Mitä suomalaiset haluavat tietää sisämaalauksesta? Kokosimme artikkeliin vastaukset yleisimpiin kysymyksiin – aina seinän pesusta pohjamaaleihin ja nurkkien maalaukseen.
Sisäseinän maalaus on yksi näkyvimmistä tavoista uudistaa sisustusta, mutta ennen
siveltimeen tarttumista on hyvä varmistaa, että kaikki valmistelut tehdään huolellisesti. Seinien pesu, tasoitus ja pohjamaalaus vaikuttavat nimittäin merkittävästi lopputulokseen.
Kokosimme vastaukset suomalaisia eniten askarruttaneisiin sisämaalauksen kysymyksiin – juuri niihin, joita useimmin kirjoitetaan hakukoneiden hakukenttään maalausprojektien suunnitteluvaiheessa.
Sisätiloissa hometta muodostuu usein kosteille pinnoille tiloissa, joissa on kehno ilmanvaihto.
Maalia valitessa mieti, millaiseen tilaan ja pintaan maali tulee: miten tilaa käytetään, kohdistuuko pintaan kulutusta, ja onko kyseessä kuiva vai kostea tila. Huomioi myös, kuinka usein pintoja on tarve pyyhkiä tai pestä, ja minkälaista kiiltoastetta pinnalta toivot.
Huonokuntoinen seinä tulisi aina pohjamaalata. Näin varmistetaan pintamaalin tarttuminen ja onnistunut tasainen lopputulos. Hyväkuntoisella seinällä pohjamaalia ei välttämättä tarvita.
Oikean kiiltoasteen valinta maalille riippuu useista tekijöistä, kuten tilan käyttötarkoituksesta, halutusta ulkonäöstä ja käytännöllisyydestä. Tässä muutamia vinkkejä oikean kiiltoasteen valitsemiseen:
Seinien maalaaminen voi olla todella hauskaa ja parhaimmassa tapauksessa rentouttavaakin puuhaa. Maalaatpa sitten jo aiemmin maalattuja tai uusia seiniä, voit saavuttaa kauniin ja ammattimaisen lopputuloksen noudattamalla Tikkurilan helppoja ohjeita.
Tapetti kannattaa aina poistaa. Tapetti voi vettyä tai liisteri sen alla voi reagoida maalin kosteuteen, jolloin tapetti voi kupruilla tai alkaa irrota.
Lasikuitutapetin päälle taas voi – ja uutena pitääkin – maalata. Vanhan lasikuitutapetin saa ylitasoitettua helpoiten Presto R -tasoitteella. Tämän jälkeen tasoitettu pinta hiotaan, pohjamaalataan ja lopuksi maalataan valitsemallasi sävyllä.
Käytä sopivasti maalia. Liian runsas maalin käyttö saattaa aiheuttaa ikäviä valumia.
Valitse myös kohteeseen sopiva maali: lattiaan tarkoitettu maali on herkempi valumaan pystypinnoilla, kuin esimerkiksi seinä- tai kalustemaali.
Käytä laadukasta työvälinettä. Laadukas työväline varaa ja luovuttaa tasaisesti maalia mikä ehkäisee valumista. Muista myös aina maalata ylhäältä alaspäin. Näin mahdolliset valumat on helpompi korjata.
Nurkkien sisäkulmaan soveltuu mainiosti sivellin tai pieni tela. Isolla telalla nurkkaa ei välttämättä saa täysin maalattua. Jos et halua maalata viereistäkin seinää, suojaa sen reuna rajausteipillä.
Jos maalaat tehosteseinän, ei nurkkaa tarvitse maalata lainkaan. Maalarit rajaavat maalauksen yleensä 5–20 mm ennen nurkkaa ja katon rajaa. Niin kutsuttu valoraja myös kehystää kauniisti tehosteseinän väriä ja lopputulos näyttää viimeistellyltä. Rajauksen voi tehdä kapealla rajausteipillä tai maalirajaaja -työkalulla.
Ulkonurkat taas voit maalata siveltimellä tai lyhytnukkaisella telalla nurkasta poispäin työntävin vedoin. Käytä maltillisesti maalia, niin maali ei työnny rumasti nurkan yli.
Sisäkaton maalaus vaatii erityistä huolellisuutta. Käytä pitkän varren maalaustelaa ja aloita maalaus valon suuntaisesti.
Jatka maalin levittämistä, hieman juuri tasoitetun pinnan päältä, ja tasoita jälleen telaamalla yhtenäisin vedoin päästä päähän. Älä päästä maalin rajapintaa kuivumaan.
Vesiohenteiset seinämaalit kuivuvat yleensä 1–2 tunnissa, mutta lopullinen kovuus saavutetaan 2–4 viikon kuluttua. Kosteus ja lämpötila vaikuttavat kuivumisaikaan – lämmin ja kuiva huoneilma nopeuttaa prosessia.
Varmista maalin kuivumisaika aina kyseisen maalin tuoteselosteesta.
Vesiohenteisten maalien roiskeet voi poistaa veteen kostetulla liinalla tai paperilla. Mitä nopeammin poistat maaliroiskeen, sitä helpompaa poistaminen on. Vaatteista tai muista tekstiileistä kuivuneisiin maaliroiskeisiin voi kokeilla Pensselipesua.
Käytettäessä vesiohenteisia maaleja, työvälineiden puhdistus on helppoa ja nopeaa. Laita käytetyt siveltimet ja telat veteen tai Tikkurilan Pensselipesuaineeseen, anna liota hetki ja poista ylimääräinen maali paperiin tai sanomalehteen ja huuhtele lopuksi vedellä. Liuotinohenteisia maaleja käyttäessä puhdistus käy pensselipesuaineella.
Maalauksen jälkeen pintoja on käsiteltävä varoen muutamien viikkojen ajan, sillä maalit tyypillisesti saavuttavat lopullisen kovuutensa ja kestävyytensä normaaliolosuhteissa noin 2vk - 1kk:n kuluttua. Mikäli pintoja joudutaan puhdistamaan pian pintakäsittelyn jälkeen, puhdista pinta kevyesti kuivalla tai nihkeällä puhdistusliinalla
Löydät lisätietoja tuotteiden tuoteselosteesta kohdasta ”Hoito-ohjeet”
Tikkurilan Maalilinjalta saat asiantuntijan neuvot kaikkeen maalaamiseen – aina ideasta toteutukseen. Maalilinjaan saat yhteyttä puhelimitse, sekä sähköpostitse yhteydenottolomakkeella.