Modernin huvilan erkkeerin suuret ikkunat ja terassi aurinkoisena päivänä

Mökkitrendit 2023

Mökki on monelle toinen koti luonnon helmassa. Keräsimme erilaiset mökkitrendit yhteen tarjoten myös ideat, joilla pääset toteuttamaan visioitasi.

2020-luvun mökkitrendit vaihtevat hulppeista huviloista minimalistisiin vapaa-ajan asuntoihin. Yhteistä mökeille on se, että niiden asema toisena kotina näkyy myös mökkien suunnittelussa sekä remonteissa. Kun mökkiin ja mökin ympäristöön panostetaan, vapaa-aika ja oleskelu kakkosasunnolla luonnon helmassa on yhä mukavampaa.

Keräsimme mökkirakentamisen sekä mökkien kunnostuksen trendit yhteen – unohtamatta ideoita, joilla pääset toteuttamaan visioitasi. 

Musta hirsimökki luonnon keskellä

 

1. Tummat mökkivärit sopivat Suomen luontoon

Etenkin Suomen havupuiseen luontoon sopivat tummat värit ovat trendanneet viime aikoina, mustasta tummanharmaaseen, tummanruskeaan ja tummanvihreään – ja sama linja jatkuu edelleen.

Värin valinta mökille kannattaa tehdä maiseman mukaan, jolloin mökki täydentää ympäristöään ja houkuttelee luokseen rentoutumaan – sen sijaan, että se pistäisi silmään vahvalla kontrastilla. Voit lukea täältä mökin värin valintaan asiantuntijamme neuvot. Maalipinta viimeistelee mökille valitun ilmeen ja suojaa mökkiä sään aiheuttamalta kulumiselta, myös tuleville sukupolville.
 

Kuultavaa vai peittävää – sinä päätät
 

Mökin ulkoseiniin sopivat niin kuullotteet kuin peittävämpi maalipinta – kyse onkin siitä, millaista tyyliä etsit omalle mökillesi. Onko puun pinnan struktuuri tärkeässä osassa, vai peitätkö sen mieluummin ja päästät värin päärooliin? Tutustu tästä asiantuntijamme vinkkeihin suosituimmista peittävistä sävyistä ja tästä kuultaviin sävyihin.

Jos etsit mökillesi kuultavaa pintaa, josta puunsyyt näkyvät aavistuksenomaisesti, tutustu Kuultavat ulkovärit -värikarttaamme ja kuullotteiden aateliin, Valtti Akvacoloriin. Peittävämpään pintaan löydät paljon sävyjä Puutalot-värikartastamme, jotka on sävytettävissä puolihimmeään Ultra Classiciin, joka on optimoitu Pohjolan kylmiin olosuhteisiin. Jos etsit peittävää, mutta puun pintakuvioinnin esiin jättävää suojaa, tutustu usean sukupolven suosikkiin Vinhaan, joka joustaa ja kestää mökkisi pinnassa pakkasesta paahteeseen.

Tilaa peittävien talomaalien Color It -sävytesteri! >>

Moderni hirsihuvila suurilla ikkunoilla

2. Hirsimökin uusi kultakausi

Hirsirakentamisen suosio on puhjennut viime vuosina elämään uutta kultakautta. Hirsimökki, jonka raamina on suuret ikkunat, on nykyisin monen unelma – siinä perinteet kohtaavat modernin tilavuuden tunnun. Hirren suosioon on kaksi suurta syytä: kaunis, elävä pinta viehättää silmää, ja hirsirakennusten hyvää sisäilmaa arvostetaan koko ajan enemmän. 

Esteettisenä materiaalina hirsi halutaankin usein jättää jossain määrin näkyville, sillä näin rakennusmateriaalista itsestään tulee osa maanläheistä sisustusta. Hirsi ei ole pelkästään perinteisen tyylin uskollinen kumppani, vaan se voi luoda myös kiinnostavan pohjan muuten moderniin sisustukseen. Pyöröhirsi ja kulmikas hirsi tuovat samasta materiaalista hyvin erilaiset puolet esiin.

Vaalean ruskealla käsitelty hirsiseinä ja ulkokukka kesämökillä

Huollettu hirsi vain kaunistuu ikääntyessään
 

Jotta kaunis pinta ei kellastu jo parissa kesässä, on muistettava hirren käsittely myös silloin kun puupinta jätetään esiin. Huollettuna hirsi vain kaunistuu ikääntyessään. Ulkohirsille sopivalle, oman makusi mukaan sävytettävälle, vesiohenteiselle Valtti Akvacolor -kuullotteelle löydät työstöohjeen käsittelemättömälle hirrelle täältä ja huoltokäsittelyyn täältä. Jos valitset maalata hirsimökkisi peittävämmin, se onnistuu Vinhalla niin uuteen kuin aiemmin käsiteltyyn hirsipintaan.

Myös sisällä hirsi vaatii suojan, joka antaa puupinnan hengittää. Paneeli-Ässä Hirsisuoja varmistaa hirren luonnollisen kosteuselämisen jatkumisen, mikä pitää hirren terveenä. Kuultaviin sisäväreihin sävytettävästä hirsisuojasta löytyy varmasti jokaiseen makuun sopiva sävy – tai voit käyttää hirsisuojaa sellaisenaan ja nauttia puun omasta, luonnollisesta väristä – kestävästi. Hirren peittävämpään maalaukseen sopii Tikkurilan erityisesti hirsipinnoille luotu, hengittävä Lastu Hirsimaali.
 

Hirsimökin sisäpintojen käsittelyyn löydät ohjeet täältä >> 

Hirsirakennuksen ulkopintojen käsittelyyn löydät eri vaihtoehdot täältä >>

skandinaavinen mökki, suuret ikkunat, pulpettikatto

3. Skandinaavisen minimalistinen mökki ja pulpettikatot

Myös minimalistinen rakentaminen nostaa päätään laatikkomaisen skandinaavisen mökkimalleissa. Minimalistisessa arkkitehtuurissa nojataan pelkistettyyn muotoon, mikä tarkoittaa kaiken ylimääräisen karsimista. Laatikkomalliset mökit saavat usein kumppanikseen pulpettikaton, joka suojaa mökkiä sekä antaa sille näyttävän julkisivun. Korkeammalle kohotettu pulpettikatto avaa maiseman, sillä tällöin näkymän tielle ei tule kattoelementtejä ta räystäskouruja.

Kesäkauden lähestyessä katon huolto onkin yksi tärkeimmistä huoltotoimenpiteistä, josta mökin omistajan kannattaa aloittaa. Huollettu katto suojelee arvokasta kakkoskotia pidempään. 

Katso kaikkien erilaisten kattojen huolto-ohjeet täältä >>

 

Suuri, moderni hirsihuvila suurine ikkuinoineen ja erkkeeri, kallioisen ja mäntyisen luonnon keskellä.

4. Suurempia ikkunoita, avoimempia maisemia

Kuten muussakin rakentamisessa, myös mökeissä  ikkunoiden koko on kasvanut avaten maisemaa ja tuoden sisään kaunista luonnonvaloa. Ikkunat voivat yltää lattiasta kattoon avaten jopa kokonaisen seinän tai seiniä kohti upeaa suomalaista kansallismaisemaa; luonnonhelmaa. Suuret ikkunat ja niiden asettelu määrittävät mökkien yleistä ilmettä ulkoapäin, mutta tyylejä toteutukselle on useita.

Huomion keskipiteenä olevien ikkunoiden ikkunanpuitteet ansaitsevat myös huoltoa, jotta mökin yleisilme pysyy raikkaana. Tummaan mökkiin yhdistetään usein tummanharmaat tai mustat ikkunanpuitteet, mutta myös valkoinen voi sopia heille, jotka haluavat lisää valoisuutta tumman ulkovuoren vastapainoksi – tämä tyyli on tuttu vanhoista maalaistaloista ja sopii hyvin myös mökkimaisemaan. Ikkunoiden lisäksi ovien maalaus viimeistelee mökin ottamaan kesävieraat vastaan.

Lue ohjeet ikkunoiden ja ovien huoltomaalaukseen täältä >>

Uusille oville ja ikkunoille löydät käsittelyohjeet täältä >>

Vaaleaksi käsitelty, valoisa ja tilava hirsihuvilan ruokailutila, näkymä ikkunoista luontoon.

5. Luonto osana mökin sisätilaa

Suuret ikkunat häivyttävät ulkotilan ja sisätilan rajaa – ympäröivä luonto on läsnä tällöin myös sisällä oltaessa. Sisätilojen sisustuksen sävyihin ja materiaaleihin voidaankin hakea inspiraatiota ympäröivän luonnon ominaispiirteistä; tällöin mökin sisätilojen tunnelman toimii jatkumona ulkotiloille. Luonnonläheisyys niin materiaaleissa kuin maanläheisissä sävyissä on vuoden 2023 suuri sisustustrendi sisätiloissa. Tämä rauhoittava trendi onkin kuin tehty juuri mökin sisätilan sisustukseen.

Tikkurilan sisävärien kartoista löydät esimerkiksi mökin puupinnoille sopivat kuultavat sävyt, joista useat ovat niin ikään saaneet inspiraationsa luonnon omasta väripaletista, tuomenkukista murattiin, oljista aarnihonkaan. Suosittuja kuultavia harmaan sävyjä löytyy myös Deco Grey- värikartasta, jotka tuovat mieleen rauhoittavat harmaat kelopuusta kallioihin.

Toinen vaihtoehto voi myös olla näyttävämpi sisustus väreillä ja muodoilla, jotka leikittelevät luonnon ja sisätilan välillä. Yhtä hyvin voit tuoda hehkuvampien värien ja lämpimämpien maiden tunnelmaa myös suomalaiseen mökkiin tuoreilla värivalinnoilla. Entä jos sisätiloissa olisikin italialaisen villan lomatunnelmaa ja herkullisia, kauniin murrettuja sävyjä? Auringonlaskut ja -nousut sekä poutaiset päivät tuovat myös Suomen luontoon upeaa värikirjoa, joita värikylläisemmät sävyt toistavat. 

 

Tutustu Color Now 2023 -värikokoelmaan >>

Kurkista Tunne-värikarttaamme >>

Valoisan, vaaleaksi käsittelyn hirsihuvilan kiinteä sohvanurkka, jossa siniset istuimet.

6. Enemmän neliöitä, avaruutta ja moderni varustelutaso

Mökeissä haetaan nyt tilaa, tilantuntua sekä toiminnallisuuksia. Uudempien mökkien neliömäärät ovat kasvaneet, ja vanhempia mökkejä usein laajennetaan lisätilalla. Lisätila luo myös mahdollisuuksia kakkoskodin monipuoliseen käyttöön sekä varusteluun, joka saa arjenkin sujumaan tarvittaessa. Vaikka kyseessä olisi kunnostettava mummonmökkikin, sisätilaa usein suunnitellaan huomioiden modernin elämän tarpeita. 

Kodinkoneille ja käyttötarkoitukseen sopiville huonekaluille suunnitellaan oma tilansa, etenkin ympärivuotiseen asumiseen tarkoitetuissa mökeissä.  Espressokeitin tai nokipannukahvit – molemmat näistä voivat nykyisin tasavertaisesti kuulua mökkielämään.

Kun tilaa avautuu enemmän myös mökkiin, se tarkoittaa lisää mahdollisuuksia mökin sisustuksen suunnittelussa. Suurempaa tilaa voidaan jakaa samalla tavalla kuin kodeissa luoden eri tiloille ja toiminnallisuuksille erilaisia tunnelmia sävyjä vaihtelemalla. 


Mökin keittiöön ja ruokailutilaan voit hakea ideoita täältä >>

Mökin makuuhuoneeseen täältä >>

Mökin olohuoneeseen täältä >>

 

Ystäviä ikuisesti

Tutustu muihin talotuotteisiin ja ideoihin >>

 

on lisätty muistilistalle.
on poistettu muistilistalta.
fi