Trendit mökkipihalle

Trendit mökkipihalle 2021

Mökkeilyn ydin ei löydy vain rakennuksesta ja sen sisätiloista, vaan mökkiä ympäröivistä ulkotiloista. Kokosimme parhaat ideat mökkipihalle.

Useimmalle meistä mökin käsite ei tarkoita vain sisätiloja ja rakennusta – vaan itse mökkeilyn ydin löytyy vasta nimenomaan mökkiä ympäröivistä ulkotiloista. Kurkkaa mökkipihan trendeihin ja poimi ihastuttavia ideoita myös omalle mökillesi tästä artikkelista.
 

Tytär ja äiti katetulla terassilla vaihtamassa multia kasveihin kesällä

1. Tilavat terassit valloittavat

Ensimmäinen trendi, jonka voi havaita heti mökille tultaessa, on hyvin näkyvä osa mökkeilyä. Suuret, koko seinän mittaiset terassit ovat löytäneet viime vuosina myös mökeille, sillä terassi tarjoaa usein tärkeimmän ja viihtyisimmän monitoimitilan mökillä. Suurelle terassille mahtuu niin kesäkeittiö kuin paikka rentoutumiseen, puuhasteluun, auringonottoon ja seurusteluunkin. 

Myös lasitetut terassit ovat yleistyneet, ja lasitus saatetaan myös lisätä jälkitäteen, jolloin mahdollisuus kannattaa ottaa huomioon jo terassia rakentaessa. Terassin kaiteissa tolppien ja pystylaudoituksen sijaan kevytrakenteinen rimakaide on nostanut nykyisin suosiotaan, ja se luo myös näkösuojaa terassilla loikoiluun.

Uudet mökit suunnitellaan sisäänrakennetusti nykyisin jo suuren terassin kera, ja vanhemmat mökit päivitetään usein tilavilla terasseilla. Terassiöljyn sävy valitaan myös usein tukemaan mökin sävymaailmaa ja istumaan jatkumona kokonaisuuteen.

Lue kesän 2021 trendit terasseille täältä >>

Nappaa sisustussuunnittelijan vinkit terassin sisustukseen täältä >>

 

Valtti Plus Terrace Oililla käsitellyn terassipöydän päällä palsternakkaa ja muita vihanneksia.

Suojaa mökkipihan tärkein kokoontumispaikka
 

Valitset millaisen tyylin tahansa, sään armoilla olevan terassin kauneus piilee sen käsittelyssä ja huollossa. Uudet biopohjaiset  Valtti Plus Terrace Oil ja Valtti Plus Wood Oil suojaavat terassin ja pihakalusteesi ympäristöystävällisesti kestämään niin auringon paahdetta kuin sadetta. Voit valita terassillesi sopivan sävyn öljyn Valtti Plus Terrace Oilin kolmesta valmisväristä tai sävyttää Valtti Plus Wood Oilin juuri mökkiisi sopivan sävyiseksi Kuultavat ulkovärit -värikartan laajasta värivalikoimasta.

Tutustu Valtti Plus Terrace Oiliin >>

Tutustu sävytettävään Valtti Plus Wood Oiliin >>

Vaalea tyttö lukee kirjaa terassilla daybedin päällä.

2. Kesähuoneet ja oleskelualueet

Mökkipihan merkitys on aina ollut mökkeilyssä korvaamaton. Mökin ei tarvitse olla vain työleiri halonhakkuineen, vaan myös oleskelualueisiin panostetaan nykyisin enemmän. Pihalle ja terassille luodaan omia alueitaan eri toiminnoille; kesäkeittiöistä daybed- ja riippumatto -nurkkauksia, joissa voi rentoutua.

Kesähuoneen rakennus on myös yksi nouseva trendi, mikä lisää puutarhojen ja mökkipihojen yleistä huonemaisuuden tuntua. Suomen epävakaassa säässä kevytrakenteiset kesärakennukset sekä kasvihuoneet lisäävät mahdollisuuksia käyttää koko mökkipihaa monipuolisesti. Mökkipihan rakennukset sovitetaan usein tyyliltään ja sävyiltään päärakennuksen linjaan, jotta yhtenäisyys säilyy.

Chilejä kasvamassa lasitetussa kasvatuslaatikossa.

3. Mökkipihan kaunistus ja kasvien viljely 

Yhtenäisyyttä mökkipihaan voidaan hakea myös suosimalla esimerkiksi tietyn sävyisiä kukkia. Yhtenä nousevana ilmiönä ovat olleet valkoiset kukat, jotka viehättävät monia niiden rauhoittavan värimaailman vuoksi. Kukkaloiston lisäksi hyötykasveja kuten vehreitä yrttejä, tomaatteja ja chiliä kasvatetaan yhä enemmän myös mökillä. Niin kukat kuin hyötykasvit sopivat kasvamaan kauniissa puisissa istutuslaatikoissa, jotka on helppo soinnuttaa esimerkiksi terassin sävyyn Patio Verso -puuöljyllä. Kasvihuone laajentaa kasvatusmahdollisuuksia mökillä entisestään, ja Patio Versoa voidaan käyttää myös kasvihuoneen rakenteiden puisten osien käsittelyyn. 

Katso ohjeet istutuslaatikoiden ja kasvihuoneen käsittelyyn >>
 

Mustaksi käsitelty navetta, harmaa ovi ja valkoinen pitsiverho.

4. Pihan vanhojen, olemassa olevien elementtien hyödyntäminen 

Tietoisempaa ja kestävämpää pihan muokkausta suositaan nykyisin myös mökeillä. Maata muokataan paikallisesti, jo olemassa olevat kasvit hyödynnetään pihasuunnittelussa ja vanhoja rakenteita pyritään kunnostamaan – mikä lisää myös mökkipihan uniikkia tunnelmaa. Löytyykö mökkipihastasi vanha varasto, vaja tai navetta? Voit katsoa myös sitä uusin silmin, ja saada vanhan rakennuksen tuomaan lisää tunnelmaa kokonaisuuteen uudistamalla sen ilmettä.

 

Lue esimerkiksi tämän vanhan navettarakennuksen muodonmuutoksesta >>

Tilavan, modernin, puisen ulkosaunan terassi.

5. Tilava, tunnelmallinen sauna 

Sauna on mökkeilyn sydän, jota ilman mökki ei olisi mökki. Mökillä sauna ei yleensä sijaitse aivan päärakennuksessa, vaan erilliset ulkosaunat tarjoavat parhaat löylyt ja juuri sen tunnelman, mitä mökkielämältä kaivataan. Toisinaan saunarakennus voi olla myös mökin kanssa saman katon alla, mutta silti erillään muusta tilasta. Kuten muuallakin mökeissä, myös saunoissa ja pesutiloissa huonekorkeus ja tila ovat kasvaneet 2020-luvulle tultaessa. Sen lisäksi ekologisuus ja energiatehokkuus otetaan yhä paremmin huomioon saunojen suunnittelussa.

Tummaksi käsitelty sauna sisältä, osittain vaaleat lauteet ja tumma saunakiulu.

Luo saunaan haluamasi tunnelma
 

Saunan rentouttavaan yleistunnelmaan pääsee vaikuttamaan eniten saunan käsittelyyn valituilla tuotteilla. Kauniilla ja mökkiisi sopivalla tyylillä käsitelty sauna kruunaa mökkisi. Kun pidät huolta saunastasi, se pitää huolta sinusta  – myös ensi kesän löylyissä. Supi -tuoteperheemme kattaa kaikki tarvitsemasi saunatuotteet,  saunavahasta lattiaöljyyn ja laudesuojaan. Voit katsoa täältä erään mökkisaunan käsittelyesimerkin auttamaan omaa ideointiasi.


Tutustu saunatilojen valintaoppaaseemme >>

T-mallinen, tilava laituri järvessä kesäisenä päivänä.

6. Kestävästi kaunis laituri vilvoitteluun ja tunnelmointiin

Myös laitureihin on viime vuosina panostettu enemmän, ja suosiossa ovat laiturit, joilla on tilaa myös oleskelua varten. Jos mökki sijaitsee vesistön ääressä, on laituri paras vilvoittelu- ja pulahduspaikka niin saunatauolle kuin hellepäivälle. Ja mikäpä onkaan rentouttavampaa kuin katsella kesäillan kajoa laiturilla, veden äärellä?

Laiturin voi myös sävyttää sopimaan muuhun mökkiympäristöön ja mökkipihan rakennuksiin. Laiturin freesaus ja tarvittava suojaus onnistuu vesistöystävällisesti sävytettävällä Saaristo Laituriöljyllä, joka on erityisesti laiturien suojaamiseen kehitetty puuöljy. Vesiohenteinen ja kasvipohjainen öljy estää pinnan halkeilun auringossa, suojaa puuta lialta ja laineiden kosteudelta – ja saa laiturin näyttämään ja tuntumaan hyvältä. 

 

Tutustu erään laiturin kaunistustarinaan tästä >>

Tummaksi maalattu ulkohuussi

7. Suloiset huussit ovat kokeneet arvonnousun

Aika, jolloin huussiin eli ulkovessaan meno kammoksutti, on jäänyt kauas taakse. Huusseja ei enää jätetä vuosikymmeniksi päivittämättä, vaan niitä huolletaan ja uusia, moderneja huusseja rakennetaan. Ulkohuussi, oli se moderni kompostoiva tai perinteinen malli, on ekologisuudessaan täysin verraton ja kokenut siksi arvonnousun myös hyvin modernisti varusteluilla mökeillä.

Huussin kunnostuksessa ja rakentamisessa kiinnitetään huomiota ilmanvaihtoon sekä tietenkin huussin maalaamiseen ympäristöönsä sopivaksi. Huussin ulkoseiniin voidaan valita samat käsittelytuotteet kuin itse mökin pintaankin, ja näin huussi sointuu mökkipihaan kauniisti. 

Puucee ja istuin, joka on maalattu vaaleansinisellä ja valkoisella.


Vaaleat sävyt ovat suosittuja huussin sisämaaliksi
 

Huussin sisätiloihin halutaan usein valoisuutta ja raikkautta sävyvalinnoilla. Suosiossa ovat viime vuosina erityisesti olleet rauhoittavat taivaansiniset, kuten raikas sininen Lemmikki H353. Esimerkiksi valkoisen eri sävyt toimivat raikkaana väriparina vaalealle siniselle – yhdistelmä on tuttu Kreikan saariston arkkitehtuurista – sekä tietenkin ikiomasta Suomen lipustamme tai poutasään taivaan väreistä.

Sisätilaan voi luoda pehmeää tunnelmaa myös muilla, hieman pastellisilla tai puuterisilla sävyillä, esimerkiksi mintun vivahteilla kuten Kristalli G371 tai vaalealla, rauhoittavalla vihreällä kuten Kurkku Y383 – tai suloisilla roosan sävyillä, kuten H320 Magnolia.  

Valitulla värillä voidaan maalata joko koko huussi tai osa huussista– esimerkiksi istuimen läheiset pinnat ja koroke, sekä osa seinästä korokkeen tasoon saakka. Kun väriä käytetään tehosteena, sen vastapariksi sopivat usein valkoiset tai kermaan taittuvat sävyt. Huussin sisätila on kokonaisuus, jonka tyyli voidaan lainata omaan mökkiin sopivasta maailmasta – on se sitten yksinkertaista ja modernia, tai maalaisromantiikkaa tuohikorineen ja emalivateineen. 

 

Luja 7

Käsittele puucee oikeilla tuotteilla

Koska puucee on ulkorakennus, ja siellä on usein myös käsienpesuun vesipiste, kannattaa huussin sisätilojen käsittelyyn valita kosteutta kestäviä tuotteita. Jos puuceen sisäseiniin toivoo kuultavaa pintaa, on Supi Saunasuoja sopiva tuote, sillä se sisältää kosteisiin tiloihin sopivat homeensuoja-aineet, ja sen voi sävyttää oman vision mukaisesti Kuultavat sisävärit -karttaan.

Peittävään jälkeen huussin sisätiloihin sopivat Luja-tuoteperheen maalit, etenkin himmein Luja 7. Myös siinä on mukana homeensuoja-aineet – ja Tunne väri- sekä Grey Deco- värikartat tarjoavat lähes rajattomat värivaihtoehdot Luja 7:n sävyttämiseen! Huussin lattian suojaa kauniisti joko kuultava Supi Lattiaöljy tai peittävä Pontti Puulattiamaali.


Kestävämpään jälkeen

Tutustu muihin pihan ja terassien tuotteisiin ja ideoihin >>

 

on lisätty muistilistalle.
on poistettu muistilistalta.
fi