettiin itse talkoilla. Apuna oli Leinon puolison isä ja veli, ja homma hoitui Leinon mukaan yllättävän vauhdikkaasti.

Isossa mökissä piharakennuksineen riittää laitettavaa koko ajan. Kun edellinen projekti valmistuu, voi Leinon mukaan siirtyä melkeinpä suoraan seuraavaan.

Punertava mökki
Ennen
Tummanruskea mökki
Jälkeen

“Aikoinaan stressasin enemmän kaikesta työstä, mitä mökki vaatii, mutta nyt kun kunnostamme asioita hiljakseen ilman aikataulua, osaan myös nauttia siitä”, Leino sanoo.

Leinon mukaan unelmointi onkin itse työtä tärkeämpää. Omalla mökillä voi haaveilla lennokkaasti: mitä kaikkea sinne voisi rakentaa tai miten nykyisiä rakennuksia voisi päivittää? Seuraavaksi kunnostetaan maahan painunut leikkimökki, mutta samalla voi pohtia muita mökin mahdollisuuksia.

“Kaiken ei myöskään tarvitse olla hetkessä valmista. Ainahan voisi ottaa myös ammattilaiset tekemään remppaa, mutta minulle mökin kunnostaminen on samalla työn opettelua ja osa mökillä olemista.”

Mökillä vallitsee voimaannuttava rauha

Leinon halu viettää mökillä kaikki liikenevä aika on vuosi vuodelta voimistunut. Viimeisten vuosien aikana mökin asukkaat ovat alkaneet kunnostaa paikkaa vauhdikkaammin. Pian Leinolle ja hänen puolisolleen syntyy lapsi, ja senkin takia hän haluaa viettää jatkossa mökillä enemmän aikaa – luvassa on taas uudenlaisia mökkimuistoja.

“Mökillä Helsingin duunistressit jäävät aina taka-alalle. Siellä vallitsee jokin voimaannuttava rauha, jota arvostan nyt enemmän kuin koskaan ennen”, Leino sanoo.

Uuden maalipinnan saanut mökki näyttää nyt Leinosta samaan aikaan uudelta mutta samalla tutulta.

“Lopputulos on kivan freesi, vaikkei mökissä pieni ajan patinakaan haittaa.”

Tummanruskea mökki
Tummanruskea mökin seinä, jonka edessä viherkasveja
Tummanruskea mökin seinä, jota vasten on kottikärryt

Löydä täydellinen sävy mökin tai talon julkisivulle sävytestereiden avulla

Puutalojen julkisivuille suunnitellun sävytesterin avulla pääset testaamaan sävyä etukäteen jopa neliömetrin kokoiselle alueelle. Sekä tarkastelemaan väriä suhteessa maisemaan ja  rakennuksen ympäristöön. 

Voit valita joko peittävän tai kuultavan sävytesterin toiveidesi mukaan.

Tilaa sävytesteri

Kuultava ja peittävä sävytesteripurkki
Kolme eri sävyistä mallipalaa terassin päällä auringossa

Varmista oikea sävy mallipaloilla

Löydät verkkokaupasta värin valinnan avuksi myös myymälöissäkin esillä olevat 74 x 120 mm kokoiset mallipalat peittäville ja kuultaville puu-ulkopinnoille sekä pelti- ja tiilikatoille.

Tilaa mallipaloja

on lisätty muistilistalle.
on poistettu muistilistalta.
fi