Rauhallinen siniharmaa mökki

Rauhallinen siniharmaa teki mökistä seesteisen

Tommi Partanen osti vaimonsa kanssa pienen kesämajan piilopaikaksi keskellä kaupunkia. Reipas keltainen ulkoasu vaihtui levolliseen siniharmaaseen, ja nyt mökkiä kehutaan jopa mäen hienoimmaksi.

Pari vuotta sitten pimeänä ja sateisena marraskuuna Tommi Partanen kävi vaimonsa Hanna-Riikan kanssa katsomassa pieniä kaupunkimökkejä. Sopivaa ei löytynyt, ennen kuin he astuivat 1950-luvun kesämajan pihaan Helsingin Kivinokassa.

“Siinä vain tuli se tunne, että tämä on täydellinen. Tehtiin siinä hetkessä ostopäätös”, Partanen kertoo.

Mies kävelemässä mökin pihalla

Kyseinen kesämaja on aikoinaan ollut apulaiskaupunginjohtajan mökki, ja se seisoo vähän muita alueen kesämajoja korkeammalla, aurinkoisella paikalla. Mökissä on alueelle poikkeuksellisesti kunnon kivijalka, ja se on hieman muita kesämajoja korkeampi. Sisällä onkin hyvän kokoinen parvi, jossa mahtuu nukkumaan.

Kesämajan sisältä löytyy keittonurkkaus, alkovi ja kiinteät kerrossängyt, jotka ovat kuitenkin nykystandardeilla kummalliset: vain 170 senttiä pitkät. Onneksi Partasella vaimoineen on 4- ja 5-vuotiaat lapset, joten sängyt tulivat käyttöön.

Partanen kuvailee mökin ostamista korona-ajan päähänpistoksi: he halusivat kaupunkimökin, jonka pihasta nauttia, sillä he asuivat kerrostalossa kantakaupungissa. Nyt perhe on kuitenkin muuttanut paritaloon lähiöön.

“Nyt mökille mennessä lähdemme oikeastaan keskustaa kohti. Vaikka meillä on nyt oma piha, ei mökin tarve hävinnyt minnekään. On kiva, että lähellä on pakopaikka arjesta.”

 

Siniharmaa siirtolapuutarhamökki

Ammattilaiset helpottivat maalausurakkaa

Kun Partaset ostivat mökin, se oli sävyltään kirkkaankeltainen. Väri pisti uusia omistajia silmiin, ja he halusivat sen tilalle jotain rauhoittavaa ja luonnonläheistä. Maaliksi valittiin Ultra Classic harmahtavan sinisessä sävyssä 2681 Untamo. Koska mökki on korkea ja hieman hankalassa paikassa kallioiden ja mäen välissä, maalaus päätettiin teettää ammattilaisilla.

“Ammattilaiset tekivät hyvää jälkeä, ja työt hoituivat muutamassa päivässä. Itseltä homma ei lasten kanssa olisi onnistunut. Nyt pääsimme kesäksi nauttimaan valmiista mökistä”, Partanen sanoo.

Jos aiempi väri herätti huomiota, levollinen siniharmaa istuu maisemaan luontevasti. Ikkunanpokat ja ovi maalattiin valkoisella Unica Akvalla. Sokkeliin valikoitui Yki Sokkelimaali harmaassa sävyssä Q482 Tuisku.

“Sokkelin merkityksen yleisilmeeseen huomasi oikeastaan vasta sitten, kun mökki oli maalattu. Se oli lopputuloksen kannalta yhtä tärkeä kuin seinien maalaus”, Partanen sanoo.

Partaset halusivat maalata mökin, sillä maalikäsittely tuo mökille pidempää ikää ja pitää lautaverhoilun kunnossa. Kunnostamalla voi korostaa mökin kauniita yksityiskohtia, kuten vanhoja ikkunanpokia. Mökkinaapuritkin ovat huomanneet mökin muodonmuutoksen. 

“Moni on sanonut, että meillä on nyt mäen hienoin mökki. Uusi väri saa sen asettumaan ympäristöön.”

Vanha keltainen mökki
Ennen
Harmaansininen mökki
Jälkeen
Siniharman mökin seinä ja kallio

Mökillä saa luonnon ja kaupungin parhaat puolet

Partanen on tyytyväinen, että remonttia lähdettiin tekemään saman tien – sellaisia asioita on usein liian helppo siirtää. Nyt heillä on kunnostettu kesäparatiisi, johon pääsee kotoa puolessa tunnissa. 

Mökille meno tuntuu kuin siirtäisi itsensä toiseen todellisuuteen. Sinne voi mennä itsekseen, perheen tai kavereiden kanssa. Se on lähellä, mutta silti niin keskellä luontoa, että pihassa voi nähdä peuroja. Kun lasten kanssa leikkii alueen hiekkarannalla, näkee vastarannalla kantakaupungin tornitaloja.

Partasen mukaan paras paikka mökillä on terassi, jolla voi istuskella ja tehdä ruokaa. 

“Vaikka lähin naapuri on viiden metrin päässä, terassilla on oma rauha .”

Käytetyt sävyt

Vinkki! Voit lisätä tuotteet ja sävyt muistilistalle oikeasta yläkulmasta löytyvästä ikonista.

on lisätty muistilistalle.
on poistettu muistilistalta.
fi