Valkoinen mökki

Maalilinja neuvoo: Talvikylmän mökin maalaus

Suomalainen kesämökki talvehtii tyypillisesti kylmänä ja kesän korvilla herää eloon mökkiteiden sulaessa. Lue Maalilinjan vinkit talvikylmän mökin maalaukseen.

Haaveiletko mökin sisämaalauksesta? Mökin maalausprojektit ovat suosittuja – eikä ihme. Maalaus tuo kuluneisiinkin pintoihin valoa ja uutta tunnelmaa. Alun perin värittömällä lakalla tai suoja-aineella käsiteltyjä hirsipintoja ja paneelikattoja on vaikea saada uudenvärisiksi kuultavan valkoisiksi, mutta maalaamalla niidenkin ilmettä voi kirkastaa.

mökin maalattu sisäseinä
Valkoinen paneeliseinä

1. Ajoita maalaus lämpimälle vuodenajalle tai pidä mökki lämpimänä maalausprojektin ajan

Maalaukselle otolliset olosuhteet ovat normaali huonelämpötila, noin +20 astetta, ja pieni suhteellinen ilmankosteus eli noin 50 %, maksimissaan 80 %. Mökkikauden töitä suunniteltaessa mökin maalaus kannattaakin ajoittaa mökkikauden ajalle. Talvikylmän mökin maalaus ei kannata sydäntalvella, sillä liian kylmässä maalattu mökki altistuu helposti kosteudelle eikä maalipinta välttämättä kuivu kunnolla.

Jos kuitenkin innostut mökin maalausprojektista kylmänä vuodenaikana, niin lämmitä ensin mökkiä noin vuorokausi niin, että pinnat eivät tunnu enää kylmiltä. Maalin kuivuminen vaatii vähintään +5 asteen lämpötilan, mielellään reilusti lämpimämmän, huoneenlämpöisen. 

Maalin kuivumiseen menee aikaa kahdesta neljään viikkoa. Jos sisätilan lämpötila tippuu lähelle nollaa, niin on riskinä, ettei maali kuivu ollenkaan tai kuivumisprosessi hidastuu, eikä pinnasta tule riittävän kestävää. Lakat ja suoja-aineet jättävät yleensä maalia ohuemman pinnan, ja saattavat näin kuivua jonkin verran maalia nopeammin.
 

2. Mökin sisätiloihin käyvät normaalit sisämaalaustuotteet

 

Maalauksen ja maalin kuivumisen ajoitus riittävän lämpimille ja kuiville sääolosuhteille on talvikylmän mökin maalauksen kriittisin tekijä. Tuotteiden osalta sen sijaan tilanne on helpompi: voit valita mitä tahansa normaaleja sisämaalaustuotteita mökkisi sisäpinnoille, maalauskohteen ja maalattavan alustan mukaan, vaikka mökkiä pidettäisiinkin kylmänä talviaikaan.

Tässä muutama mökkituotesuosikki paneeli- ja hirsipinnoille:

 

Seinille: 

Kuultavat ja sävytettävät  Paneeli-Ässä Hirsisuoja (sisältää homeensuoja-ainetta) ja Paneeli-Ässä 20-lakka 

Peittävät Lastu Hirsimaali ja Lastu Paneelimaali, Lastu Hirsimaali sopii hirsipinnoille ja Lastu Paneelimaali paneelipinnoille. 

Katoille: Kuultavat ja sävytettävät, Paneeli-Ässä Hirsisuoja (sisältää homeensuoja-ainetta) tai Paneeli-Ässä 20 -lakka.

Lattioille: Pontti Puulattiamaali (peittävä). Katso ohjeet uudelle, jo maalatulle sekä huonokuntoiselle lattialle. Pontti Puulattialakalla (kuultava) saat nopeasti aikaan kellastumattoman pinnan.

Ikkunoille ja oville: Unica Akva -maali ja Unika Akva -lakka – käyvät niin sisä- kuin ulkopinnoille ja sisältävät homeensuoja-ainetta.

Kaikki edellä mainitut tuotteet voidaan sävyttää Tikkurilan värikarttojen Tunne väri- ja Ajaton kuultava -värikartan sävyihin.
 

Muista, että vesiohenteiset maalit eivät kestä kylmävarastointia, eli niitä ei kannata säilyttää talvikylmässä mökissä!
 

3. Älä anna kosteuden päästä rakenteisiin

 

Osa Tikkurilan tuotteista sisältää homesuojan. Esimerkiksi puuceen ja grillikodan sisäpinnat kannattaa käsitellä homesuojaa sisältävällä maalilla, kuten Tikkurilan Luja-sarjan maalilla. Erityisen pidetty Luja-sarjan maaleista on himmein Luja 7. Toinen vaihtoehto on käyttää kuultavan lopputuloksen tuovaa, sävytettävää Supi Saunasuojaa, joka käy paneeli- ja hirsipinnoille. Huussin lattioille sopivat kuultava Supi Lattiaöljy tai peittävä Pontti Puulattiamaali.


Ulkona homeisia pintoja voi puhdistaa Homeenpoisto-tuotteella. Sisätiloissa home on astetta haastavampi seuralainen, joten kannattaa pitää huolta kylmien mökkien riittävästä ilmanvaihdosta talvikautena. Käsitellyltä pinnalta homeen voi pestä pois yhdessä homeenpoistotuotteen kanssa, mutta käsittelemättömään puupinnan puhdistaminen on haastavampaa.

Maalilinja auttaa kaikissa maalauskysymyksissä


Miten keksisin jotain kivaa ja persoonallista? Mitä kaikkea maalilla voi tehdä? Mitkä värit sopivat yhteen? Miltä ne näyttävät suurina pintoina? Kuinka valaistus ja maalin kiiltoaste vaikuttavat? Mistä kannattaa aloittaa? Osaanko tehdä sen itse?

Voit olla yhteydessä Maalilinjaan:

Värin valinnassa avun saat värisuunnittelusta:

Puhelimitse 020 191 2007 arkisin klo 8–16 (puheluiden hintatiedot)

Sähköpostilla

maalarimies telan kanssa punaisella taustalla

Löydä oikeat sävyt mökkisi pinnoille


Kokeile Tikkurila Colour Master -sovellusta ja näe, miltä eri sävyt näyttäisivät sinun mökkisi pinnoilla.

Lue lisää sovelluksesta >>

 

on lisätty muistilistalle.
on poistettu muistilistalta.
fi