Tummansävyinen aita ja ulkokalusteet

Maalilinja neuvoo: Vinkit terassin ja pihan pintojen huoltamiseen

Tikkurilan Maalilinjan asiantuntijoiden vinkeillä pidät pihan pinnat hyvässä kunnossa pienellä vaivalla.

Puupinnat, kuten terassi- ja puutarhakalusteet sekä aidat, tarvitsevat säännöllistä huoltoa kestääkseen ulkona säärasituksia. Terassin öljyäminen sekä puutarhakalusteiden ja aitojen käsittely ovat kesäkauden yleisimpiä kotiprojekteja. Vuosien kokemuksella asiakkaiden kysymyksiin vastaamisesta Tikkurilan Maalilinjan asiantuntijat ovat koonneet hyviä vinkkejä, joiden avulla onnistut terassin pintojen, pihakalusteiden ja aitojen käsittelyssä.

Yksi yleinen sääntö ulkopintojen ylläpidossa on pitää ne puhtaana. Jos terassin, aidan tai kalusteiden pinnat ovat hyvässä kunnossa, sopivan pesuaineen käyttö lian poistamiseen on tärkein huoltovinkki. Pesu ei ainoastaan ​​pidä pintaa puhtaana liasta, vaan myös vähentää homeen muodostumista. Pesuaineena puhdistamiseen hyväkuntoiselle pinnalle voi käyttää Pihan Huoltopesua.

Vaalea terassi boheemeilla ulkokalusteilla

Vinkit terassien ja pihakalusteiden käsittelyyn

Tummansävyinen terassi ja ulkokalusteet

Projektin valmisteluun

 • Vesipisaratesti on helppo tapa testata vanhan öljykäsittelyn kunto. Jos vesipisara imeytyy nopeasti puuhun, öljytty pinta on kulunut ja vaatii uudelleenkäsittelyä. Jos vesipisara ei imeydy, terassin öljypinta on edelleen hyvässä kunnossa.
 • Jotta uusi puuöljy ei muodosta käsittelyssä kalvokerrosta puulle, pinnan tulee olla imevä. Ennen käsittelyä on tärkeää poistaa mahdollisimman huolellisesti vanhaa, hyväkuntoista öljykäsittelyä pinnoilta. Terassi- ja kalustepesuaine toimii hyvin sekä pinnan puhdistuksessa että vanhan öljykäsittelyn poistossa. Jos pesu ei riitä, hiotaan jäljelle jäänyt öljy pois.
 • Vanhoilta puupinnoilta hiotaan myös pois nukkaantunut puupinta.
 • Vanhan käsittelyn väri sekä puun oma väri vaikuttavat uuden käsittelyn väriin, sillä ne kuultavat alta. Aiemmin käsitellyn pinnan väri voi vaikuttaa huoltokäsittelyn uuteen väriin. Varmista, että käsiteltävä pinta on tasavärinen ennen uutta käsittelyä, näin saat uudella värillä kauneimman lopputuloksen. Tee ensin koesively valitulla värillä huomaamattomaan kohtaan varmistuaksesi, että lopputulos on mieleinen.

 

grey garden chair on dark colour terrace

Käsittely

 • Alkukesä on hyvää aikaa terassin öljyämiselle, kun puu on ehtinyt kuivua kevään jälkeen. Puolipilvinen ja lämmin poutapäivä on paras sää öljyämiseen. Öljyämisen jälkeen tulisi olla myös sateeton päivä, jotta pinta kuivuu.
 • Aiemmin öljykäsitelty pinta huolletaan aina uudelleen öljyllä.
 • Öljykäsittely tehdään kertaalleen tiukkaan imeyttäen puuhun, työvälineenä toimii jatkovarteen kiinnitetty puunsuojasivellin tai terassiöljylasta.  
 • Käytä aina sävytettyä Valtti puuöljyä, niin puu saa parhaimman suojan auringon uv-valon aiheuttamaa harmaantumista vastaan.
 • Osta sopiva määrä puuöljyä projektin koon mukaan. Ylijäänyt öljy ei säily kauaa avatussa purkissa. 

Lue myös Tikkurilan Maalilinjan 5 vinkkiä terassin öljyämiseen >>

 

Vinkit aitojen maalaukseen

Valkoiseksi maalattu aita ja vihreä nurmikko
 • Aitapinnat ovat usein alttiina erilaisille kasvustoille, joten pintojen kuntoa kannattaa tarkkailla ja pestä niitä tarpeen tullen puhtaiksi Pihan Huoltopesulla. Tikkurilan Aitamaali on täydellinen valinta suojaamaan puupintaa kasvustolta, sillä se hylkii tehokkaasti likaa ja pintahometta.
 • Älä maalaa likaiselle pinnalle. Pese pinnat ensin puhtaiksi Homeenpoistoaineella, se poistaa sekä liat että homekasvustot, ja kuluttaa hyväkuntoista maalipintaa, jolloin uusi käsittely saa siihen hyvän tartunnan.  
 • Muista maalata myös lautojen päätypinnat ja jatkoskohdat huolellisesti, tarvittaessa muutamia kertoja. Päätypinnat imevät runsaasti kosteutta, jos ne jätetään käsittelemättä, ja kosteuden imeytyminen voi aiheuttaa maalin irtoamista.
 • Taivasalla olevat tasopinnat, kuten kaidepuut, ovat alttiina kovalle säärasitukselle, kun pintojen päällä pääsee lumi ja vesi seisomaan. Tällaisilla pinnoilla huoltokäsittelyväli maaleilla on usein lyhyempi kuin esim. pystypinnoilla.
 • Paras ulkomaalaussää on puolipilvinen, lämmin poutapäivä.

 

KAIKKI MITÄ SINUN TULEE TIETÄÄ TERASSIN JA PIHAN MUIDEN PINTOJEN HUOLTAMISESTA
Pihan pintojen huolto-opas

Kaipaatko inspiraatiota ja vinkkejä terassin ja muiden pihan pintojen käsittelyyn?

Tilaa Tikkurilan uutiskirje saadaksesi vinkkejä ja inspiraatiota ulkokauden maalaukseen liittyen.

Tilaa uutiskirje
on lisätty muistilistalle.
on poistettu muistilistalta.
fi